1193
|

Στη Χάλκη για τα εγκαίνια του GR-eco Islands ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 08:46

Στη Χάλκη για τα εγκαίνια του GR-eco Islands ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2021, 08:46

Το σχέδιο GR-eco Islands για το «πρασίνισμα» 36-40 μικρών νησιών της χώρας, κάτω των 3.000 κατοίκων, εγκαινιάζει την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χάλκη.

Στόχος η ενεργειακή αυτονομία από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ θα αναπτυχθούν δράσεις για την κυκλική οικονομία, αλλά και την τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών.

Τα νησιά αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Τα 36 νησιά είναι: Αστυπάλαια, Σύμη, Αγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Μεγίστη, Αρκιοί, Μαράθι, Κάσος, Χάλκη, Ψέριμος, Γυαλί, Λειψοί, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Μεγαλονήσι, Οινούσσες, Ψαρά, Φούρνοι, Θύμαινα, Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά, Αντίπαρος, Σχοινούσα, Ιος, Σίκινος, Κουφονήσι, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Κύθνος, Κίμωλος, Σέριφος, Σίφνος και Κέα.

Η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island της χώρας μας και μετατρέπεται σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, τον περασμένο Ιούλιο, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Ομιλο Συγγελίδη/Citroen, την AKUO ENERGY GREECE, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Ελλάδας και την ALD Automotive, το πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου ανοίγει τον δρόμο στη δημιουργία των GR-eco islands.

Η επιλογή της Χάλκης ως το πρώτο GR-eco island έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέρος της Δωδεκανήσου, που κατέχει σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή. Η Χάλκη τελεί, επίσης, υπό την προστασία της UNESCO ως Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Φιλίας. Επιπλέον, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση των ελληνικών νησιών.

Οι δράσεις στο νησί της Χάλκης περιλαμβάνουν την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 1MWp, το οποίο θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των κατοίκων του νησιού, μέσω της μεθόδου του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering). Μέρος του έργου είναι η δωρεά έξι (6) αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα ενισχύσουν τον στόλο των οχημάτων της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αλλά και του Δήμου, με την παράλληλη τοποθέτηση τεσσάρων (4) φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο λιμάνι του νησιού. Ταυτόχρονα, θα αναβαθμιστεί ο δημόσιος φωτισμός με «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης. Επιπλέον, θα αναπτυχθούν καινοτόμες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και τεχνολογικές εφαρμογές για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής μάθησης, με την ανάπτυξη υποδομής 5G και ευρυζωνικών δικτύων. Στο πλαίσιο δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), το συνολικό ποσό της δωρεάς προς τους κατοίκους και τον Δήμο Χάλκης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Η εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands

H πρωτοβουλία των GR-eco islands στοχεύει στη μετατροπή των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και οικολογικής κινητικότητας. Σε αυτήν εντάσσονται δράσεις όπως η αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, ο πράσινος μετασχηματισμός της γεωργίας και του τουρισμού και η ανάπτυξη των λιμενικών και άλλων υποδομών, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και προσαρμοσμένων προγραμμάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων υπουργείων, υπό την «ομπρέλα» του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Σε πρώτη φάση προτεραιότητα δίνεται στα μικρότερα, μη διασυνδεμένα και απομακρυσμένα νησιά, έχοντας αναδείξει ένα σύνολο νησιών που πληρούν πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και βάσει του πλάνου ηλεκτρικής διασύνδεσής τους στο ηπειρωτικό σύστημα, των ενεργειακών τους αναγκών, την τουριστική κίνηση σε αυτά και την προσβασιμότητά τους. Βασικό κριτήριο, επίσης, θα αποτελέσει και η δέσμευση από πλευράς κάθε νησιού να υλοποιήσει τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, αναλόγως του τι είναι εφικτό και τεχνικοοικονομικά βέλτιστο ανά περίπτωση.

Σημαντικός σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι το πλούσιο δυναμικό της Ελλάδας σε φιλικές προς το περιβάλλον Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή ο ήλιος και ο αέρας που θα προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια. Μαζί με τις πρωτοβουλίες για πιο αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων και πράσινες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές θα οδηγήσουν τα ελληνικά νησιά στην κατάκτηση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης και την Ελλάδα σε θέση πρωταγωνιστική στον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Οπως λέει στο ΑΠΕ-MΠΕ ο δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης, οι κάτοικοι του νησιού έχουν ήδη ξεκινήσει την εγγραφή τους ως μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας ChalkiON. Η Ενεργειακή Κοινότητα εξασφαλίζει στα μέλη της μείωση ή και μηδενισμό των χρεώσεων για το ρεύμα, με τη μέθοδο του συμψηφισμού της ενέργειας που καταναλώνουν με εκείνη που παράγει το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 μεγαβάτ το οποίο αποτελεί δωρεά της ΔΕΗ. Το όφελος υπολογίζεται συνολικά σε 180.000-250.000 ευρώ το χρόνο, ενώ η “πράσινη” ενέργεια από το φωτοβολταϊκό αντικαθιστά την πετρελαϊκή παραγωγή ρεύματος από τις μονάδες της Ρόδου με αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1.800 τόνους ετησίως.

Η “πράσινη” ενέργεια σε συνδυασμό με “πράσινες” μεταφορές, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα με ηλεκτροκίνητο σκάφος, διαχείριση των απορριμμάτων, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5ης γενιάς περιλαμβάνονται στο πακέτο των δράσεων που συνθέτουν την πρωτοβουλία GR-eco, η οποία εγκαινιάζεται στη Χάλκη αλλά θα επεκταθεί σε περισσότερα μικρά νησιά του Αιγαίου. Σχετική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του τη Δευτέρα στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, σημειώνοντας ότι «η πρωτοπόρα στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Χάλκη τα έργα που εγκαινιάζονται συμφωνήθηκαν σε μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις εταιρείες που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Η ΔΕΗ κάλυψε το κόστος του εξοπλισμού για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού και εγκατέστησε τέσσερα συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ΔΕΗ blue στο νησί. Η Akuo Energy και η Omexom/Vinci Energies ήταν υπεύθυνες για την αδειοδότηση, ανάπτυξη και κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου. Παράλληλα, οι δύο αυτές εταιρείες έχουν αναλάβει τον «έξυπνο» δημόσιο και αρχιτεκτονικό φωτισμό στο δημαρχείο της πόλης και τον πύργο με το παλιό ρολόι του Δήμου Χάλκης.

Η Citroën και η ALD Automotive προσφέρουν ως δωρεά τα ηλεκτρικά οχήματα στον Δήμο Χάλκης για την αναβάθμιση του στόλου της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Η Vodafone Ελλάδας ολοκλήρωσε την αναβάθμιση της συνδεσιμότητας του νησιού σε 5G, υλοποίησε την παροχή δημοσίου, δωρεάν wi-fi και παρέχει υπηρεσίες Internet of Things (IoT) στον δήμο.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Vodafone ενέταξε τη Χάλκη στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής που υλοποιεί, ώστε οι κάτοικοι του νησιού να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας. Επιπλέον, το Ίδρυμα Vodafone δημιούργησε το πρότυπο STEM lab Generation Next για το σχολείο της Χάλκης και προσέφερε στα παιδιά του νησιού την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις επιστήμες και την τεχνολογία (STEM), καθώς και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι.

Εξάλλου, μεγάλο μέρος των τουριστικών θαλάσσιων μετακινήσεων, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, θα διεξάγεται από το ηλεκτρικό σκάφος, χορηγία της Παπαστράτος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της εταιρείας για προώθηση πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο σκάφος που αντλεί την ενέργεια του από τον ήλιο, μέσω των ενσωματωμένων φωτοβολταϊκών πάνελ, καθώς και με απευθείας παροχή ρεύματος. Ο σχεδιασμός του έχει βασιστεί σε παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική και η λεμβολόγηση γίνεται από οικογενειακή επιχείρηση με έδρα την Πάτμο.

Στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, που θα γίνει στη Χάλκη, συμβάλλει η AEGEAN με αεροσκάφος νέας γενιάς, το οποίο δημιουργεί 23% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2, ανά θέση, σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς αεροσκάφη του ίδιου τύπου.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave και άλλοι επίσημοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...