499
Ο Κορεάτης ήταν παρών -ως σύμβουλος του κ. Τσακαλώτου (στη φωτογραφία)- και στο τελευταίο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αν και παρέμεινε σιωπηλός, σύμφωνα με πηγές που ήταν παρούσες | INTIMEnews

Στη Βουλή ο ρόλος του μυστηριώδη Κιμ στο υπουργείο Οικονομικών

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2017, 11:53
Ο Κορεάτης ήταν παρών -ως σύμβουλος του κ. Τσακαλώτου (στη φωτογραφία)- και στο τελευταίο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αν και παρέμεινε σιωπηλός, σύμφωνα με πηγές που ήταν παρούσες
|INTIMEnews

Στη Βουλή ο ρόλος του μυστηριώδη Κιμ στο υπουργείο Οικονομικών

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2017, 11:53

Διευκρινίσεις για την ιδιότητα, τη σχέση εργασίας και τις αμοιβές του «μυστηριώδη» Νοτιοκορεάτη, Γκλεν Κιμ, ως συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, ζητούν, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, πέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο Κιμ ήταν ο αφανής πρωταγωνιστής της «περίφημης« διαπραγμάτευσης, ως σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ωστόσο έχει καταφέρει να διατηρήσει τη θέση του και επί υπουργίας Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, η αμοιβή του από τα περίπου 1,4 εκατ. που εκτιμάται -σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής»- ότι έλαβε την πρώτη διετία, μειώθηκε στις 70.000-80.000 ευρώ φέτος. Οπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα,  ο λόγος για τον οποίο ο κορεατικής καταγωγής σύμβουλος συμφώνησε σε μία τέτοια μείωση είναι γιατί θέλει να διατηρήσει πάση θυσία τον ρόλο του συμβούλου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, αφού αυτός του παρέχει πρόσβαση σε πηγές και δυνατότητες επαγγελματικών δραστηριοτήτων άσχετων με την Ελλάδα.

Γεννημένος στις ΗΠΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics, ο Γκλεν Κιμ έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, στη Lehman Brothers, στην επενδυτική τράπεζα Moelis & Company, στην LJ Capital και ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών της Ισλανδίας. Εχει επίσης διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ έχει συμμετάσχει στη δημιουργία του EFSF και του ESM.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης των πέντε βουλευτών σημειώνεται ότι ο Νοτιοκορεάτης ήταν συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη στην κατάρτιση του «plan X» και ότι – όπως περιγράφει ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του- το «Σχέδιο Χ» περιελάμβανε «την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, την επιστράτευση των δημοσίων υπαλλήλων, την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, τον επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε νέα δραχμή, καθώς και έκτακτα μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζουν ακόμη ότι «τον Ιούλιο 2017, με ομιλία του στην Ιταλία, ο κ. Κιμ, έκανε λόγο για δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών με διάθεση κουπονιών σε δημοσίους υπαλλήλους, αντί μισθού». Τα ερωτήματα που θέτουν και ζητούν απαντήσεις αφορούν την ιδιότητα του κ. Κιμ από το 2015 έως και σήμερα, ποια η σχέση εργασίας του και ποιο το σύνολο των αμοιβών και πρόσθετων παροχών (οδοιπορικά και λοιπές αποζημιώσεις) που έλαβε.

Αναλυτικά οι βουλευτές της ΝΔ, Σταϊκούρας Χρήστος, Βεσυρόπουλος Απόστολος, Δήμας Χρήστος, Φορτσάκης Θεόδωρος και Μπούρας Αθανάσιος, ρωτούν τον υπουργό Οικονομικών:

1. Ποια είναι επισήμως η ιδιότητα του κ. Γ. Κιμ από το 2015 έως και σήμερα;

2. Τι σχέση εργασίας είχε ο κ. Γ. Κιμ και τι αμοιβές προέβλεπε η σύμβαση εργασίας του;

3. Ποιο είναι το συνολικό ύψος αμοιβών που έλαβε ο κ. Γ. Κιμ, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσθετων παροχών, όπως οδοιπορικά και λοιπές αποζημιώσεις;

4. Δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο αναφέρουν ότι έχει διατελέσει, ταυτόχρονα, και σύμβουλος, κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, σε funds του εξωτερικού, που τοποθετούνται σε ελληνικά ομόλογα. Στη σύμβασή του υπήρχε σαφής ρήτρα αποκλειστικότητας και εμπιστευτικότητας, αποκλείοντας πιθανή εσωτερική πληροφόρηση;

5. Να κατατεθούν όλα τα έγγραφα και δικαιολογητικά (π.χ. σύμβαση) από τα οποία να προκύπτουν η ιδιότητα και σχέση εργασίας, οι συνολικές αμοιβές που προβλέπει η σύμβαση και έχει εισπράξει, καθώς και αν σε αυτήν περιλαμβάνονται ρήτρες αποκλειστικότητας και εμπιστευτικότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...