826
Ενα καρέ από το άγνωστο -μέχρι σήμερα- φιλμ των σκαθαριών, σε στιγμές ανεμελιάς στις αυστριακές Αλπεις | Neil Pearson Rare Books

Στη δημοσιότητα φιλμ από τα παρασκήνια του «Help!» των Beatles

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2017, 12:41
Ενα καρέ από το άγνωστο -μέχρι σήμερα- φιλμ των σκαθαριών, σε στιγμές ανεμελιάς στις αυστριακές Αλπεις
|Neil Pearson Rare Books

Στη δημοσιότητα φιλμ από τα παρασκήνια του «Help!» των Beatles

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2017, 12:41

Πρόκειται για μια ταινία, για ένα φιλμ το οποίο μπορεί να το αποκαλέσει κάποιος και «ιστορικό», αν μη τι άλλο λόγω των πρωταγωνιστών του. Τα θρυλικά «Σκαθάρια» πρόλαβαν να καταγράψουν τη δική τους ιστορία σε ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο συζητείται ακόμη, από δύο διαφορετικές γενιές.

Και εκεί που πιστεύαμε ότι τα γνωρίζαμε όλα για τους Beatles και την προσωπική τους ζωή, για τις μουσικές και για τις ταινίες τους, ήρθε άλλο κομμάτι να προστεθεί. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα δεκάλεπτο φιλμ -υπό τον τίτλο «Σκηνές Χιονιού»- το οποίο γυρίστηκε από τον αυστραλό ηθοποιό Λίο ΜακΚερν, ο οποίος υποδύθηκε τον κακό θρησκευτικό αρχηγό, τον Κλανγκ, στην ταινία και δείχνει τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος σε στιγμές ανεμελιάς, στις αυστριακές Αλπεις.

«Είναι υλικό που τραβήχτηκε το 1965 με τους ανθρώπους που ήταν τότε οι πιο διάσημοι στη Γη, στο αποκορύφωμα της κοινής τους καριέρας» δήλωσε ο Νιλ Πίρσον, πωλητής σπάνιων βιβλίων στο Λονδίνο, ο οποίος πουλά το αυθεντικό φιλμ 8 χιλιοστών.

Οι Beatles εμφανίζονται να κάνουν έλκηθρο στα χιόνια και να αστειεύονται ενώ παίζουν χάλκινα όργανα. Υπάρχουν και πιο προσωπικές στιγμές, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ καπνίζει -ας το πούμε- τσιγάρο και φωτογραφίζει, σύμφωνα με την περιγραφή του Πίρσον.

Unseen_HELP_5
Ο Πολ με τσιγάρο στο στόμα και την κάμερα στο χέρι

Περιέχει ακόμη στιγμιότυπα στα οποία ο ΜακΚερν παίζει με τη 10χρονη τότε κόρη του Αμπιγκέιλ στο σκηνικό που είχε στηθεί για τα γυρίσματα του «Help!» και εμφανίζονται επίσης οι τότε σύντροφοι και οι σύζυγοι των μελών του συγκροτήματος, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian».

Ο Λίο ΜακΚερν, ο οποίος πέθανε το 2002, έγινε διάσημος από τις συμμετοχές του στις ταινίες «A Man For All Seasons» (Ενας άνθρωπος για όλες τις εποχές), «Ryan’s Daughter» (Η κόρη του Ράιαν) και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τηλεοπτική επιτυχία «Rumpole of the Bailey».

Τα πλάνα των Beatles που αποθηκεύτηκαν σε κάποια μέτρα φιλμ, είχαν αποθηκευτεί -και ξεχαστεί- σε ένα γκαράζ για περισσότερα από 50 χρόνια. Η εκπομπή «The One Show», του BBC1, μετέδωσε ένα μικρό μέρος του την περασμένη Παρασκευή.

Το άγνωστο φιλμ των 8 χιλιοστών, μαζί με τα πνευματικά του δικαιώματα, πωλούνται. Η τιμή τους ξεκινά από 45.101 – είναι δεδομένο ότι θα γίνει δημοπρασία.

Αυτό το φιλμ που δεν είχε εμφανιστεί μέχρι σήμερα, κουβαλά μαζί του μια ολόκληρη εποχή, μια χρονιά η οποία μάρκαρε για πάντα την καριέρα του συγκροτήματος. Ετσι, λοιπόν, βρίσκονται στο Παρίσι, εκείνον τον Iανουάριο του ’64, όταν μαθαίνουν ότι είναι Nο1 στις ΗΠΑ. Ταξιδεύουν εκεί και η εμφάνιση στο τηλεοπτικό σόου του Εντ Σάλιβαν σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης. Eπιστρέφουν στο Λονδίνο με τιμές ηρώων, έχοντας ανοίξει τον δρόμο για τη «Bρετανική Eισβολή», όπως ονομάστηκε η ακόλουθη διάκριση των βρετανικών συγκροτημάτων στα αμερικανικά charts.

Tον Iούλιο του ’64 κάνει πρεμιέρα το πρώτο τους φιλμ «A Hard Day’s Night» -σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λέστερ- και σύντομα ακολουθεί το δεύτερό τους φιλμ «Help!», αυτή τη φορά σε Technicolor.

Οι δύο αυτές ταινίες περιλαμβάνονται στο βιογραφικό τους, κυρίως για τα σάουντρακ, για όλες αυτές τις υπέροχες μουσικές που είχαν μέσα τους. Αλλά και για την απάντηση του Τζορτζ Χάρισον, στην ερώτηση δημοσιογράφου: «Θα υπάρχει και γυναικείος πρωταγωνιστικός ρόλος στην πρώτη σας ταινία;». «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη βασίλισσα. Πουλάει», είχε απαντήσει αυτός ο απίστευτος τύπος!

Πάντως, αντίθετα με το «A Hard Day’s Night», το «Help!» είναι πολύ διαφορετικό. Εχει απίστευτο μπάτζετ, έχει χρώμα και είναι γυρισμένο σε υπέροχα μέρη (Μπαχάμες, Νέα Προβηγκία και, εννοείται, Aλπεις – η αφορμή για αυτό το κείμενο).

Unseen_HELP_2
Ο ΜακΚάρτνεϊ την ώρα των γυρισμάτων

Επειδή ο Ρίνγκο είχε εντυπωσιακή παρουσία στο «A Hard Day’s Night», δόθηκε σ’ αυτόν ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο «Help!». Η πλοκή αφορά στον Ρίνγκο -είχε ένα μαγικό δαχτυλίδι- και σε μία ομάδα θρησκευτικής αίρεσης η οποία θέλει πολύ αυτό το δαχτυλίδι και οργανώνει μία απαγωγή των Beatles, προκειμένου να το αποκτήσει. Ως αποτέλεσμα, οι τέσσερις σταρ μπλέκουν σε ένα ασταμάτητο κυνηγητό προκειμένου να ξεφύγουν από τα μέλη της αίρεσης, από έναν τρελό επιστήμονα, αλλά και από τη λονδρέζικη αστυνομία.

Το φιλμ δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Οι ίδιοι οι Beatles είχαν παραδεχτεί ότι η ταινία τους σατιρίζει άμεσα τον Μποντ – Τζέιμς Μποντ. Ευτυχώς που τα τραγούδια που ακούγονται στο σάουντρακ της ταινίας, είναι υπέροχα.

Οπως σε όλα τα προηγούμενα άλμπουμς των «Σκαθαριών», έτσι και σ’ αυτό, οι δύο εκδόσεις διαφέρουν μεταξύ τους.

Το αμερικάνικο «Help!» περιλαμβάνει μόνο τα τραγούδια του φιλμ, συν μερικά ορχηστρικά κομμάτια – είναι τα ίδια τραγούδια, χωρίς φωνή.

Το αγγλικό «Help!» περιλαμβάνει στην πρώτη πλευρά τα τραγούδια του φιλμ και, στη δεύτερη, τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει ως σινγκλς.

Ο -πέμπτος τους- δίσκος «Help!» κυκλοφόρησε στις 6 Αυγούστου 1965 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας «Parlophone» και σκαρφάλωσε στην κορυφή των τσαρτς της πατρίδας του συγκροτήματος, παραμένοντας εκεί για εννέα εβδομάδες.

Το «Help!» κατατάχθηκε στην 331η θέση της λίστας με τα «500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών» του περιοδικού «Rolling Stone».

Το φιλμ, αντίστοιχα, δεν έλαβε κάποια ιδιαίτερη διάκριση. Αλλά θα μεταφέρει, για πάντα, όλη τη δόξα των Beatles – αξία ανεκτίμητη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...