986
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε και για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρωομόλογο | SOOC

Σταϊκούρας: Παράταση 75 ημερών για τις επιταγές – «Επίδομα» 600 ευρώ σε γιατρούς, δικηγόρους

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2020, 13:22
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε και για το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρωομόλογο
|SOOC

Σταϊκούρας: Παράταση 75 ημερών για τις επιταγές – «Επίδομα» 600 ευρώ σε γιατρούς, δικηγόρους

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2020, 13:22

Αναστολή των επιταγών (επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού) κατά 75 ημέρες ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η αναστολή αφορά και τις επιχειρήσεις εκείνες που θα ενταχθούν στους πληττόμενους ΚΑΔ τον Απρίλιο. Παράλληλα αποφασίστηκε η χορήγηση «επιδόματος» 600 ευρώ σε επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς κ.α.) στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 180 εκατ. ευρω .

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM», ο υπουργός Οικονομικών είχε προαναγγείλει το πλαίσιο στήριξης γιατρών, δικηγόρων κ.τ.λ , με επίδομα το οποίο θα έχει τη μορφή της “επιταγής κατάρτισης” ύψους 600 ευρώ.

Πρόκειται για ένα επίδομα ανάλογο, όπως είπε, με αυτό των 800 ευρώ και συνδυάζεται με το υπόλοιπο πλέγμα μέτρων στήριξης που παρέχεται στον εν λόγω κλάδο ( ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης από το υπουργείο Εργασίας).

Μαζί εξάλλου, με τη ρύθμιση για το θέμα των επιταγών, ανακοινώθηκαν οι δευτερεύοντες  κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είναι ήδη επιλέξιμοι για τα μέτρα στήριξης του Μαρτίου, ενώ την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η διεύρυνση σε νέους ΚΑΔ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα των μεταχρονολογημένες επιταγών

1. Από την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μέχρι την 31η Μαϊου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις για τις οποίες θα ανασταλεί η δραστηριότητά τους ή θα περιληφθούν στις δραστικά πληττόμενες επιχειρήσεις κατά το μήνα Απρίλιο του 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες τους στις τράπεζες εντός τριών εργάσιμων ημερών από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω ειδικής εφαρμογής της Τειρεσίας Α.Ε., ανεξαρτήτως αν η επιχείρηση περιλαμβάνεται σήμερα στις πληττόμενες ή θα περιληφθεί σ’ αυτές στο μέλλον.

2. Οι κομιστές αξιογράφων που δεν δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους), στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από την 1η Απριλίου και εντεύθεν αν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης. Οι ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν το συγκεκριμένο μέτρο θα προβλεφθούν με υπουργική απόφαση.

3. Στο πλαίσιο των τραπεζικών προϊόντων με εγγυοδοσία από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κινήσεως στους εκδότες ή/και τους κομιστές μεταχρονολογημένων επιταγών, για τη διευκόλυνση της άμεσης αποπληρωμής τους.

Δάνεια

Για το θέμα της αναστολής καταβολής δόσεων δανείων (από φυσικά πρόσωπα) ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για πρακτικό πρόβλημα αναφορικά με την ενημέρωση των δανειοληπτών από τις τράπεζες για την πρόταση αναστολής.

Είναι, είπε, κάτι που έχει «πρακτικά προβλήματα για τη χρήση τηλεφωνικών γραμμών σε σχέση με τα προσωπικά δεδομένα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα».

«Τον Απρίλιο θα δούμε το ζήτημα της προστασίας της α΄κατοικίας»

«Είχαμε συναντηθεί με τις τράπεζες και είπαμε ότι όλοι θα επωμιστούν το βάρος των επιπτώσεων. Το τραπεζικό σύστημα ξεκίνησε με αναστολές στους επιχειρήματιες που είναι ενήμεροι και στη συνέχεια θα προχωρούσε σε φυσικά πρόσωπα. Ήρθε η ΕΕ για το τραπεζικό σύστημα και το διευκόλυνε σε πράξεις όπως οι αναστολές. Με αφορμή αυτό οι βαθμοί ελευθερίας των τραπεζών είναι περισσότεροι για να διευκολύνει και τα φυσικά πρόσωπα. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς θέλουμε να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα τους πολίτες αλλά υπάρχουν ζητήματα με τα προσωπικά δεδομένα καθώς θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να πάρει τηλέφωνο να κάνει πρόταση αναστολής», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας.

Υφεση

Κατά άλλα, για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία, ο υπουργός έκανε λόγο για  «βασικό σενάριο ύφεσης κατά 3% φέτος», βασισμένο στην υπόθεση ότι η κρίση θα διαρκέσει τρεις μήνες δηλαδή ως τον Ιούνιο. Δεν απέκλεισε ωστόσο δυσμενέστερα σενάρια.

Εξήγησε ότι το βασικό σενάριο του ΥΠΟΙΚ βασίζεται σε πρόβλεψη της ΕΚΤ για ύφεση 5% φέτος, σπεύδοντας πάντως να σημειώσει ότι η ίδια η ΕΚΤ έχει καταστρώσει δυσμενές σενάριο ύφεσης 8,7% στην ΕΕ.

Ευρωομόλογο

Για τις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής εξήγησε ότι η Γερμανία και οι χώρες-«δορυφόροι» της  αρνούνται οποιαδήποτε στήριξη δεν έχει όρους MOU, έκθεση βιωσιμότητας και άλλες ρήτρες.

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην ανάγκη για κορονο-ομόλογο συνδεδεμένο με το ζήτημα υγείας, σε διαφορετική περίπτωση, ξεκαθάρισε, τα περίπου 4 δισ. ευρώ που προβλέπει η γερμανική πρόταση για την Ελλάδα μέσω ESM, δεν είναι αρκετά.

Ο κ. Σταϊκούρας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη δυστοκία που παρουσιάστηκε στο να γίνει αποδεκτή από το σύνολο της Ευρώπης η θέσπιση ευρωομολόγου – δυστοκία που παρατηρήθηκε, όπως είπε, και στο Eurogroup.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης υγείας», εκτίμησε, κάνοντας λόγο για «φανατική υποστήριξη» εκ μέρους της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην αντίπερα όχθη, Μέρκελ και κράτη – μέλη «δορυφόροι» της Γερμανίας «υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης ο οποίος έχει 410 δισ. ευρώ (ESM) και μέσω αυτού θα μπορούσε κάθε χώρα να παίρνει χρήματα, αλλά με όρους και προϋποθέσεις».

Για τους όρους διανομής των 410 δισ. ευρώ του ESM, ανέφερε ότι αξίωση των Γερμανών είναι να συνοδεύεται οπωσδήποτε από Memorandum of Understanding (MoU), δηλ. μνημόνιο με τα χαρακτηριστικά των πακέτων διάσωσης προηγούμενων ετών, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμη  αποφασιστεί.

Ανοικτά επίσης, είναι το ύψος που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε χώρα και οι όροι προσβασιμότητας, το αν θα υπάρχει ανάλυση βιωσιμότητας, αλλά και η δυνητική συμμετοχή του ΔΝΤ, δεδομένου όπως είπε ο υπουργός ότι 80 χώρες ανά τον κόσμο έχουν ήδη αποτανθεί στο Ταμείο λόγω της κρίσης.

Κλείνοντας ο κ. Σταϊκούρας θέλησε να επαναλάβει πως η Ελλάδα « δεν είναι στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ιταλία και η Ισπανία που αναγκάστηκε, όταν βγήκε προχθές στις αγορές, να δανειστεί εσωτερικά, αντιθέτως η Ελλάδα έχει ακόμα ταμειακά διαθέσιμα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...