788
O Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, δείχνει τον κατακοκκινισμένο χάρτη της Γερμανίας | REUTERS/Annegret Hilse

Στα όριά τους τα γερμανικά νοσοκομεία λόγω Covid-19

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 10:19
O Λόταρ Βίλερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, δείχνει τον κατακοκκινισμένο χάρτη της Γερμανίας
|REUTERS/Annegret Hilse

Στα όριά τους τα γερμανικά νοσοκομεία λόγω Covid-19

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 10:19

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν μπορούσε να είναι πιο αγωνιώδης. Χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γερμανία με τον κορονοϊό «δραματική» και κάλεσε, ή μάλλον παρακάλεσε, τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, τόσο αυτοί που δεν το έχουν κάνει καν, όσο και εκείνοι που διστάζουν τώρα να κάνουν την αναμνηστική δόση. Αλλά ακόμα και με μια πιθανή αύξηση των εμβολιασμών, κανείς δεν ξέρει αν η Γερμανία –ποια; η Γερμανία!– θα καταφέρει να αντέξει.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ένα γεγονός που πέρασε απαρατήρητο, αλλά είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης.

Λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών στη μονάδα εντατικής θεραπείας, το προσωπικό του νοσοκομείου στην πόλη Φράιζινγκ της Βαυαρίας αναγκάστηκε να λάβει μια απόφαση χωρίς προηγούμενο, από την έναρξη της πανδημίας της Covid-19 στη Γερμανία: να μεταφέρει έναν ασθενή με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Bόρειας Ιταλίας.

Στη διάρκεια των 18 μηνών της πανδημίας, τα γερμανικά νοσοκομεία συχνά αναλάμβαναν ασθενείς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα συστήματα υγείας των οποίων δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν.

Oμως, όπως σημείωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το νέο κύμα της Covid-19, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση από τον Οκτώβριο, στην πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης εγείρονται πλέον ερωτήματα για πόσο καιρό ακόμη θα αντέχει το σύστημα υγείας της.

«Την προηγούμενη εβδομάδα αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε έναν ασθενή στο Μεράνο (στην Ιταλία) διότι δεν διαθέταμε άλλες κλίνες και τα γειτονικά νοσοκομεία στη Βαυαρία ήταν επίσης γεμάτα», ανέφερε ο Τόμας Μαρξ, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου του Φράιζινγκ, μιας πόλης με 50.000 κατοίκους.

Με τον επταήμερο μέσο όρο να φτάνει στα 550 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, η Βαυαρία είναι ένα από τα κρατίδια της Γερμανίας που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτό το κύμα της επιδημίας.

«Βρισκόμαστε στα όρια των δυνατοτήτων μας», προειδοποίησε ο Τόμας Μαρξ.

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 13 ασθενείς, «τρεις περισσότεροι από την κανονική μας χωρητικότητα», σημείωσε. Πέντε έχουν μολυνθεί από Covid-19, όλοι τους ανεμβολίαστοι.

Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, το Μόναχο, η κατάσταση και η ανησυχία είναι τέτοιες, που ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η δημοφιλής χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης δεν θα λειτουργήσει φέτος, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού.

Ανησυχία σε εθνικό επίπεδο

Σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες Εντατικής είναι χαμηλότερος από το ρεκόρ που καταγράφηκε στα τέλη του 2020, όμως τα νοσοκομεία τώρα είναι πιο ευάλωτα λόγω των σοβαρών ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού.

«Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο μετά το οποίο μπορούμε να πούμε “τώρα όλο το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει”», δήλωσε ο Γκέραλντ Γκας, πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας νοσοκομείων.

Ομως ήδη υπάρχουν «προειδοποιητικά σημάδια», πρόσθεσε αυτή την εβδομάδα μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενος την κατάσταση των νοσοκομείων στη Βαυαρία και τη Θουριγγία, ένα άλλο κρατίδιο της Γερμανίας που έχει πληγεί πολύ από αυτό το κύμα της επιδημίας.

«Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται με κάθε νέο ασθενή με Covid-19 που μεταφέρεται στην Εντατική», τόνισε.

Στο νοσοκομείο του Φράιζινγκ ο γιατρός Μαρξ περιγράφει «τη βαθιά σύγχυση» του νοσηλευτικού προσωπικού μπροστά σε μια κατάσταση η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «ήταν προβλέψιμη και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».

Με μόνο το 67,7% των Γερμανών να έχει εμβολιαστεί, η Γερμανία αποτελεί τον «κακό μαθητή» μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.

Η Μπούντεσταγκ αναμένεται εντός της ημέρας να υιοθετήσει εκτάκτως νομοσχέδιο που θα επαναφέρει κάποιους περιορισμούς, με στόχο να ανασχεθεί η άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19, που αυτή την εβδομάδα κυμαίνονταν από 30.000 ως 50.000 και το προηγούμενο 24ωρο έφτασαν τα 65.371 – ημερήσιο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μαζική επιστροφή στην τηλεργασία, ενώ θα επιβάλλεται η χρήση υγειονομικού πάσου για όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς.

Εξάλλου, το νομοσχέδιο που προετοίμασε ο κυβερνητικός συνασπισμός, που σύντομα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, θα επιτρέπει επίσης στα κρατίδια να λαμβάνουν μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Πολλά κρατίδια, περιλαμβανομένου του Βερολίνου, ήδη απαγορεύουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 να συμμετέχουν σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά και να πηγαίνουν στα εστιατόρια και τα καφέ.

Η κατάσταση αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολη για τα γερμανικά νοσοκομεία, διότι διαθέτουν «4.000 λιγότερες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ το εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό αποχώρησε ή μείωσε τον χρόνο εργασίας», εξήγησε ο Γκέρνοτ Μαρξ, πρόεδρος της γερμανικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (DIVI).

Μια έλλειψη την οποία ζει καθημερινά ο γιατρός Νίκλας Σνάιντερ, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στην κλινική της συνοικίας Σβάμπινγκ του Μονάχου: «Εχουμε πολύ λιγότερους υγειονομικούς σε σχέση με τα πρώτα κύματα» της επιδημίας, ανέφερε.

Oπως και στο Φράζινγκ, η μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο είναι γεμάτη. Ο Σνάιντερ χρησιμοποίησε σκληρές λέξεις, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση «καταστροφής».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, μόνο το ένα τέταρτο των 1.300 μονάδων εντατικής θεραπείας των γερμανικών νοσοκομείων είναι σε θέση να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού.

«Η ομάδα κρατάει καλά, αλλά είμαστε απίστευτα αγανακτισμένοι», δήλωσε ο Σνάιντερ. «Αγανακτισμένοι, διότι τελικά είμαστε το ύστατο καταφύγιο για όλα όσα δεν λειτουργούν στο σύνολο της κοινωνίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...