580
| REUTERS/Alkis Konstantinidis

Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 17 Μαρτίου 2016, 22:15

Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 17 Μαρτίου 2016, 22:15

Η αποπομπή (την Τετάρτη) του Φαήλου Κρανιδιώτη για την ακραία αντίδρασή του στο «λεκτικό ατόπημα» του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και οι πληροφορίες που τη συνόδευσαν περί ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, επανέφεραν στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις διεργασίες στον πολιτικό χώρο μεταξύ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής.

Στις κλειστές συσκέψεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος έχει συνεκτιμηθεί εδώ και καιρό η πιθανότητα ανασύνθεσης του χώρου δεξιά της ΝΔ, μέσω της ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα, καθώς και η δυνητική ζημιά που αυτό μπορεί να προξενήσει στην εκλογική επίδοση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τα πρόσωπα που φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση του σχηματισμού νέου κόμματος είναι άνευ θείου και φωσφόρου» επισημαίνει με αρκετή δόση ειρωνείας εμπειρότατο στέλεχος της παράταξης, προδίδοντας και την… αφ’ υψηλού διάθεση με την οποία αντιμετωπίζει η Λεωφόρος Συγγρού την «επαπειλούμενη αποστασία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει στο κόμμα του ένας αμιγώς δεξιός πολιτικός σχηματισμός, ούτε δείχνει διατεθειμένος να «θυσιάσει» τη συνειδητή του απόφαση να απευθυνθεί στο Κέντρο, όπως επισημαίνει σε τακτικούς του συνομιλητές.

Οι επίσημες διαρροές του κόμματος κρύβουν επιμελώς το εσωτερικό debate ανάμεσα στην κεντροδεξιά – φιλελεύθερη και την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, για τον στρατηγικό προσανατολισμό της παράταξης σε ένα ρευστό και ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό

Για τον Τάκη Μπαλτάκο και τις πληροφορίες που τον φέρουν ένα βήμα προ της ίδρυσης νέου κόμματος, στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επαναλαμβάνουν ότι δεν θα έπρεπε να ασχολείται με τη δημιουργία νέου φορέα, αλλά να ενταχθεί απευθείας στην Χρυσή Αυγή, της οποίας εξάλλου, όπως λένε οι ίδιες πηγές, είναι αποδεδειγμένα προνομιακός της συνομιλητής. Για τον Φαήλο Κρανιδιώτη επισημαίνουν ότι δεν μπόρεσε να εκλεγεί δύο φορές στην Β’ εκλογική περιφέρεια Πειραιά, επιχειρώντας να καταδείξουν το μικρό βεληνεκές της πολιτικής του επιρροής.

Οι επίσημες διαρροές του κόμματος κρύβουν πάντως επιμελώς το εσωτερικό debate ανάμεσα στην κεντροδεξιά – φιλελεύθερη και την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, για τον στρατηγικό προσανατολισμό της παράταξης σε ένα ρευστό και ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό με τη δαμόκλειο σπάθη του εκλογικού αιφνιδιασμού να επικρέμαται πάνω από την λεωφόρο Συγγρού.

Στελέχη της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ δεν προβληματίζονται τόσο από την πιθανότητα ανατροπής των υφιστάμενων συσχετισμών που μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κόμμα, αλλά από την δυστοκία της δικής τους παράταξης όπως λένε χαρακτηριστικά, να συνεγείρει την εκλογική βάση του κόμματος καθώς δείχνει απρόθυμη για την ώρα να «εμπλακεί σε μία μετωπική αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό συνασπισμό των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, τα πρόσωπα που απεργάζονται σενάρια δημιουργίας ενός αμιγώς δεξιού κόμματος, δεν έχουν να επιδείξουν τέτοια πολιτική πλατφόρμα που να στερήσει από τη ΝΔ την πρωτιά στις επόμενες εκλογές, ωστόσο είναι ικανά να «γρατζουνίσουν» την αξιωματική αντιπολίτευση, περιορίζοντας το εύρος μιας αναμενόμενης για την λεωφόρο Συγγρού εκλογικής νίκης.

Το αίσθημα της ανησυχίας επιτείνεται, καθώς εκπρόσωποι της δεξιάς πτέρυγας παρατηρούν πως η ηγεσία της ΝΔ αποτυγχάνει «να πει τα πράγματα με το όνομα τους». Η σταδιακή στροφή, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, της ηγεσίας Μητσοτάκη σε μία πιο σκληρή ρητορική στο θέμα του Προσφυγικού αποδεικνύει ότι η αρχική της αμφιθυμία θολώνει το πολιτικό στίγμα του κόμματος.

«Σε μία συγκυρία που η ΝΔ οφείλει να ιδεολογικοποιήσει την πολιτική σύγκρουση, η επιλογή της μετριοπαθούς στάσης δεν της επιτρέπει να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική αποδυνάμωσης του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης συνολικά» υπογραμμίζει επιφανής παράγοντας της γαλάζιας σκληροπυρηνικής πτέρυγας, που τονίζει ότι η ΝΔ οφείλει να υπεραμυνθεί των δικών της κυβερνητικών πεπραγμένων και να «βομβαρδίζει» καθημερινά το Μέγαρο Μαξίμου για τις πολλές και σοβαρές ανορθογραφίες του σε όλα τα μέτωπα της ασκούμενης πολιτικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...