775
. | Shutterstock

Εξάγουμε ελιές, μάρμαρο και… «στημένα» ματς

Sportscaster Sportscaster 4 Ιουνίου 2019, 15:29
.
|Shutterstock

Εξάγουμε ελιές, μάρμαρο και… «στημένα» ματς

Sportscaster Sportscaster 4 Ιουνίου 2019, 15:29

Οι νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα των «στημένων» αγώνων στην Ισπανία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, πως πρόκειται για κάποια… παρεξήγηση. Σε μια από τις (παγιδευμένες) τηλεφωνικές συνομιλίες που δημοσιεύει η El Mundo Deportivo, ο Κάρλος Αράντα, ένας από τους φερόμενους ως «εγκέφαλους» της εγκληματικής οργάνωσης, ακούγεται να προτρέπει φίλο του να ποντάρει 10.000 ευρώ στο ματς Βαγιαδολίδ – Βαλένθια, για να κερδίσει 20.000.

«Κοίτα, αδελφέ, η Βαλένθια κερδίζει στο ημίχρονο και στο τελικό, εντάξει; Ο,τι κι αν γίνει, πρέπει να νικά, και στο ημίχρονο και στο τέλος. Οχι μόνο να νικήσει, αλλά και να βάλει δύο γκολ, ένα σε κάθε ημίχρονο. Δεν πρέπει να το πεις πουθενά. Δεν πρέπει να το ξέρει κανείς. Ούτε, καν, οι φίλοι σου. Κανείς!». Στη συνέχεια, ο Αράντα αναφέρει ότι έχουν δωροδοκηθεί επτά ποδοσφαιριστές.

Σε αυτό το παιχνίδι, για την τελευταία αγωνιστική της εφετινής Πριμέρα Ντιβιζιόν (18/5/2019), τα πράγματα έγιναν ακριβώς όπως τα είπε ο… ποιητής: 0-1 ημίχρονο, 0-2 τελικό. Και τα δύο γκολ προήλθαν από παιδαριώδη λάθη αμυντικών και του τερματοφύλακα της Βαγιαδολίδ. Οι φιλοξενούμενοι βγήκαν στο Champions League, ενώ οι γηπεδούχοι δεν έπαθαν ζημιά, αφού είχαν εξασφαλίσει την παραμονή τους στην Α’ Κατηγορία μια εβδομάδα νωρίτερα. Εμειναν όλοι ικανοποιημένοι. Ιδίως όσοι στοιχημάτισαν σωστά.

Το deal, σύμφωνα με τις Αρχές, το είχε κλείσει ο έτερος «εγκέφαλος» του κυκλώματος, Ραούλ Μπράβο. Ο 38χρονος πρώην μπακ της Ρεάλ Μαδρίτης (2001-2007), ο οποίος έπαιξε για πολλά χρόνια και στην Ελλάδα: από το 2007 έως το 2011 στον Ολυμπιακό, κι από το 2014 μέχρι το τέλος της καριέρας του (2017) στον Αρη και τη Βέροια. Μάλιστα, σύμφωνα με την Confidential, την… τέχνη (της χειραγώγησης αγώνων) την έμαθε στα μέρη μας, όπου «ευδοκιμούν εγκληματικές οργανώσεις που σχετίζονται με στημένα παιχνίδια», από έναν Ελληνα (παράγοντα, ή ατζέντη), με τον οποίο η συμμορία συνεργάστηκε για τις παλιοδουλειές της στην Ισπανία.

Από τη χώρα μας πέρασε ακόμη ένας κατηγορούμενος, ο Ινιγο Λόπεθ (ΠΑΟΚ). Ετσι, η επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για τα χειραγωγημένα παιχνίδια ονομάστηκε «Operación Oikos», από το ελληνικό «Οίκος». Μεγάλη μας τιμή. Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα νέα: οι Ισπανοί υποψιάζονται ότι τα πλοκάμια του κυκλώματος έχουν απλωθεί και σε αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων. Θα το γνωρίζουμε με σιγουριά, εάν βρεθεί ο έλληνας συνεργός, ή αν μιλήσει ο Μπράβο, που -προς το παρόν- αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Αράντα και ο Μπράβο ήταν φίλοι από πολύ παλιά: από την κοινή τους θητεία στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης. Η φήμη των «κακών παιδιών» τους συνόδευσε και στην επαγγελματική τους καριέρα. Ο Αράντα δεν κατόρθωσε να στεριώσει σε κάποιο σύλλογο, ενώ ο Μπράβο είχε τσακωθεί με όλους τους προπονητές του – ακόμη και με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, στον Ολυμπιακό, που διακρίνεται για την ηρεμία του και για την ικανότητά του να αποφεύγει τις εντάσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν μπλεξίματα με τον Νόμο. Το 2003, λίγο έλειψε να μπουν φυλακή για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών -οκτώμισι κιλών κοκαΐνης και 4.000 χαπιών «έκσταση»- που βρέθηκαν στα αυτοκίνητά τους, μαζί με όπλα και πλαστά διαβατήρια. Ισχυρίστηκαν, και οι δύο, πως είχαν δανείσει τα πολυτελή τους ΙΧ σε κάποιους φίλους τους. Η αστυνομία δεν κατάφερε να βρει ατράνταχτες αποδείξεις, ότι συνδέονταν με τους εμπόρους που είχε συλλάβει. Το 2004 ο Μπράβο συνελήφθη να οδηγεί κλεμμένη Mercedes, όμως -άγνωστο πώς- τη γλίτωσε πάλι.

Στα χρόνια που έπαιζε μπάλα στην Ελλάδα, ο «κολλητός» του (ο Αράντα) τον επισκεπτόταν συχνά. Διέμενε στο γιότ που νοίκιαζε, τότε, ο Μπράβο προς 20.000 ευρώ το μήνα. Η ισπανική αστυνομία πιστεύει ότι αυτό το πήγαιν’ – έλα στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο… αθώο, όμως δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει τι σκάρωναν οι δύο φίλοι. Μόλις αποσύρθηκαν από τα γήπεδα, άνοιξαν -και οι δύο- επιχείρηση. Μεσιτική εταιρεία ο Μπράβο, γραφεία στοιχημάτων ο Αράντα. Ηταν η εποχή που, σύμφωνα με τις Αρχές, άρχισαν τις παράνομες δραστηριότητές τους στην Ισπανία. Διάλεγαν τα παιχνίδια που επρόκειτο να «στήσουν», εντόπιζαν τους πρόθυμους να δωροδοκηθούν, τους έδιναν μια προκαταβολή και παράγγελναν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν. Υστερα έστελναν ένα μεγάλο ποσό στον έλληνα μεσάζοντα, για να στοιχηματίσει εκ του ασφαλούς.

Η αποκάλυψη της εγκληματικής τους δράσης οφείλεται στην ίδια την ισπανική Λίγκα, η οποία τον Μάιο του 2018 κατήγγειλε στην UDEF (ειδική υπηρεσία της ισπανικής αστυνομίας) ως ύποπτο το παιχνίδι Ουέσκα – Νάστικ, για την προτελευταία αγωνιστική της Σεγούντα Ντιβιζιόν (Β’ Κατηγορίας). Η Ουέσκα είχε, ήδη, εξασφαλίσει τον προβιβασμό της, ενώ η Νάστικ χρειαζόταν τη νίκη για να μην υποβιβαστεί. Νίκησε με 1-0. Αλλά, αυτό που κίνησε τις υποψίες δεν ήταν τόσο το αποτέλεσμα, όσο το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο ματς η συνολική αξία των στοιχημάτων υπερέβη τη φυσιολογική κατά 14 φορές.

Το παράδοξο εντοπίστηκε από τη Federbet, έναν ανεξάρτητο φορέα που ελέγχει τους στοιχηματισμούς στους ισπανικούς αγώνες και ενημερώνει τη Λίγκα. Εκείνη πάτησε το κουμπί του συναγερμού, και η έρευνα κατέληξε, ήδη, σε υπόπτους. Θα τη βρουν την άκρη οι Ισπανοί. Το μόνο κομμάτι του παζλ που μπορεί να τους λείψει, είναι ο έλληνας μεσάζων. Αυτόν τον ψάχνουμε εμείς…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...