397
Σύμφωνα με έρευνα στη Βρετανία, οι γυναίκες νιώθουν πιο εκτεθειμένες από ποτέ. Ακόμα και εντός γάμου | Shutterstock

Σοκαριστικά τα όσα πιστεύουν οι Βρετανοί για τον βιασμό

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 14:30
Σύμφωνα με έρευνα στη Βρετανία, οι γυναίκες νιώθουν πιο εκτεθειμένες από ποτέ. Ακόμα και εντός γάμου
|Shutterstock

Σοκαριστικά τα όσα πιστεύουν οι Βρετανοί για τον βιασμό

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 14:30

Eνα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό ενηλίκων στη Βρετανία βρίσκεται σε σύγχυση ως προς το τι θεωρείται βιασμός, όπως αποκαλύπτει το BBC. Το ένα τρίτο των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα της οργάνωσης «End Violence Against Women» («Σταματήστε την Βία Κατά των Γυναικών») απάντησε ότι για να χαρακτηριστεί βιασμός μία σεξουαλική συνεύρεση θα πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει σωματική βία. Αν δηλαδή η σεξουαλική πράξη γίνει ενώ η γυναίκα για παράδειγμα έχει αποκοιμηθεί, αυτό δεν θεωρείται βιασμός!

Το ένα τρίτο των ανδρών και το 21% των γυναικών απάντησε ότι συνήθως δεν χαρακτηρίζεται βιασμός αν μία γυναίκα έχει φλερτάρει στο ραντεβού με έναν άνδρα. Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι οι απαντήσεις των 3.922 ερωτηθέντων δείχνουν ότι «οι μύθοι για τον βιασμό εξακολουθούν να υπάρχουν».

Ο νόμος είναι σαφής: ο βιασμός είναι η σεξουαλική συνεύρεση χωρίς τη συγκατάθεση της γυναίκας, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές συνιστούν αδίκημα ή και έγκλημα, προσθέτει η οργάνωση.

Η οργάνωση ανέφερε ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταγγελιών στην αστυνομία έχει να κάνει με βιασμό μέσα στη σχέση! Αλλά η εταιρία δημοσκοπήσεων YouGov διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων άνω των 65 ετών δεν θεωρεί βιασμό το μη συναινετικό σεξ μέσα στον γάμο ή σε μία σχέση, σε αντίθεση με το 16% των ερωτηθέντων ηλικίας 16-24 ετών, που ευτυχώς, φαίνεται να αντιλαμβάνονται τα συγκεκριμένα όρια.

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Σεπτέμβριο του 2018, διαπίστωσε ακόμη ότι: το 6% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί βιασμό τη σεξουαλική πράξη όταν μία γυναίκα κοιμάται ή είναι πολύ μεθυσμένη και ένα 5% απάντησε ότι δεν είναι σίγουρο για το τι ορίζει γι’ αυτό ο νόμος. Επίσης, το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι όταν ένας σύντροφος αφαιρεί το προφυλακτικό χωρίς την συναίνεση της παρτενέρ του δεν θεωρείται βιασμός, με το 19% των ερωτηθέντων να απαντά ότι ποτέ δεν συνιστά αυτό βιασμό και το 21% ότι συνήθως δεν συνιστά. Το 11% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι όσο περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους έχει μία γυναίκα, τόσο λιγότερο θα την πλήξει ένας βιασμός! Με άλλα λόγια, ο μύθος της «περπατημένης» που «τα θελε και τα παθε», δυστυχώς καλά κρατεί.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση μίας έκθεσης της εισαγγελίας για την σεξουαλική βία εναντίον γυναικών και κοριτσιών που εμφανίζει μείωση 23,1% στον αριθμό των κατηγορούμενων για βιασμό στην Αγγλία και την Ουαλία, το διάστημα 2017-2018, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, και το ποσοστό των καταδικασθέντων να ανέρχεται σε 36%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...