755
Αστυνομικά οχήματα στη λέσχη γκολφ όπου βρέθηκε σορός, η οποία ίσως ανήκει στην εικονιζόμενη 33χρονη Βρετανίδα | REUTERS/Paul Childs

Σοκ στη Βρετανία: Αστυνομικός κατηγορείται για αρπαγή και φόνο 33χρονης

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 19:40
Αστυνομικά οχήματα στη λέσχη γκολφ όπου βρέθηκε σορός, η οποία ίσως ανήκει στην εικονιζόμενη 33χρονη Βρετανίδα
|REUTERS/Paul Childs

Σοκ στη Βρετανία: Αστυνομικός κατηγορείται για αρπαγή και φόνο 33χρονης

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 19:40

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η Βρετανία μετά την αποκάλυψη ότι πίσω από την εξαφάνιση της 33χρονης Σάρα Εβεραρντ βρίσκεται εν ενεργεία αστυνομικός ο οποίος πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της δολοφονίας.

«Σοκαρισμένος και βαθιά θλιμμένος», δήλωσε στο Twitter και ο Μπόρις Τζόνσον μετά την είδηση ότι την Πέμπτη βρέθηκαν «ανθρώπινα λείψανα» σε γήπεδο γκολφ, στο δάσος του Ασφορντ του Κεντ, νοτιοανατολικά του Λονδίνου.

Η γυναίκα αγνοείτο από το βράδυ της 3ης Μαρτίου, όταν έφυγε από φιλικό σπίτι στο Μπρίξτον στο νότιο Λονδίνο για να επιστρέψει στο σπίτι της στο γειτονικό Κλάπαμ.

Μετά από έρευνες ημερών, η Μητροπολιτική Αστυνομία, την Τετάρτη, προχώρησε στη σύλληψη του 48χρονου Γουέιν Κάζενς, εν ενεργεία αστυνομικού και πατέρα δύο παιδιών, που υπηρετεί στη Διοίκηση Κοινοβουλευτικής και Διπλωματικής Προστασίας. Ανάμεσα στα καθήκοντά του είναι η προστασία του κτιρίου του κοινοβουλίου και βουλευτών, ξένων πρεσβειών και διπλωματών, καθώς και πυρηνικών εγκαταστάσεων.

O 48χρονος αστυνομικός Γουέιν Κάζενς κατηγορείται για την αρπαγή και τον φόνο της Σάρα Εβεραρντ

Ο αστυνομικός κατηγορείται για την αρπαγή και τη δολοφονία της 33χρονης και ανακρίνεται. Μαζί του συνελήφθη μία γυναίκα με την κατηγορία της παροχής βοήθειας σε εγκληματία.

Κάμερα από διερχόμενο λεωφορείο τον κατέγραψε να προσεγγίζει τη Σάρα Εβεραρντ την ώρα κατά την οποία είχε προσδιοριστεί η εξαφάνισή της.

Η διοικητής της Σκότλαντ Γιαρντ, Κρεσίντα Ντικ, δήλωσε ότι όσοι υπηρετούν στο σώμα είναι «σοκαρισμένοι και οργισμένοι» με την εγκληματική ενέργεια που αποδίδεται στον συνάδελφό τους, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι είναι ασφαλείς.

«Γνωρίζω ότι οι Λονδρέζοι θα θέλουν να πιστεύουν πως, ευτυχώς, είναι απίστευτα σπάνιο να απαχθεί μια γυναίκα από τους δρόμους μας», δήλωσε η ίδια. «Αλλά κατανοώ απολύτως ότι παρά ταύτα οι γυναίκες στο Λονδίνο, καθώς και η ευρύτερη κοινή γνώμη, ιδιαίτερα αυτοί που ζουν στην περιοχή όπου εξαφανίστηκε η Σάρα, θα ανησυχούν και μπορεί επίσης να φοβούνται».

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας, Στιβ Χάουζ, δήλωσε ακόμα: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο το δυνατόν ταχύτερα σε αυτήν την έρευνα, όμως το γεγονός ότι ο συλληφθείς είναι ένας εν ενεργεία αστυνομικός της μητροπολιτικής αστυνομίας είναι τόσο σοκαριστικό όσο και βαθιά ανησυχητικό». Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν οι δυο τους γνωρίζονταν ή από πότε ο ύποπτος υπηρετεί στο αστυνομικό σώμα.

Οι γυναίκες περιγράφουν τις δικές τους εμπειρίες

Η υπόθεση έχει προκαλέσει μαζικό κύμα διαμαρτυρίας για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, με εκατοντάδες γυναίκες του δημοσίου βίου και χρήστριες social media να αφηγούνται εμπειρίες βίας ή απειλών σε βάρος τους.

Οι γυναίκες περιγράφουν τις προφυλάξεις που λαμβάνουν όταν βγαίνουν έξω μόνες τους το βράδυ προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς, όπως το να κρατούν τα κλειδιά τους στο χέρι για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως όπλο και να φορούν αθλητικά ρούχα που τους βοηθούν να τρέξουν. Αλλες ανάρτησαν κατάλογο περιστατικών παρενόχλησης από άνδρες σε δημόσιους χώρους εδώ και δεκαετίες.

«Είναι τόσο δυνατές οι εξομολογήσεις τους διότι κάθε γυναίκα μπορεί να τις καταλάβει», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ. «Κάθε γυναίκα θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια να περπατά στους δρόμους μας χωρίς τον φόβο παρενόχλησης ή βίας».

Αστυνομικοί πηγαίνουν να αφήσουν λουλούδια στο γήπεδο του γκολφ

Εκατόν πενήντα γυναίκες που εργάζονται στο κοινοβούλιο, ανάμεσά τους και βουλευτές, μίλησαν για το θέμα σε εκδήλωση μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Τετάρτης. Κατά τη συζήτηση τονίστηκε ο αποτροπιασμός τους για την υπόθεση και συζητήθηκαν τρόποι να αρχίσουν οι γυναίκες να νιώθουν πιο ασφαλείς στους δρόμους και στους χώρους εργασίας.

Διαδήλωση και αγρυπνία

Στο Κλάπαμ, επρόκειτο να γίνει συγκέντρωση για τη Σάρα, το βράδυ της Πέμπτης, ενώ το Σάββατο το βράδυ έχει διοργανωθεί αγρυπνία με το σύνθημα «Reclaim The Streets» (Ξαναπάρτε πίσω τους δρόμους).

Παράλληλα, έρευνα για λογαριασμό του βρετανικού παραρτήματος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, έδειξε ότι το 97% των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών στη χώρα έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Το 80% όλων των γυναικών στη Βρετανία έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε δημόσιο χώρο. Μόνο το 4%, ωστόσο, έχουν προβεί σε καταγγελία, με σχεδόν μία στις δύο να θεωρούν ότι τίποτα δε θα άλλαζε με την καταγγελία τους.

«Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι η ανδρική βία είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί και το δικαστικό σύστημα και η κοινωνία πρέπει να αφυπνιστούν ως προς αυτό», δήλωσε η Τζες Φίλιπς, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος υπεύθυνη για την ενδοοικογενειακή βία. «Αυτή τη στιγμή, πολύ απλά δεν το λαμβάνουμε τόσο σοβαρά όσο άλλα εγκλήματα».

Η 33χρονη Σάρα Εβεραρντ αγνοείτο από τις 3 Μαρτίου. Τελικά η αναζήτησή της είχε τραγικό τέλος

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...