822
Μία γυναίκα ρίχνει λουλούδια στη θάλασσα, στη Μιναμισόμα της επαρχίας Φουκουσίμα, ακριβώς 10 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι | Kyodo/via REUTERS

Ιαπωνία: Ενός λεπτού σιγή για την τριπλή καταστροφή στη Φουκουσίμα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 15:41
Μία γυναίκα ρίχνει λουλούδια στη θάλασσα, στη Μιναμισόμα της επαρχίας Φουκουσίμα, ακριβώς 10 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι
|Kyodo/via REUTERS

Ιαπωνία: Ενός λεπτού σιγή για την τριπλή καταστροφή στη Φουκουσίμα

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2021, 15:41

Δέκα χρόνια μετά τον σεισμό των 9 Ρίχτερ, το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, η Ιαπωνία κράτησε ενός λεπτού σιγή στις 14:46, την ώρα που ξεκίνησε το πρωτοφανές τριπλό πλήγμα, αφήνοντας πίσω του 18.500 νεκρούς, από τους οποίους οι 2.500 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το πυρηνικό δυστύχημα στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι έκανε ακατοίκητες ολόκληρες πόλεις για χρόνια σε μία πολύ μεγάλη έκταση, εκτοπίζοντας 160.000 ανθρώπους. Οι 40.000 από αυτούς δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, καθώς οι πόλεις τους και τα χωριά τους βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη, όπου η ραδιενέργεια εξακολουθεί να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στις 14:46 της Πέμπτης, σε όλη τη χώρα, οι πολίτες χαμήλωσαν το κεφάλι και προσευχήθηκαν στη μνήμη των θυμάτων.

«Ακόμα και σήμερα είναι αφόρητο να αναλογίζεται κανείς τα θύματα ή το πώς νιώθουν όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους», τόνισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα στην τελετή για την επέτειο, στην οποία παρέστη και ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να βοηθά τους πολίτες που επλήγησαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και διαβεβαίωσε ότι η Ιαπωνία, μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο, δεν θα ξεχάσει ποτέ τα μαθήματα που της δίδαξε η καταστροφή.

Πυροσβέστες και αστυνομικοί αναζητούν ίχνη των 2.500 αγνοούμενων, ακόμα και σήμερα – REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Εκατομμύρια πολίτες σε όλη τη χώρα προσευχήθηκαν στις 14:46 της Πέμπτης – Kyodo/via REUTERS
Πολίτες προσεύχονται για τους νεκρούς – REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Η 46χρονη Μίκα Σάτο έχει πάντα στο κινητό της τη φωτογραφία της κόρης της Αϊρι, που έχασε στο τσουνάμι – REUTERS/Issei Kato

Πολλές από τις περιοχές που καταστράφηκαν έχουν επανέλθει, και νέες πόλεις, χωριά και υποδομές χτίσθηκαν στη θέση τους, με κόστος που έχει ξεπεράσει τα 280 δισ. δολάρια. Νέα υψηλότερα και πιο γερά τείχη συνεχίζουν να κατασκευάζονται για να ανακόψουν την ορμή της θάλασσας στο μέλλον. Μεγάλες, όμως, εκτάσεις, όπου υπήρχαν κτίσματα, παραμένουν άδειες.

Η Μαρίκο Ονταγουάρα κρατά λουλούδια και προσεύχεται για τους νεκρούς της καταστροφής στο Ιγουάκι -REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Τι λέει το νέο πόρισμα του ΟΗΕ για τη ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα

Οι εκπομπές ραδιενέργειας μετά την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα το 2011 δεν είχαν αρνητικές συνέπειες στην υγεία, σύμφωνα με το πόρισμα επιτροπής ερευνητών του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βιέννη.

Από το προηγούμενο πόρισμα, που δημοσιεύθηκε το 2013, «καμία αρνητική συνέπεια για την υγεία των κατοίκων της Φουκουσίμα, που να μπορεί να συνδεθεί απευθείας με την έκθεση στην ραδιενέργεια, δεν έχει διαπιστωθεί», δήλωσε η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις των εκπομπών ραδιενέργειας, Τζίλιαν Χερθ.

Αποψη του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, στις 24 Μαρτίου του 2011 – REUTERS/Air Photo Service

Το πόρισμα της Επιτροπής προσφέρει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, «μία βελτιωμένη και πιο στέρεη αξιολόγηση των επιπέδων και των συνεπειών της ακτινοβολίας που οφείλεται στο δυστύχημα».

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των περιστατικών καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά που εκτέθηκαν, αποδίδεται στη βελτίωση των διαγνωστικών τεχνικών που «αποκάλυψαν ανωμαλίες οι οποίες δεν είχαν εντοπισθεί κατά το παρελθόν».

Αντίστοιχη, όμως, μεγάλη αύξηση των καρκίνων του θυρεοειδούς στα παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, είχε παρουσιαστεί μετά την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ το 1986 στη σημερινή Ουκρανία, αλλά και στις γύρω χώρες. Η Φουκουσίμα είναι το δεύτερο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία, μετά το Τσερνόμπιλ.

Δύο εικόνες του ίδιου σημείου, μετά το τσουνάμι και όπως είναι σήμερα, στο Οτσούκι της ΒΑ Ιαπωνίας -Kyodo/via REUTERS
Ενας άντρας παρατηρεί το κατεστραμένο Οφουνάτο, δύο εβδομάδες μετά το τσουνάμι. Κάτω, όπως είναι σήμερα – REUTERS/Issei Kato
Τα κύματα καταπίνουν σπίτια στο Νατόρι, στις 11 Μαρτίου του 2011. Κάτω, η σημερινή του εικόνα – Kyodo/via REUTERS

Στα τέλη του 2011, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εργοστασίου της Φουκουσίμα κατάφερε να σταθεροποιήσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, όμως 10 χρόνια αργότερα, το τιτάνιο έργο του εντοπισμού και της απομάκρυνσης των πυρηνικών καυσίμων, σχεδόν δεν έχει ξεκινήσει, όπως γράφει ο Guardian.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά πολύπλοκη επιχείρηση, που θα χρειαστεί τουλάχιστον 40 χρόνια και θα κοστίσει δισ. δολάρια.

Η Tepco και η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τους εκατομμύρια τόνους μολυσμένου νερού που έχουν συλλέξει –και συνεχίζουν να συλλέγουν– και παραμένει σε 1.000 δεξαμενές στους χώρους του εργοστασίου. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι δεξαμενές, με χωρητικότητα 1,37 εκατ. τόνων, θα γεμίσουν το φθινόπωρο του 2022.

Δύο παιδιά περπατούν ανάμεσα στα χαλάσματα, τον Απρίλιο του 2011, στο Μιγιάκο – REUTERS/Toru Hanai

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...