874
Στη Νεμέα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην ποικιλία Αγιωργίτικο | Κτήμα Semeli

Γιατί η σοδειά του 2018 είναι πρόκληση για τους οινολόγους

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 5 Νοεμβρίου 2018, 21:00
Στη Νεμέα προβλήματα παρουσιάστηκαν στην ποικιλία Αγιωργίτικο
|Κτήμα Semeli

Γιατί η σοδειά του 2018 είναι πρόκληση για τους οινολόγους

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 5 Νοεμβρίου 2018, 21:00

Οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα προκλητικές για πολλούς έλληνες αμπελουργούς. Αυτό μας δήλωσε ο Λεωνίδας Νασιάκος, χημικός οινολόγος και γενικός διευθυντής του Κτήματος Semeli επισημαίνοντας ότι η πρόκληση είναι τώρα στα χέρια των οινολόγων που μέσα από τις δυσκολίες καλούνται να δημιουργήσουν εκλεκτά κρασιά.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τρύγου 2018 που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου «οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες απαίτησαν σωστό προγραμματισμό και καίριες αποφάσεις στη διαχείρισή τους, καθώς αιφνιδίασαν μέρος των αμπελουργών. Η χρονιά ξεκίνησε εξαιρετικά πρώιμη αλλά στη συνέχεια επιβράδυνε λόγω και των σημαντικών βροχοπτώσεων των αρχών του καλοκαιριού οι οποίες, επιπλέον, δημιούργησαν συνθήκες εμφάνισης ασθενειών».

Ανάλογα με την ευαισθησία τους και τη φάση ανάπτυξής τους πολλές ποικιλίες εθίγησαν, και σε πολλές περιοχές ιδίως της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, οι οινοποιοί κατέβαλαν προσπάθειες στην επιλογή των σταφυλιών τόσο στο αμπέλι όσο και στην παραλαβή στο οινοποιείο. Οι ποσότητες της συγκομιδής, λοιπόν,  ήταν ελαφρώς περιορισμένες σε σχέση με πέρσι.

Τρύγος στους αμπελώνες Κυρ-Γιάννη

Οι καιρικές συνθήκες, όμως, ήταν άριστες στη διάρκεια του τρυγητού και έτσι αναμένονται και φέτος εξαιρετικά ελληνικά κρασιά ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται “δύσκολη” εξαιτίας των πολλών βροχοπτώσεων στην αρχή του καλοκαιριού. Εντούτοις, η σταθερή ηλιοφάνεια των τελευταίων εβδομάδων, σε συνδυασμό με τις δροσερές νύχτες, μας έκανε να χαμογελάσουμε. Προσβλέπουμε σε μία εξαιρετική σοδειά με υγιή και ώριμα σταφύλια», γράφει στην ιστοσελίδα του Κυρ-Γιάννη.

Η Νάουσα για παράδειγμα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από χαλαζόπτωση με αποτέλεσμα «να χάνει» έως και 45% του παραγωγικού της δυναμικού, ο Τύρναβος επλήγη επίσης από χαλάζι με το Μοσχάτο Τυρνάβου να υφίσταται τη μεγαλύτερη μείωση.

Η κατάσταση στην Αττική ήταν ισορροπημένη, η Εύβοια όμως επλήγη από περονόσπορο ενώ το ίδιο συνέβη και στη Λήμνο –επλήγησαν περισσότερο οι βιολογικές καλλιέργειες αμπελιών αφού ο περονόσπορος δεν αντιμετωπίζεται ούτε προληπτικά ούτε κατασταλτικά με τον χαλκό. Αντίθετα η χρονιά ήταν πολύ καλή στη Σάμο και στη Ζάκυνθο χωρίς ασθένειες. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, εξάλλου, στις τιμές του περιζήτητου Ασύρτικου της Σαντορίνης που αναμένεται να είναι αυξημένες. Φυσιολογική κρίθηκε η χρονιά και στην Κρήτη με καλά χαρακτηριστικά χωρίς ασθένειες, με εξαίρεση τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην επιτραπέζια Σουλτανίνα λόγω των δυνατών νοτιάδων.

Τσαμπιά της ποικιλίας Αγιωργίτικο σε αμπελώνα της Νεμέας

Στη Νεμέα πολλοί αμπελουργοί μιλούν για τη δεύτερη χειρότερη χρονιά μετά το 2002 όταν εξαιτίας των μεγάλων βροχοπτώσεων η παραγωγή ήταν ελάχιστη. «Ο φετινός τρύγος έχει το χαρακτηριστικό ότι οι πρώιμες ποικιλίες τρυγήθηκαν νωρίτερα απ’ ότι την περυσινή χρονιά, ενώ όσο περνάει ο καιρός, η συγκομιδή των όψιμων ποικιλιών συμπίπτει χρονικά με αυτή του 2017», μας είπε ο Λεωνίδας Νασιάκος, γενικός διευθυντής του Κτήματος Semeli. Για να προσθέσει: «Λόγω του ήπιου χειμώνα, μέχρι ενός σημείου είχαμε ενδείξεις πως θα πηγαίναμε σε πρώιμο τρύγο γενικά, όμως οι βροχοπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου σε συνδυασμό με τους βόρειους ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες των πρώτων 10-15 ημερών του Αυγούστου, είχαν ως συνέπεια την καθυστέρηση της ωρίμασης των όψιμων ποικιλιών».

Από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Syrah, Merlot, Chardonnay και Sauvignon Blanc, πάντως, αναμένονται από πολύ καλά έως εξαιρετικά κρασιά αφού τα σταφύλια ήταν υγιή, με πολύ καλά επίπεδα οξύτητας, σωστή ωρίμαση και πλούσιο φαινολικό δυναμικό. «Προβλήματα παρουσιάστηκαν στις ποικιλίες Αγιωργίτικο και Μοσχοφίλερο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 75% της παραγωγής μας», λέει ο και χημικός – οινολόγος κ. Νασιάκος, διευκρινίζοντας ότι ο βαθμός δυσκολίας διαφέρει ανάλογα με την υποπεριοχή της εκάστοτε ζώνης Π.Ο.Π., όπου αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, τα αμπέλια έχουν προσβληθεί από περονόσπορο.

Παρά τα φετινά προβλήματα στα αμπέλια, αναμένονται εκλεκτά κρασιά από Αγιωργίτικο

Φέτος, ο περονόσπορος εκδηλώθηκε ταχύτατα και αιφνιδίασε πολλούς αμπελουργούς, διότι προσέβαλε πρώτα το σταφύλι και μετά το φύλλωμα, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές που συνέβαινε το αντίστροφο. Όσοι αμπελουργοί λοιπόν βρίσκονταν σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες του καιρού και ασφαλώς αυτοί θα αμειφθούν αναλόγως.

«Η προσωπική μου αίσθηση, είναι πως θα αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη χρονιά, γιατί εκτός από τη μεγάλη προσοχή και την αυστηρή διαλογή στον τρύγο, χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά στο οινοποιείο συγκριτικά με την περυσινή χρονιά», υποστηρίζει ο κ. Νασιάκος.

Η Νεμέα αναμένεται να δώσει οίνους με ελαφρώς πιο ανοιχτά χρώματα και χαμηλότερο φαινολικό δυναμικό σε σχέση με την περυσινή χρονιά, που κερδίζουν όμως σε φινέτσα και φρουτώδη χαρακτήρα, με τους αλκοολικούς βαθμούς να κυμαίνονται στα συνήθη επίπεδα.

Ο Λεωνίδας Νασιάκος, χημικός – οινολόγος και γενικός διευθυντής του Κτήματος Semeli

Στη Μαντινεία -με τον περονόσπορο να εμφανίζεται σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι στη Νεμέα- τα φετινά κρασιά έχουν διατηρήσει σε πολύ καλό βαθμό τα τυπικά αρώματα του τριαντάφυλλου και των λεμονανθών, ενώ η οξύτητα είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη της περυσινής χρονιάς, όμως διατηρεί τον τραγανό χαρακτήρα της.

«Σαν γενικό συμπέρασμα για τις δύο ζώνες Π.Ο.Π., μπορούμε να πούμε ότι η χρονιά είχε αρκετές δυσκολίες τις οποίες με αυστηρότατη διαλογή στο αμπέλι και σκληρή δουλειά στο οινοποιείο, καταφέραμε να ξεπεράσουμε και πλέον να μιλάμε με σιγουριά για μία πολλά υποσχόμενη χρονιά», τόνισε κλείνοντας ο κ. Νασιάκος, ο οποίος από το 1996 δραστηριοποιείται στη ζώνη Π.Ο.Π. Νεμέα –όπως και του Κτήματος Semeli άλλωστε- με στόχο την εξέλιξη και διάδοση των ελληνικών ποικιλιών και ιδιαίτερα του Μοσχοφίλερου Μαντινείας και του Αγιωργίτικου Νεμέας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...