558
Τραμπ και Μίντοους, πρόεδρος και προσωπάρχης: μετεκλογικώς «έπρηξαν» εισαγγελείς και δικαστές στέλνοντάς τους τα e-mail της τρέλας… | REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

«Σκέτη τρέλα» τα e-mail τού Τραμπ προς τους δικαστές

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 20:14
Τραμπ και Μίντοους, πρόεδρος και προσωπάρχης: μετεκλογικώς «έπρηξαν» εισαγγελείς και δικαστές στέλνοντάς τους τα e-mail της τρέλας…
|REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

«Σκέτη τρέλα» τα e-mail τού Τραμπ προς τους δικαστές

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2021, 20:14

Ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δρώντας συνωμοτικά, προσπάθησε να στρατολογήσει κορυφαίους παράγοντες της αμερικανικής Δικαιοσύνης σε μία καταδικασμένη προσπάθεια να ανατρέψει την εκλογική ήττα του λένε τα αμερικανικά και διεθνή Μέσα. Πρόκειται για «σκέτη τρέλα», σχολιάζει και ο Guardian, η οποία πρόσφατα πιστοποιήθηκε με τη δημοσιοποίηση ορισμένων «καυτών» και «αποκαλυπτικών» e-mail.

Αυτά τα κείμενα, που χρονολογούνται από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι και τον εφετινό Ιανουάριο, δείχνουν τις όλο και πιο απελπισμένες προσπάθειες του Τραμπ να παραμείνει «με το έτσι θέλω» στην εξουσία μέσω απίθανων θεωριών συνωμοσίας. Επίσης φανερώνουν και την αντίσταση που προέβαλαν οι δικαστές τους οποίους ενόχλησε προσωπικά ο ίδιος αλλά και άνθρωποί του. Πηγή δημοσιοποίησης των παραπάνω e-mail είναι η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, τουλάχιστον πέντε φορές ο επί Τραμπ προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους έδωσε εντολή σε δικαστικούς λειτουργούς να διερευνήσουν ψευδείς ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας και εξαπάτησης ψηφοφόρων. Από τις πιο τρελές συνωμοσιολογικές ιστορίες που αποκαλύφθηκαν είναι και η λεγόμενη «Italygate», η οποία ισχυρίζεται ότι τα εκλογικά αποτελέσματα άλλαξαν μέσω Ευρώπης και στρατιωτικών δορυφόρων, ενώ η ίδια η CIA εγνώριζε τα πάντα και σφύριζε αδιάφορα.

Την 1η Ιανουαρίου ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Ρόζεν έλαβε από τον φανατικό «τραμπιστή» Μίντοους ένα βίντεο του YouTube με αυτήν την «Italygate» και, φυσικά, ο άνθρωπος έμεινε κάγκελο από την έκπληξη που δοκίμασε. Αμέσως διαβίβασε το email στον τότε αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Ρίτσαρντ Ντόνοχιου ο οποίος του απάντησε χωρίς καμιά χρονοτριβή: «Σκέτη τρέλα!»

Επιπλέον τα e-mail δείχνουν ότι ο Τραμπ, με μοχλό πίεσης τον δικηγόρο του, τον Ρούντι Τζουλιάνι, πίεσε τον Ρόζεν για ανάληψη δικαστικής δράσης αναφορικά με τις καταγγελίες περί εκλογικής νοθείας. Επίσης τα e-mail  αποδεικνύουν ότι ο δικαστικός αρνήθηκε έστω και την απλή συνάντηση με την κουστωδία του Τζουλιάνι όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Ρόζεν στάθηκε βράχος και δεν ενέδωσε στις προτάσεις των Τραμπ και Τζουλιάνι (EPA/YURI GRIPAS/POOL)

Ο Μίντοους απέστειλε και άλλα e-mail στον Ρόζεν, ειδικά για την Πολιτεία Τζόρτζια όπου κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Ρόζεν χλεύασε και τα απέρριψε διά της σιωπής του, αφού δεν απάντησε καν σε αυτά. Μέσω κάποιου βοηθού του, ο Τραμπ έπραξε τα ίδια για το Μίσιγκαν, χωρίς καμία τύχη επίσης. Τότε ο Τραμπ απήλλαξε από τα καθήκοντά του τον επίσης απρόθυμο γενικό εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ και δήλωσε ότι θα τον αντικαταστήσει ο Ρόζεν.

Δύο εβδομάδες αργότερα, από τον Λευκό Οίκο απεστάλη νέο e-mail στον Ρόζεν και σε άλλους δικαστές με αίτημα σύνταξης αναφοράς στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ. Οι παραλήπτες του e-mail ουδέν έπραξαν. Ο Ρόζεν παρέμενε βράχος. Το σχέδιο του Τραμπ ήταν η δικαστική αναφορά να περιέχει καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες που υποτίθεται ότι είχαν γίνει κατά τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου στις Πολιτείες Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Αριζόνα, Νεβάδα και Πενσιλβάνια. Σε αυτές τις Πολιτείες είχε θριαμβεύσει ο Μπάιντεν. Παρόμοια επιχειρήματα διατυπώθηκαν σε αγωγή που κατέθεσε ο Κεν Πάξτον, γενικός εισαγγελέας του Τέξας και φίλος του Τραμπ. Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμη την αγωγή του.

Σε ό,τι αφορά το Κογκρέσο, η Επιτροπή Εποπτείας ζήτησε καταθέσεις από τους Μίντοους και Ντόνοχιου, όπως δηλαδή είχε κάνει και με τον Ρόζεν. Οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι η ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ Λευκού Οίκου και δικαστών αποκαλύπτει ότι ο Τραμπ προσπάθησε να αλλοιώσει κατόπιν εκλογών το αποτέλεσμα της κάλπης, με ψεύτικα στοιχεία και μέσω της δικαστικής οδού, έτσι επιφυλάσσονται για τα περαιτέρω.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...