426
Η εκπληκτική φωτογραφία του Τζάστιν Χόφμαν που έκανε τον γύρο του κόσμου απεικονίζει έναν μικροσκοπικό ιππόκαμπο να ταξιδεύει αγκαλιά με μία μπατονέτα στο νησί Σουμπάβα της Ινδονησίας | Justin Hofman/Wildlife Photographer of the Year

«Single-use»: η Λέξη της Χρονιάς για το 2018

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 16:31
Η εκπληκτική φωτογραφία του Τζάστιν Χόφμαν που έκανε τον γύρο του κόσμου απεικονίζει έναν μικροσκοπικό ιππόκαμπο να ταξιδεύει αγκαλιά με μία μπατονέτα στο νησί Σουμπάβα της Ινδονησίας
|Justin Hofman/Wildlife Photographer of the Year

«Single-use»: η Λέξη της Χρονιάς για το 2018

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 16:31

Η φετινή Λέξη της Χρονιάς είναι η «single-use», δηλαδή «μιας χρήσης», σύμφωνα με το Collins Dictionary –μια λέξη που, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του λεξικού, έχει ένα παραπάνω νόημα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε καθώς μας υπενθυμίζει τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής.

Οπως λένε οι λεξικογράφοι του Collins Dictionary, οι οποίοι παρακολουθούν ένα σώμα περίπου 4,5 δισ. λέξεων για να παρουσιάσουν μια ετήσια λίστα των νέων και αξιοσημείωτων της χρονιάς, η συγκεκριμένη λέξη τετραπλασίασε τη χρήση της μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, εξαιτίας της αλλαγής που έλαβε χώρα με τις πλαστικές σακούλες.

Καθώς λοιπόν ο κόσμος κατανοεί όλο και πιο πολύ την επίπτωση που έχουν τα πλαστικά στο περιβάλλον, επιλέγοντας να περιορίσει την αγορά συσκευασιών «μιας χρήσης», η εν λόγω λέξη απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα –μεγαλύτερη κι από τις υπόλοιπες λέξεις που την ανταγωνίζονταν για τον τίτλο της Λέξης της Χρονιάς, που ήταν το γυναικείο κίνημα «MeToo» και το ποδοσφαιρικό «VAR» (Video Assistant Referee- Βίντεο Βοηθός Διαιτητή)

Η ανακοίνωση έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 25 Οκτωβρίου, μιας αναλυτικής πρότασης οδηγίας για την σταδιακή απαγόρευση στην ΕΕ των πλαστικών μιας χρήσης .

Αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα συγκλονιστικές φωτογραφίες από θαλάσσιες χελώνες που πνίγονται από καλαμάκια, δελφίνια που πεθαίνουν στα πλαστικά δίχτυα αλιείας, αλλά και τα πορίσματα αυστριακών ερευνητών σύμφωνα με τα οποία πλαστικά σωματίδια μπορούν πλέον να ανιχνευθούν στο ανθρώπινο έντερο, οι πολιτικοί κατάλαβαν ότι είναι καιρός για άμεση δράση.

Χελώνα τυλιγμένη με πλαστικά σκουπίδια

Η ΕΕ παράγει κάθε χρόνο 26 εκατ. τόνους πλαστικών σκουπιδιών, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής. Μόνο το 30% αυτών είναι κατάλληλο για επαναχρησιμοποίηση.

Ετσι η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει άμεσα νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του.

Μέσα στην επόμενη διετία λοιπόν η Κομισιόν σκοπεύει, βάσει του σχεδίου της, να απαγορεύσει τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια και άλλα αντίστοιχα μη επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά είδη. Τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα στην ΕΕ προέρχονται άλλωστε, σύμφωνα με έρευνες, από πλαστικά μιας χρήσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, μέχρι το 2030 θα πρέπει όλες οι πλαστικές συσκευασίες που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά να επαναχρησιμοποιούνται ή να ανακυκλώνονται με οικονομικό τρόπο. Οι Πράσινοι ωστόσο ζητούν η περίοδος αυτή να γίνει πιο σύντομη -μέχρι το 2025. Μέχρι τότε όμως έχουμε καιρό…

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι από τότε που θεσπίστηκε η έννοια της Λέξης της Χρονιάς, έχουν πάρει τον επίζηλο αυτό τίτλο λέξεις όπως «geek» («σπασικλάκι», το 2013), «photobomb» (το 2014), «binge-watch» (η μανιώδης και με τις ώρες παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών, το 2015), «Brexit» το 2016 και «Fake News» το 2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...