748
Ο Τζιμ Κάρεϊ υποδύεται στην τηλεοπτική σειρά «Kidding» τον παρουσιαστή ενός παιδικού σόου που πέφτει σε κατάθλιψη όταν πεθαίνει ο γιος του | Showtime

Ο Τζιμ Κάρεϊ μιλά για τη μανιοκατάθλιψη και τους θλιμμένους κωμικούς

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 13:44
Ο Τζιμ Κάρεϊ υποδύεται στην τηλεοπτική σειρά «Kidding» τον παρουσιαστή ενός παιδικού σόου που πέφτει σε κατάθλιψη όταν πεθαίνει ο γιος του
|Showtime

Ο Τζιμ Κάρεϊ μιλά για τη μανιοκατάθλιψη και τους θλιμμένους κωμικούς

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2018, 13:44

Η πορεία της ζωής του 56χρονου Τζιμ Κάρεϊ έρχεται να επιβεβαιώσει μία σκληρή αλήθεια: οι άνθρωποι που κάνουν τον κόσμο να γελάει με την ψυχή του, έχουν συνήθως πολύ πόνο και απόγνωση μέσα στη δική τους.

Ο διάσημος ηθοποιός, με το πηγαίο κωμικό ταλέντο, παλεύει εδώ και αρκετά χρόνια με τους δαίμονές του, καθώς έχει διαγνωστεί με μανιοκατάθλιψη. Ο πρωταγωνιστής επιτυχημένων ταινιών όπως «Truman Show», «Η μάσκα», «Ace Ventura» και τόσων άλλων, φαίνεται ότι πλήρωσε ακριβά το τίμημα της δόξας.

Και πού καταφεύγει ο κάθε άνθρωπος που νιώθει αποπροσανατολισμένος; Μα, στην πρώτη του αγάπη! Για τον Κάρεϊ, η πρώτη του αγάπη είναι η τηλεόραση. Από εκεί είχε ξεκινήσει ο καναδός ηθοποιός και πλέον βρίσκεται και πάλι εκεί.

Η τηλεοπτική σειρά «Kidding», με τον Μισέλ Γκοντρί να υπογράφει την παραγωγή, έχει μπόλικες δόσεις σουρεαλισμού, αλλά και γλυκόπικρου χιούμορ. Ο Κάρεϊ υποδύεται τον Τζεφ, έναν δημοφιλή παρουσιαστή παιδικών προγραμμάτων, ο οποίος καταρρέει όταν χάνει τον γιο του και προσπαθεί να κρατηθεί στη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που συνεργάζεται ο Κάρεϊ με τον Γκοντρί, η πρώτη ήταν όταν ο γάλλος σκηνοθέτης υπέγραφε την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο ταλαντούχος Τζιμ και η Κέιτ Γουίνσλετ.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Κάρεϊ στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, μίλησε για τα δικά του σκοτάδια αλλά και για εκείνα του ήρωα που υποδύεται, για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί η δόξα, και για πολλά ακόμη.

Στη νέα τηλεοπτική σειρά «Kidding», ο ήρωας που υποδύεται ο Κάρεϊ, ψάχνει παρηγοριά στις αγαπημένες του μαριονέτες (Showtime)
Για τη σημασία του γέλιου

«Επέλεξα αυτόν τον ρόλο σε αυτή τη σειρά, γιατί μου δίνει την ευκαιρία να είμαι ο εαυτός μου κατά κάποιον τρόπο. Ο Τζεφ που υποδύομαι μοιάζει πολύ με τον Τζιμ, εμένα δηλαδή. Είμαστε και οι δύο δημόσια πρόσωπα, αναγνωρίσιμα, που σε κάποια στιγμή της ζωής μας νιώσαμε τα πάντα να καταρρέουν γύρω μας και προσπαθήσαμε να ακροβατήσουμε ανάμεσα στους έξω και στο μέσα. Η σειρά δεν είναι ξεκαρδιστική, έχει κάτι το γλυκόπικρο, όμως σε κάνει να γελάς σε πολλά σημεία. Είναι άλλωστε κάτι που πιστεύω απόλυτα. Οσο χάλια κι αν νιώθεις, πρέπει να γελάς. Αν δεν γελάς, είσαι χαμένος».

Για τη θλίψη του κωμικού

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να κάνεις τον κόσμο να γελάσει. Οταν ήμουν πολύ νεότερος και έκανα stand-up comedy σε διάφορα κλαμπ, στηριζόμουν αποκλειστικά στις ευκολίες μου, στην έμφυτη ροπή που είχα στην κωμωδία και στις γκριμάτσες μου. Οσο μεγαλώνω, βρίσκω πολύ περισσότερες αρετές στο υπαινικτικό χιούμορ και στο γέλιο που κρύβει κι ένα δάκρυ μέσα του. Οι κωμικοί είναι κι αυτοί άνθρωποι. Και συχνά, θλιμμένοι άνθρωποι».

Για την ταύτισή του με το «Truman Show»

«Η σειρά στην οποία παίζω τώρα, δεν θεωρείται  “η επιστροφή μου”, γιατί πολύ απλά, νιώθω ότι έχω απεμπλακεί εδώ και πολλά χρόνια από τη βιομηχανία του θεάματος. Μπορεί να ακουστεί παράξενο αυτό, αλλά αισθάνομαι όπως ο Τρούμαν στην ταινία “Truman Show”, όταν στεκόμουν μπροστά από την πόρτα ενός σπιτιού που το παρακολουθούσαν μέσα από γιαγαντοοθόνες διαρκώς και έλεγα “λυπάμαι, αλλά δεν θέλω να συνεχίσω άλλο να το κάνω αυτό”. Δεν με αφορά πια η δόξα, δεν με ενδιαφέρει να βγάλω κι άλλα λεφτά για να αγοράσω ένα ακόμη σπίτι. Ακόμη κι αν το “Kidding” κάνει μεγάλη επιτυχία, και πάλι δεν πρόκειται να επιστρέψω δυναμικά στον χώρο. Προτιμώ πλέον να υπάρχω στις παρυφές της κοινωνικής ζωής, όχι στο επίκεντρό της».

Σε σκηνή από την ταινία «The Truman Show» (Paramount Pictures)
Για τα κρυφά του ταλέντα

«Ασχολούμαι από μικρός με τη γλυπτική και τη ζωγραφική, ακόμη και σήμερα. Για μένα, όλες οι μορφές τέχνης οδηγούν στο ίδιο πράγμα. Φτιάχνω ένα γλυπτό ή ζωγραφίζω έναν πίνακα με τον ίδιο τρόπο που κατασκευάζω και φέρνω στη ζωή έναν χαρακτήρα που υποδύομαι. Ολα από την ίδια ανάγκη ξεκινούν».

Με τον γάλλο σκηνοθέτη Μισέλ Γκοντρί (αριστερά) στα γυρίσματα της ταινίας «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» (Focus Features)
Για τη μάχη με τη μανιοκατάθλιψη

«Κάποτε ονειρευόμουν να γίνω πλούσιος και διάσημος και όταν έγινα, κατέρρευσα. Αντιμετωπίζω τους δαίμονές μου με διάφορους τρόπους. Αλλοτε προσπαθώ να ξεφύγω από αυτούς, άλλοτε τους κοιτάζω κατάματα. Για μένα, κάθε εμπειρία είναι πολύτιμη, ώστε να καταφέρω να κατανοήσω τον εαυτό μου σε βάθος. Και να δω τι έχω καταφέρει στο τέλος του κάθε γύρου».

Για το ποιος είναι ο Κάρεϊ του σήμερα

«Ενθουσιώδης, αλλά με μέτρο. Χωρίς καμία εμμονή. Αρκετές μανίες έχω μέσα στο κεφάλι μου. Και ικανοποιημένος με όσα έχω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...