625
H πλωτή πολιτεία θα διαθέτει όλα τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να λειτουργεί αυτόνομα και οι κάτοικοι να ζουν εκεί άνετα και με υψηλού επιπέδου βιοτικό επίπεδο. | Seasteading Institute

Σε τρία χρόνια θα εμφανισθεί το πρώτο «πλωτό έθνος»

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2017, 07:29
H πλωτή πολιτεία θα διαθέτει όλα τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να λειτουργεί αυτόνομα και οι κάτοικοι να ζουν εκεί άνετα και με υψηλού επιπέδου βιοτικό επίπεδο.
|Seasteading Institute

Σε τρία χρόνια θα εμφανισθεί το πρώτο «πλωτό έθνος»

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2017, 07:29

Την ώρα που γινόταν γνωστό ότι ο Μπιλ Γκέιτς αγόρασε μια μεγάλη έκταση στην έρημο της Αριζόνα για να κατασκευάσει μια έξυπνη πόλη δημοσιοποιούνταν λεπτομέρειες για το σχέδιο ενός ακόμη μεγιστάνα της νέας οικονομίας ο οποίος θέλει να δημιουργήσει μια πλωτή πολιτεία ή καλύτερα το πρώτο «πλωτό έθνος» όπως ο ίδιος και οι συνεργάτες του το οραματίζονται.

Ο Πίτερ Θίελ ιδρυτής της πύλης ηλεκτρονικών πληρωμών Pay Pal μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται μεταφορές χρημάτων μέσω του Διαδικτύου δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Seasteading Institute. Ενα από τα πρώτα πρότζεκτ που οι ο Θίελ ζήτησε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το Seasteading Institute ήταν η κατασκευή τεχνητών νησιών στα οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινότητα που θα ζει αυτόνομα με τους δικούς της νόμους. Ο Θίελ οραματίζεται στην πραγματικότητα το πρώτο… πλωτό έθνος.

Συμπαραστάτης του Θίελ σε αυτό το σχέδιο είναι ο Πάτρι Φρίντμαν ειδικός στην Πολιτική Θεωρητική Οικονομία η οποία ερευνά όλα τα θεωρητικά οικονομικά φαινόμενα . Πρόκειται για τον εγγονό του νομπελίστα οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Daily Mail όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της κατασκευής των τεχνητών νησιών και αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό η πλωτή πολιτεία θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους κατοίκους της το 2020.

Δείτε ένα βίντεο για την πλωτή πολιτεία:

Τα στελέχη του Seasteading Institute ανακοίνωσαν ότι η πλωτή πολιτεία θα δημιουργηθεί πάνω σε 11 μεγάλες ορθογώνιες πλατφόρμες που θα ενώνονται μεταξύ τους και σε κάθε μια εξ αυτών θα προσαρμόζονται πεντάγωνα κτιριακά συγκροτήματα ή ανοικτοί χώροι επίσης πεντάγωνης αρχιτεκτονικής. Τα κτίρια που δεν θα ξεπερνούν τους 3-4 ορόφους θα κατασκευάζονται από τοπικά υλικά (ξύλο, μπαμπού, ίνες καρύδας κ.α) αλλά και ανακυκλωμένα μέταλλα και πλαστικά. Επίσης όλες οι στέγες των κτιρίων θα είναι «πράσινες», δηλαδή θα καλύπτονται από διαφόρων ειδών φυτά. Γύρω από την πλωτή πολιτεία θα τοποθετηθεί ένας φράκτης ύψους 50 μέτρων από ενισχυμένο τσιμέντο για να την προστατεύει οποιοδήποτε πιθανό κίνδυνο. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές οι πλατφόρμες και τα κτίρια θα έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 100 ετών.

Στην πλωτή πολιτεία που θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα υπάρχουν κατοικίες, ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια και ότι άλλο απαιτεί η λειτουργία μιας πλήρους λειτουργικής κοινότητας. Επίσης θα υπάρχουν σε αυτή επαναστατικών τεχνολογιών υδροπονικές φάρμες που θα παράγουν φρέσκα τρόφιμα στους κατοίκους.

Αυτόνομη

Η πλωτή πολιτεία θα βρίσκεται σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά της Ταϊτής στον Ειρηνικό Ωκεανό και όπως λένε οι εμπνευστές της σχεδιάζεται για να «απελευθερώσει την ανθρωπότητα από τους πολιτικούς». Το σχέδιο είναι η πλωτή πολιτεία να έχει διοικητική αυτονομία και να λειτουργεί με τους δικούς της νόμους. Η κυβέρνηση της Γαλλικής Πολυνησίας η οποία συνεργάζεται με το Seasteading Institute και του παραχώρησε τις απαραίτητες άδειες για την δημιουργία της πλωτής πολιτείας αποφάσισε να ανακηρύξει την συγκεκριμένη περιοχή ως ανεξάρτητη οικονομική ζώνη. Ετσι οι υπεύθυνοι της πλωτής πολιτείας θα μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο στην διοικητική και πολιτική της αυτονομία.

city
Σχέδιο της πλωτής πολιτείας που θα κατασκευαστεί το 2020 στον Ειρηνικό Ωκεανό και θα αποτελέσει ένα πολύ ενδιαφέρον τεχνολογικό, κοινωνικό αλλά και πολιτικό πείραμα (φωτό: Seasteading Institute)

Ενας λόγος που η κυβέρνηση της Γαλλικής Πολυνησίας αποφάσισε να συνεργαστεί σε αυτό το πρότζεκτ είναι ότι θέλει να διαπιστώσει αν αυτή η πλωτή πολιτεία είναι βιώσιμη και ασφαλής αφού οι κλιματικές αλλαγές οδηγούν σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις σε αύξηση των επιπέδων των υδάτων και κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το νερό τις επόμενες δεκαετίες πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές στον πλανήτη. «Θα θέλαμε μέχρι το 2050 να έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες πλωτές πολιτείες στον πλανήτη κάθε μια εκ των οποίων να έχει την δική της αυτονομία, τον δικό της ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας και διοίκησης» αναφέρει ο Τζοε Κουίρκ, πρόεδρος του Seasteading Institute.