699
Φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη του μακελειού στο Σικάγο, από τα social media | Robert Crimo/via REUTERS

Σικάγο: Φανατικός συνωμοσιολόγος και οπαδός του Τραμπ ο 22χρονος δράστης του μακελειού

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 11:35
Φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη του μακελειού στο Σικάγο, από τα social media
|Robert Crimo/via REUTERS

Σικάγο: Φανατικός συνωμοσιολόγος και οπαδός του Τραμπ ο 22χρονος δράστης του μακελειού

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2022, 11:35

Ενας 22χρονος ράπερ που ανέβαζε τραγούδια και βίντεο με σκηνές βίας, γιος ιδιοκτήτη καφέ στην πόλη, είναι ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού στο Χάιλαντ Παρκ του Σικάγου, τη Δευτέρα, που άφησε πίσω του έξι νεκρούς και 26 τραυματίες.

H αστυνομία τον συνέλαβε λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση  εναντίον ανθρώπων που συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν την παρέλαση για την αμερικανική εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου στο προάστιο του Σικάγου.

Πρόκειται για τον Ρόμπερτ «Μπόμπι» Κρίμο III, ο οποίος ζούσε με τον πατέρα του και τον θείο του.

Εκατοντάδες αστυνομικοί συμμετείχαν στο ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστεί ο νεαρός ο οποίος σκόρπισε θάνατο και τρόμο στους κατοίκους της πόλης των 30.000 κατοίκων, που βρέχεται από τη λίμνη Μίσιγκαν.

Οι αρχές ανέπτυξαν ισχυρές δυνάμεις, θωρακισμένα οχήματα, τουλάχιστον ένα ελικόπτερο, ενώ κλήθηκαν επίσης ομοσπονδιακές ενισχύσεις για να τον εντοπίσουν.

Οι αρχές δημοσιοποίησαν φωτογραφία του νεαρού λευκού με αποστεωμένο πρόσωπο στο οποίο διακρίνονται διάφορα τατουάζ.

Η φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη στο αστυνομικό τμήμα – City of Highland Park, Illinois Government/Handout via Reuters

Ο 22χρονος είχε χαρακτηριστεί «οπλισμένος και πολύ επικίνδυνος» από εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Έπειτα από σύντομη καταδίωξη του αυτοκινήτου του, ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση «χωρίς να συμβεί το παραμικρό», είπε ο Λου Τζόγκμεν, αρχηγός της αστυνομίας στο Χάιλαντ Παρκ.

Ο νεαρός είχε παρουσία σε διάφορα sites, όπου αυτοσυστηνόταν ως μουσικός του Σικάγου με το ψευδώνυμο «Awake the rapper», ενώ στο σχολείο τον θυμούνται ως έναν πιο «κλειστό και λίγο περίεργο» μαθητή, αλλά όχι σε «ανησυχητικό» βαθμό.

Αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες συμμετείχαν στις έρευνες για τον δράστη – REUTERS/Cheney Orr

Από την παρουσία του στα social media και τα βίντεο που είχε ανεβάσει, φαίνεται ότι ήταν οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς παρευρέθηκε σε εκδήλωση του πρώην προέδρου και ήταν τυλιγμένος με μία σημαία του.

Ηταν φανατικός των θεωριών συνωμοσίας, ενώ ο πατέρας του συμμετείχε σε διάφορες πολιτικές εκστρατείες και είχε προσπαθήσει να ανατρέψει τον δήμαρχο του Χάιλαντ Παρκ και να πάρει τη θέση του χωρίς επιτυχία, όπως αναφέρουν οι Times.

Είχε μάλιστα ανεβάσει βίντεο με σκίτσα που φαίνεται να είχε ζωγραφίσει ο ίδιος, με τον εαυτό του να φέρει όπλο και να είναι πεσμένος σε μία λίμνη αίματος, με αστυνομικούς γύρω του.

Σκίτσο που φέρεται να είχε ζωγραφίσει ο δράστης με τον εαυτό του να έχει σκοτωθεί από τους αστυνομικούς, σε βίντεο που ανέβασε στα social media – Robert Crimo/via REUTERS
«Πεδίο μάχης»

Την Εορτή της Ανεξαρτησίας, εκατοντάδες κάτοικοι, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά και βρέφη, είχαν πάρει θέση στα πεζοδρόμια του Χάιλαντ Παρκ για να παρακολουθήσουν, όπως λίγο πολύ παντού στη χώρα, την παραδοσιακή παρέλαση για τη γιορτή της ανεξαρτησίας.

Ενώ παρέλαυναν μαθητικές μπάντες, ακούστηκαν ριπές όπλου. «Ακούστηκαν περίπου πενήντα πυροβολισμοί, όλοι νόμιζαν πως επρόκειτο για πυροτεχνήματα», είπε στο CNN η Ζόι, που ήταν παρούσα.

«Κάποια στιγμή είδα ένα κορίτσι αιμόφυρτο, δεν είχα ξαναδεί ποτέ τίποτα τέτοιο», πρόσθεσε, περιγράφοντας σκηνές «πανικού, άνθρωποι έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο». Κρύφτηκε πίσω από κάδο απορριμμάτων, κατόπιν αναζήτησε καταφύγιο σε υπόγειο. Βγαίνοντας, είπε, είδε μπροστά της «πεδίο μάχης».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο νεαρός άνοιξε πυρ από την οροφή εμπορικού στο οποίο είχε ανέβει από τη σκάλα της πυρασφάλειας. «Ήταν πολύ καλά κρυμμένος και δύσκολο να εντοπιστεί», περιέγραψε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Αφού άνοιξε πυρ, τράπηκε σε φυγή, αφήνοντας πίσω το τουφέκι που χρησιμοποίησε.

Το σκηνικό δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς – Jose F Rivera/via REUTERS

Αυτόπτης μάρτυρας, ο συνταξιούχος γιατρός Ρίτσαρντ Κάουφμαν, είπε πως συνολικά, λογαριάζει πως ο δράστης πυροβόλησε περίπου 200 φορές. «Επικρατούσε πανδαιμόνιο. Κόσμος ποδοπατιόταν. Μωρά πετάγονταν στον αέρα. Άνθρωποι βούταγαν στο έδαφος για να καλυφθούν. Αιμόφυρτοι άνθρωποι σκόνταφταν ο ένας πάνω στον άλλον».

Πέντε άνθρωποι, όλοι ενήλικοι, σκοτώθηκαν επιτόπου, ο έκτος υπέκυψε αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Τουλάχιστον 26 τραυματίες –μεταξύ 8 και 85 ετών– παραλήφθηκαν από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και ορισμένοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε ιατρική πηγή.

Οι εορτασμοί ανεστάλησαν αμέσως σε πολλές κοντινές πόλεις, όπου οι αρχές έκλεισαν τις παραλίες και κάλεσαν τους πολίτες να επαγρυπνούν.

Λίγες ώρες αργότερα, πυροβολισμοί έπεσαν στη διάρκεια των εορτασμών στη Φιλαδέλφεια, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...