722
Φινλανδός στρατιώτης στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, τον Μάιο | REUTERS/Stoyan Nenov

Προεκλογικό σόου του Ερντογάν το βέτο σε Φινλανδία-Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 19:52
Φινλανδός στρατιώτης στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, τον Μάιο
|REUTERS/Stoyan Nenov

Προεκλογικό σόου του Ερντογάν το βέτο σε Φινλανδία-Σουηδία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 19:52

Η Σουηδία και η Φινλανδία ήλπιζαν ότι, λόγω του πολέμου, η υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γινόταν άμεσα δεκτή από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Δεν είχαν υπολογίσει όμως, τον… ξενοδόχο, Ταγίπ Ερντογάν, που έχει εγείρει εμπόδια, τα οποία δεν αναμένεται πλέον να ξεπεραστούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, στη Μαδρίτη.

Οπως σημειώνουν οι New York Times, ιδιαίτερα «θυμωμένη» με τις εξελίξεις φέρεται η Φινλανδία, που μοιράζεται κοινά σύνορα με την Ρωσία, μήκους 1.350 χλμ. Σύμφωνα με τον φινλανδό υπουργό Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, πριν από το επίσημο αίτημα της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, βολιδοσκοπήθηκαν και τα 30 μέλη της Συμμαχίας που «τάχιστα έδωσαν όλα το πράσινο φως». Επίσης ο φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έδωσε τις σχετικές διαβεβαιώσεις.

Η υπόθεση όμως πήρε άλλη τροπή μετά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, έκανε μάλιστα λόγο για αναβολή ενός χρόνου για την αποδοχή των δύο νέων μελών.

Το ΝΑΤΟ πλέον ήταν τόσο σίγουρο για την απρόσκοπτη διαδικασία αποδοχής του αιτημάτων των δύο σκανδιναβικών χωρών που είχε ετοιμάσει σειρά εκδηλώσεων για την ψηφοφορία αποδοχής των αιτημάτων, οι οποίες ματαιώθηκαν μόλις έγινε γνωστή η ξαφνική αντίθεση της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν διατύπωσε διάφορα αιτήματα εθνικιστικού περιεχομένου για εσωτερική κατανάλωση, όπως την έκδοση ορισμένων ανθρώπων που ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί υποστηρικτές του Γκιουλέν στην Τουρκία, ανάμεσά τους και κούρδους δημοσιογράφους, την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί τρομοκρατίας σε Σουηδία και Φινλανδία, και την άρση του άτυπου εμπάργκο πωλήσεων όπλων στην Τουρκία, που είχε επιβληθεί το 2019 όταν εισέβαλε στην Συρία, κάτι όμως που η Σουηδία αρνείται ότι ισχύει.

Επισημαίνεται ακόμα, ότι καθώς ο Ερντογάν λόγω της επιδείνωσης της τουρκικής οικονομίας αντιμετωπίζει μείωση της δημοτικότητάς του ενόψει και των εκλογών του 2023, επενδύει τώρα στο εθνικιστικό συναίσθημα των πολιτών καταπιέζοντας παράλληλα την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν λάβει από μέλη του ΝΑΤΟ διαβεβαιώσεις βοήθειας αν χρειαστεί στο μεσοδιάστημα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Παρά την οργή των Φινλανδών, ο Χααβίστο σύστησε υπομονή, μιλώντας στους NYT. «Η ίδια τρομοκρατική νομοθεσία ισχύει σε όλες σχεδόν τις χώρες του ΝΑΤΟ και όλοι μας καταδικάζουμε το PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ).

«Για αυτό και θεωρούμε ότι η πίεση δεν είναι μόνο εναντίον της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά και ορισμένων άλλων κρατών του ΝΑΤΟ για το ίδιο ζήτημα», πρόσθεσε ο Χααβίστο.

«Τα ίδια κριτήρια πρέπει να ισχύουν για όλα  τα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλιώς θα βρεθούμε σε μία κατάσταση στην οποία διάφορα μέλη θα θέτουν διαφορετικά κριτήρια στους αιτούντες και αυτό θα καταλήξει σε χάος», τόνισε ο φινλανδός ΥΠΕΞ.

Τη Δευτέρα, έγινε η πρώτη συνάντηση σουηδών, φινλανδών και τούρκων αξιωματούχων υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Καλίν δήλωσε ότι «δεν μας περιορίζει κάποιο χρονοδιάγραμμα. Η ταχύτητα της διαδικασίας εξαρτάται από το πώς και πότε οι δύο χώρες ικανοποιήσουν τις προσδοκίες μας».

Οι περισσότερες από τις αντιρρήσεις της Τουρκίας έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η Σουηδία ήταν πάντα ανοιχτή στους κούρδους πρόσφυγες και στηρίζει την κουρδική επιθυμία για αυτονομία, την οποία η Αγκυρα θεωρεί απειλή για την δική της κυριαρχία.

«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μήνυμα εσωτερικής κατανάλωσης, προς την εκλογική του βάση», είπε η Στεφανί Μπαμπστ, πρώην αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Εχει εκλογές, η οικονομία της Τουρκίας είναι σε πολύ κακή κατάσταση και θέλει να δείξει ηγετική πυγμή. Φοβάμαι ότι χρησιμοποιεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία για να περάσει το μήνυμά του».

Ο Χααβίστο τόνισε ότι ο Ερντογάν ενοχλεί τους συμμάχους τους σε καιρό πολέμου, την στιγμή που απειλείται η ασφάλεια στην Ευρώπη. «Οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θέλουν να δουν να ολοκληρώνεται η διαδικασία χωρίς προβλήματα και γρήγορα. Η υποψία ότι μπορεί να πάρει άλλον ένα χρόνο, για μετά τις τουρκικές εκλογές, θα φέρει μεγάλη απογοήτευση σε πολλές ακόμα χώρες του ΝΑΤΟ, όχι μόνο στη Σουηδία και τη Φινλανδία».

Ο φινλανδός υπουργός είπε στους NYT ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν διαβεβαιώσει την φινλανδική κυβέρνηση ότι αν χρειαστεί, θα σπεύσουν σε βοήθεια. «Ετσι, αισθανόμαστε ασφάλεια. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλειά μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όσο διαρκεί η αναμονή, προτείνει στους φίλους τους να διαβάσουν το «Πόλεμος και ειρήνη» του Τολστόϊ. «Το άρχισα και ελπίζω όταν το τελειώσω, η Φινλανδία και η Σουηδία θα είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...