388
Απόσπασμα του επίμαχου εξωφύλλου του Charlie Hebdo με τον Stromae | .

Σάλος με το εξώφυλλο του Charlie Hebdo για τα θύματα των Βρυξελλών

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2016, 07:07
Απόσπασμα του επίμαχου εξωφύλλου του Charlie Hebdo με τον Stromae
|.

Σάλος με το εξώφυλλο του Charlie Hebdo για τα θύματα των Βρυξελλών

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2016, 07:07

Μια απλή ανάγνωση στο hashtag  #charliehebdo και ιδιαίτερα στα τελευταία σχόλια  των χρηστών του Twitter, θα καταλάβει πως η συντακτική ομάδα του γνωστού γαλλικού περιοδικού με την έντονη σατιρική διάθεση, υπέπεσε σε ένα ακόμη ατόπημα.

Υπό τον μανδύα της σάτιρας που δεν γνωρίζει ηθικές δεσμεύσεις και μπορεί τα πάντα να κρίνει με σκωπτικό πνεύμα, το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του περιοδικού αναφέρεται ευθέως στο πρόσφατο μακελειό στις Βρυξέλλες. Κυνικότητα ή αδιαφορία; Όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς, οι υπεύθυνοι του περιοδικού έχουν «ντύσει» το εξώφυλλο με τα χρώματα της βελγικής σημαίας και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται σε γνωστός βέλγος ράπερ Stromae σε μια χαρακτηριστική του κίνηση (φτιάχνει το παπιγιόν του). Με αφορμή τον τίτλο ενός τραγουδιού του («Papaoutai», ήτοι: «Μπαμπά, πού είσαι;»), το περιοδικό σαν να απευθύνεται στους οικείους των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και μέσα από το… στόμα του τραγουδιστή να τους ρωτάει: «Μπαμπά, πού είσαι;»

Η απάντηση δίνεται από τους σκιτσογράφους που έχουν αραδιάσει κομμένα ανθρώπινα μέλη τριγύρω από το κεφάλι του τραγουδιστή. Αυτά τα ανθρώπινα μέλη απαντούν «εδώ», «εκεί» και «εδώ, επίσης».

7fed3853198b271769e732037edc7bc1
Το επίμαχο εξώφυλλο του περιοδικού Charlie Hebdo

Αν προκλήθηκε σάλος με την έκδοση του περιοδικού; Ούτε λόγος. Στα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα είναι άκρως επικριτικά –έως βιτριολικά- για την μάλλον ατυχή (αν όχι ανήθικη) έμπνευση των υπεύθυνων του περιοδικού. Ή, μάλλον, για μια ακόμη ατυχή έμπνευση του περιοδικού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόσφατα είχε δημοσιεύσει σκίτσο με τον μικρό Αϊλάν που τον εμφανίζει ως… πεινασμένο κυνηγό Γερμανίδων, σημειώνοντας πως έτσι θα κατέληγε αν ζούσε και μετανάστευσε στη Γερμανία.

stromae_01
O γνωστός βέλγος ράπερ Stromae

Τώρα, έρχεται αυτό το νέο σκίτσο να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι η συζήτηση γύρω από τα όρια της σάτιρας δεν έχει τελειώσει – αντιθέτως, όσο η πραγματικότητα κυριαρχείται από τα μελανά χρώματα της βίας, η τέχνη (σε όλες τις μορφές της) θα πρέπει να δει με διαφορετικό μάτι το πώς θα της αντιμετωπίσει.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων είναι ένα «αντι-εξώφυλλο» που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και δείχνει στη θέση του Stromae υπάρχει ένα σκιτσογράφος και πλέον η ερώτηση είναι: «Πού είναι το Charlie Hebdo;»

Πάλι τα ανθρώπινα μέλη –με φόντο αυτή τη φορά τη γαλλική σημαία- έρχονται να απαντήσουν στο ερώτημα με την ίδια απάντηση: «Εδώ», «εκεί» και «εδώ, επίσης».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...