411
Προσωπικό με προστατευτικές στολές σε δρόμο της Σαγκάης, όπου απαγορεύεται η διέλευση λόγω των περιοριστικών μέτρων | REUTERS/Aly Song

Σαγκάη: Lockdown σε δύο φάσεις για 26 εκατ. κατοίκους

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 12:07
Προσωπικό με προστατευτικές στολές σε δρόμο της Σαγκάης, όπου απαγορεύεται η διέλευση λόγω των περιοριστικών μέτρων
|REUTERS/Aly Song

Σαγκάη: Lockdown σε δύο φάσεις για 26 εκατ. κατοίκους

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2022, 12:07

Η Κίνα μπορεί να είχε γλιτώσει από τα κύματα του κορονοϊού που έπληξαν άλλες χώρες τα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας, όμως η Ομικρον φαίνεται ότι άλλαξε τα δεδομένα για τη χώρα από όπου ξεκίνησε η Covid-19.

Ετσι, λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων, στη Σαγκάη ξεκινά από σήμερα Δευτέρα σκληρό lockdown σε δύο φάσεις, όπου οι μισοί κάτοικοι της πόλης των 26,3 εκατομμυρίων κατοίκων θα παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους μέχρι την Παρασκευή 1η Απριλίου και θα ακολουθήσουν για πέντε ημέρες οι υπόλοιποι, όπως γράφει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι στο ανατολικό τμήμα της πόλης δεν θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους από σήμερα και ως την 1η Απριλίου στις 5 τα ξημερώματα. Στη συνέχεια, τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για το δυτικό τμήμα της Σανγκάης.

Μετά την ανακοίνωση του μέτρου, οι κάτοικοι έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που καταφέρθηκαν εναντίον των αρχών επειδή δεν κατάφεραν να ανασχέσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, παρά την επιβολή περιοριστικών μέτρων εδώ και πολλές εβδομάδες.

Οι διεθνείς τιμές του μπρεντ πετρελαίου υποχωρούσαν περισσότερο από 4,5 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι ανησυχίες για τη χαμηλότερη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα ενισχύθηκαν αφότου η Σαγκάη ξεκίνησε το αυστηρό lockdown, όπως αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με τη δημαρχία, το lockdown δύο φάσεων θα επιτρέψει να επιταχυνθεί η διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ στο σύνολο των κατοίκων της Σαγκάης ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας. Είναι πάγια τακτική της Κίνας να κάνει άμεσα τεστ σε ολόκληρο τον πληθυσμό μιας πόλης, όσο μεγάλη και αν είναι, ακόμα και αν έχει διαγνωστεί ένα μόνο κρούσμα.

Ουρές για τεστ έξω από νοσοκομείο της Σαγκάης, το βράδυ της Κυριακής

Μέχρι πρότινος οι αρχές της κινεζικής πόλης προσπαθούσαν να αποφύγουν το πλήρες lockdown, προκειμένου να μην πλήξουν την οικονομία, υιοθετώντας πιο στοχευμένα μέτρα, όπως 48ωρα lockdown σε συγκεκριμένα κτίρια κατοικιών.

Ωστόσο η πόλη έχει αναχθεί τις τελευταίες ημέρες σε επίκεντρο του νέου κύματος μολύνσεων, που οφείλονται στο παραλλαγμένο στέλεχος Ομικρον του κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 3.500 νέα κρούσματα μόνο στη Σαγκάη.

Στο ανατολικό τμήμα της Σαγκάης, το Πουντόνγκ, που μπαίνει σε lockdown από σήμερα, βρίσκονται το κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης και η επιχειρηματική συνοικία με τους τεράστιους ουρανοξύστες.

Από την Παρασκευή, τα περιοριστικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στο Πούξι, το δυτικό τμήμα της Σαγκάης.

Προς το παρόν, οι τοπικές αρχές δεν έχουν διευκρινίσει αν και πώς θα επηρεαστεί η λειτουργία των αεροδρομίων και του λιμανιού της πόλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...