399
Ιερέας ραντίζει με αγιασμό ένα πολεμικό τανκ. Από εδώ και πέρα η συγκεκριμένη κίνηση απαγορεύεται μέχρι νεοτέρας | Twitter

Ρωσική Εκκλησία: τέρμα οι αγιασμοί όπλων μαζικής καταστροφής

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 22:13
Ιερέας ραντίζει με αγιασμό ένα πολεμικό τανκ. Από εδώ και πέρα η συγκεκριμένη κίνηση απαγορεύεται μέχρι νεοτέρας
|Twitter

Ρωσική Εκκλησία: τέρμα οι αγιασμοί όπλων μαζικής καταστροφής

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 22:13

Οι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Ρωσία δεν χάνουν την παραμικρή ευκαιρία να ραντίσουν με αγιασμό το οτιδήποτε: μηχανές αυτοκινήτων, πλοία, τανκς και πύραυλοι είναι μόνο μερικά από τα αμέτρητα παραδείγματα.

Οι ευλογίες, τις οποίες μπορεί κανείς να «παραγγείλει» στο Διαδίκτυο, έχουν ακόμη και λογαριασμό στο Twitter. Το όνομα του λογαριασμού; Orthodox Priests Blessing Things (Ορθόδοξοι Ιερείς που Ευλογούν Πράγματα).

Φαίνεται όμως ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας κατέληξε ύστερα από αρκετές διαβουλεύσεις στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια κατηγορία αγιασμού που δεν μπορεί να συνεχίζεται: ο αγιασμός όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο Σάβα Τουτούνοφ, επίσκοπος του πατριαρχείου της Μόσχας, δήλωσε ότι η Επιτροπή Εκκλησιαστικού Δικαίου αποφάσισε ότι η Εκκλησία πρέπει να εξελίσσεται σε αρμονία με τους καιρούς.

«Μπορούμε να δεχτούμε την ευλογία σε έναν πολεμιστή που έχει το στρατιωτικό καθήκον να υπερασπιστεί την πατρίδα. Στο τέλος της αντίστοιχης τελετουργίας, το όπλο του στρατιώτη είναι επίσης ευλογημένο – ακριβώς επειδή συνδέεται με το άτομο που λαμβάνει την ευλογία. Τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν πρέπει να είναι αγιασμένα», τόνισε ο επίσκοπος.

Ρώσος ιερέας ευλογεί στρατιώτες και κατά προέκταση τα όπλα που κρατούν (Twitter)

Ο Τουτούνοφ αναγνώρισε ότι το συμπέρασμα της Επιτροπής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι τώρα πρακτικές.

Τον Νοέμβριο φερειπείν, ένας ιερέας ευλόγησε μια μονάδα πυραύλων S-400 στην Κριμαία, ενώ πέρυσι ευλογήθηκε ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό βλήμα Yars (ICBM) στην πόλη Καλούγκα στην δυτική Ρωσία.

Κάθε χρόνο, ιερείς «εκτοξεύουν» αγιασμό στα οπλικά συστήματα που φτάνουν στη Μόσχα για την ετήσια παρέλαση της 9ης Μαΐου στα πλαίσια των εορτασμών της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο ιερέας Μαξίμ Σαμοχβάλοβ, εξήγησε το σκεπτικό του το 2016, αφού ευλόγησε ένα μαχητικό Σουκόι,  το οποίο μπορεί να μεταφέρει βόμβες και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους.

«Οι ιερείς καλούνται συχνά να ευλογούν όπλα: βομβαρδιστικά, βαλλιστικούς πυραύλους Topol και Iskander. Σε αυτό το πλαίσιο, το όπλο αποτελεί μέσο προστασίας και σωτηρίας», είπε ο ιερέας.

Οπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου, ένα σχέδιο εγγράφου που ρυθμίζει την ευλογία των όπλων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου για περαιτέρω εξέταση από τις εκκλησιαστικές αρχές.

Κάποιοι ιερείς διαφώνησαν με το συμπέρασμα της Επιτροπής, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις ευλογίες.

Ο πρώην επικεφαλής των επικοινωνιών για την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, Βζεβόλοφ Τσάπλιν, δήλωσε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Vzglyad» ότι τα πυρηνικά όπλα ήταν οι «φύλακες άγγελοι» της χώρας.

«Μόνο τα πυρηνικά όπλα προστατεύουν τη Ρωσία από την υποδούλωση στη Δύση», δήλωσε ο κατά τ’ άλλα άνθρωπος του Θεού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...