582
Το μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ στο Ανόι του Βιετνάμ | Reuters

Ανόι καλεί Μόσχα για τη συντήρηση της ταριχευμένης σορού του Χο Τσι Μινχ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 22:13
Το μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ στο Ανόι του Βιετνάμ
|Reuters

Ανόι καλεί Μόσχα για τη συντήρηση της ταριχευμένης σορού του Χο Τσι Μινχ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2019, 22:13

Το Βιετνάμ απευθύνθηκε σε ρώσους ειδικούς για να το βοηθήσουν να παρατείνει τη συντήρηση της ταριχευμένης σορού του πατέρα της επανάστασης Χο Τσι Μινχ, η οποία εκτίθεται σε ένα μαυσωλείο όπως αυτό του Βλαντίμιρ Λένιν στη Μόσχα.

Η ομάδα των 11 ειδικών (τέσσερις Ρώσοι και επτά Βιετναμέζοι) οφείλουν «να αξιολογήσουν την κατάσταση της σορού του προέδρου Χο Τσι Μινχ», η οποία είναι ταριχευμένη εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Οι ειδικοί πρόκειται να προτείνουν «τεχνικές λύσεις για να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη συντήρηση της σορού για τα επόμενα χρόνια», διευκρίνισε η κυβέρνηση, που είχε απευθυνθεί ξανά στη Μόσχα και πριν μια δεκαετία, στην επέτειο των 40 ετών από τον θάνατο του κομμουνιστή ηγέτη.

Ο Χο Τσι Μινχ είχε ταριχευθεί λίγο μετά τον θάνατό του στις 2 Σεπτεμβρίου 1969, παρά την επιθυμία του να αποτεφρωθεί και η τέφρα του να διασκορπιστεί τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο Βιετνάμ καθώς φοβόταν μήπως με την ταρίχευσή του αναπτυσσόταν προσωπολατρεία.

Και μάλλον είχε δίκιο, καθώς τελικά κάτι τέτοιο δεν αποφεύχθηκε: μέχρι και σήμερα η επίσκεψη στο μαυσωλείο του «Θείου Χο», όπως τον επονομάζουν στο Βιετνάμ, είναι απαραίτητη για τα σχολεία της χώρας.

Το κομμουνιστικό καθεστώς εξακολουθεί να αναρτά αφίσες με το πορτρέτο του στους δρόμους του Ανόι, ενώ η φωτογραφία του υπάρχει επίσης σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Υπάλληλοι του Κεντρικού Ταχυδρομείου της χώρας εργάζονται υπό το άγρυπνο βλέμμα του «Θείου Χο»

Μεγάλες τελετές προβλέπεται να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Χο Τσι Μινχ.

Αφότου άνοιξε για το κοινό το 1975, περισσότεροι από 57 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους δέκα εκατομμύρια ξένοι, επισκέφθηκαν το μαυσωλείο, το οποίο κατασκευάστηκε με πρότυπο αυτό του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ανόι τον Μάρτιο, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν απέτισε φόρο τιμής στον ηγέτη της βιετναμικής επανάστασης και επισκέφθηκε το μαυσωλείο.

 

Ποιος ήταν ο Χο Τσι Μινχ

Ο Χο Τσι Μινχ γεννήθηκε με το όνομα Νγκουγιέν Σιν Κουνγκ το 1890 στο μικρό χωριό Κιμ Λιέν, στην επαρχία Νγκε Αν του Βιετνάμ.

Σπούδασε δάσκαλος και για τα επόμενα χρόνια δίδαξε σε δημοτικά σχολεία.

Το 1940, ίδρυσε το Βιετμίν, το πολιτικοστρατιωτικό μέτωπο των εξόριστων της Ινδοκίνας στα σύνορα με την Κίνα, ξεκινώντας ανταρτοπόλεμο εναντίον των Ιαπώνων.

Εκείνη την περίοδο υιοθέτησε το επαναστατικό ψευδώνυμο Χο Τσι Μιν («Εκείνος που φωτίζει»), με το οποίο πέρασε εντέλει στην ιστορία.

Το 1942 συνελήφθη από τους Κινέζους εθνικιστές του Κουομιντάνγκ και φυλακίστηκε επί 15 μήνες.

Αφού απελευθερώθηκε έπειτα από πιέσεις συμμαχικών δυνάμεων, που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές ικανότητες και τις πολύτιμες πληροφορίες των Βιετμίν εναντίον των Ιαπώνων, εκλέχθηκε πρόεδρος της νεαρής αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Βιετνάμ.

Το 1946 οι Βιετμίν και οι Γάλλοι αποικιοκράτες υπέγραψαν τη Συμφωνία των Παρισίων, με την οποία ο Χο αναγνωριζόταν πρόεδρος του Βόρειου (μόνο) Βιετνάμ, το οποίο θεωρείτο ανεξάρτητο τμήμα της γαλλικής κοινοπολιτείας, ενώ οι Γάλλοι δεσμεύτηκαν για δημοψήφισμα στο Νότιο Βιετνάμ με το ερώτημα της ένωσης με το Βορρά και της ανεξαρτητοποίησης από τη Γαλλία.

Δεν χρειάστηκε παρά ένας χρόνος για να σπάσει η συμφωνία και να αρχίσει ο σκληρός απελευθερωτικός αγώνας των Βιετμίν, που στέφθηκε με θρίαμβο, μετά τη συντριβή των Γάλλων στο Ντιέν Μπιεν Φου στις 8 Μαΐου 1954.

Η Συνθήκη της Γενεύης που ακολούθησε, διχοτόμησε το Βιετνάμ, αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία του (κομμουνιστικού) Βορρά.

Οι Times του Λονδίνου έγραψαν στη σχετική νεκρολογία «με το θάνατο του Χο Τσι Μιν, η παγκόσμια κομμουνιστική οικογένεια χάνει μια προσωπικότητα που θα πάρει τη θέση της δίπλα στον Λένιν, τον Στάλιν και τον Μάο, ως μια από τις πλέον εξέχουσες μορφές του κομμουνιστικού κινήματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...