691
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει πρόποση με την κούπα του από το Κρεμλίνο, μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο των BRICS | Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS

Ρωσία: Διφορούμενη αντίδραση για τον «αρραβώνα» Ουκρανίας – ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 23:01
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει πρόποση με την κούπα του από το Κρεμλίνο, μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο των BRICS
|Sputnik/Mikhail Metzel/Kremlin via REUTERS

Ρωσία: Διφορούμενη αντίδραση για τον «αρραβώνα» Ουκρανίας – ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2022, 23:01

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία δεν έχει αντίρρηση στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ.

Ο ρώσος πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σημείωσαν οι New York Times, δεν φάνηκε να συμφωνεί με τον Πούτιν και δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα Izvestiya, ότι, «θεωρούμε την διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ αρνητική -ή επιθετική πιο σωστά- σε σχέση με τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα».

Από την άλλη, την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η απόφαση της ΕΕ για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία «είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ευρώπης», λέγοντας ωστόσο πως είναι σημαντικό για τη Μόσχα «όλες αυτές οι διαδικασίες να μην επιφέρουν περισσότερα προβλήματα στη Ρωσία και στις σχέσεις αυτών των χωρών με τη Ρωσία». Εξέφρασε επίσης την ευχή αυτό να μην καταλήξει σε επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες, οι οποίες όμως βρίσκονται σε τόσο χαμηλό επίπεδο «που είναι πολύ δύσκολο να υποβαθμιστούν περαιτέρω».

Λαβρόφ: «Οπως οι Ναζί»

Ακόμα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε η ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ δεν αντιπροσωπεύει «κανένα κίνδυνο» για τη Ρωσία, επειδή η ΕΕ δεν είναι μια στρατιωτική συμμαχία, και είπε πως ο ρώσος πρόεδρος δεν είναι αντίθετος. Κατηγόρησε όμως, παράλληλα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι θέλουν να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία, «όπως οι Ναζί».

«Ο Χίτλερ είχε συγκεντρώσει κάτω από τη σημαία του ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης για να κάνει πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης. Σήμερα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ συγκροτούν έναν τέτοιο σύγχρονο συνασπισμό για να πολεμήσουν και, σε μεγάλο βαθμό, να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία», είπε ο Λαβρόφ.

Το σίγουρο πάντως είναι, συνέχισαν οι New York Times, ότι η απόφαση των 27 να δώσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία είναι ορόσημο στην κακή σχέση του Πούτιν με την ΕΕ.

Το θέμα πάντως, δεν είναι «ψηλά» στις ρωσικές ειδήσεις. Οι Ρώσοι θεωρούν «ότι η Ουκρανία είτε θα πάψει να υπάρχει είτε δεν θα υπάρχει με τα σημερινά της σύνορα. Ετσι, μειώνεται σημασία της απόφασης για την υποψηφιότητα. Γιατί όλα μπορεί να αλλάξουν», τόνισε στην αμερικανική εφημερίδα ο Αντρέι Κορτούνοφ, γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, μίας ερευνητικής οργάνωσης που βρίσκεται «κοντά» στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο αντιρωσικός άξονας της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου πιέζει τις Βρυξέλλες να δεχθούν την Ουκρανία ως μέλος, παρόλο που αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, όπως λέει.

«Τι θα πάρει η Ευρώπη; Την Ουκρανία ή τα απομεινάρια της;», ανέφερε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti. «Οχι, η Ρωσία δεν θα το επιτρέψει αυτό γιατί κατανοεί ότι η ΕΕ έχει γίνει η οθόνη όπου παίζονται τα αγγλοσαξονικά παιχνίδια εναντίον της Μόσχας».

Οι New York Times θυμίζουν ότι η σχέση της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι αυτή που ξεκίνησε μία σειρά από γεγονότα, τα οποία κατέληξαν στη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο.

Ο Γιανουκόβιτς και η εξέγερση

Το 2013, ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ήταν φιλορώσος, βρισκόταν κοντά στην υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Πούτιν. Η Μόσχα πίεσε τον Γιανουκόβιτς να μπει αντ’ αυτής στην τελωνειακή ένωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Ο ουκρανός πρόεδρος εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις με το ευρωπαϊκό μπλοκ, ο ουκρανικός λαός αντέδρασε, στο Κίεβο ξέσπασαν μεγάλες ταραχές που σήμαναν την έναρξη της φιλοδυτικής επανάστασης και προκάλεσαν τον εκδιωγμό του Γιανουκόβιτς. Ηταν η αφορμή που έψαχνε ο Πούτιν για να εισβάλει στην Κριμαία και να ξεκινήσουν οι συγκρούσεις από τους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Στην ομιλία του στην Αγία Πετρούπολη, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η είσοδος της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα κοστίσει ακριβά στα υπόλοιπα κράτη-μέλη και ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα επιχειρήσουν να σταματήσουν την ανάπτυξη της ουκρανικής οικονομίας για να μην έχουν ανταγωνισμό.

«Αν η Ουκρανία δεν προστατέψει την εσωτερική της αγορά, θα γίνει σχεδόν αποικία, κατά τη γνώμη μου. Αλλά αυτή είναι δική της δουλειά», είπε ο Πούτιν.

Πάντως, η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία είναι κυρίως «συμβολική κίνηση στήριξης», εξήγησε ο Κάντρι Λίικ, αναλυτής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στο Βερολίνο, καθώς θα χρειαστούν χρόνια για να μπει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...