526
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία» ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ | REUTERS/Dado Ruvic/Illustrations

ΕΕ: Επισήμως υποψήφιες για ένταξη η Ουκρανία και η Μολδαβία

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 22:15
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία» ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustrations

ΕΕ: Επισήμως υποψήφιες για ένταξη η Ουκρανία και η Μολδαβία

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2022, 22:15

Τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία αποφάσισαν την Πέμπτη οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ.

«Εχουμε συμφωνία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις αποφάσισε να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ για την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Ιστορική στιγμή. Σήμερα είναι ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία σας προς την ΕΕ. Συγχαρητήρια στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Μάγια Σαντού και τον λαό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί». ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Επιπλέον, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες». «Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ – Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ», συμπλήρωσε ο Μισέλ.

Για «ιστορική απόφαση» μίλησε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την πρόεδρο Μάια Σαντού και τον πρωθυπουργό Ιρακλί Γκαριμπασβίλι. Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει» ανέφερε σε σχετικό tweet.

Δήλωσε «πολύ ευχαριστημένη» από την υποστήριξη των γνωμοδοτήσεών των ευρωπαϊκών θεσμών από τους «27» και πρόσθεσε: «Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία, όλοι έχουν δουλειά να κάνουν πριν περάσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Ξέρω ότι θα κινηθούν γρήγορα. Γνωρίζουν πόσο κρίσιμο είναι αυτό για τις δημοκρατίες τους, τις οικονομίες τους και τους πολίτες τους. Αυτή η απόφαση μας δυναμώνει όλους». Η απόφαση που ελήφθη «ενισχύει την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, απέναντι στον ρωσικό ιμπεριαλισμό. Και ενισχύει την ΕΕ. Γιατί δείχνει για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι και δυνατοί απέναντι στις εξωτερικές απειλές».

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Στην πρώτη του αντίδραση, επίσης μέσω Twitter, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μία «μοναδική και ιστορική στιγμή», και προσέθεσε ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

Στη δική της ανάρτηση, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου χαιρέτισε την «ιστορική» απόφαση των «27» της ΕΕ να χορηγήσουν στη χώρα της καθεστώς υποψήφιου προς ένταξη στην Ενωση κράτους, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας, που απαιτεί πολλή δουλειά και προσπάθεια».

Η ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα φέρει ευημερία, περισσότερες ευκαιρίες και ασφάλεια στη χώρα, πρόσθεσε.

Μία τεράστια ουκρανική σημαία για τη «μεγάλη ημέρα»

Νωρίτερα, έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναθροίστηκαν ευρωβουλευτές και ουκρανοί ακτιβιστές οι οποίοι ξεδίπλωσαν μία τεράστια ουκρανική σημαία μήκους 30 μέτρων, η οποία «περιλάμβανε» και τις σημαίες των ήδη μελών της ΕΕ. Ενα χάπενινγκ με νόημα (περισσότερα εδώ).

Το πρακτορείο Reuters έγραψε ότι η απόφαση των Ευρωπαίων να δεχτούν επισήμως την Ουκρανία ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ θα είναι «τολμηρή γεωπολιτική κίνηση», η οποία «προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». Ταυτόχρονα σχολίασε ότι οι μεταρρυθμίσεις καθίστανται πλέον απαραίτητες στο διευρυνόμενο μπλοκ, αν και υπολόγισε το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί σε «περισσότερο από μια δεκαετία» ώστε οι Ουκρανία και Μολδαβία να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...