348
Η αμφιλεγόμενη -παραποιημένη- εικόνα του Πούτιν έφτασε μέχρι και στη Μαδρίτη, στα χέρια διαδηλωτών το 2013 | Denis Doyle/Getty Images/Ideal Image

Απαγορεύθηκε στη Ρωσία το meme που εκνευρίζει τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2017, 19:15
Η αμφιλεγόμενη -παραποιημένη- εικόνα του Πούτιν έφτασε μέχρι και στη Μαδρίτη, στα χέρια διαδηλωτών το 2013
|Denis Doyle/Getty Images/Ideal Image

Απαγορεύθηκε στη Ρωσία το meme που εκνευρίζει τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2017, 19:15

Μία σατιρική εικόνα του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία κυκλοφορεί και σε meme στο Διαδίκτυο, απαγορεύτηκε ως «εξτρεμιστική»–με νόμο!- στη Ρωσία. Δεν είναι η πρώτη, φυσικά. Υπάρχει μία λίστα με 4.071 απαγορευμένα αντικείμενα «εξτρεμιστικού περιεχομένου» στη χώρα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν καθιστά σαφές ποια ακριβώς είναι αυτή η εικόνα αλλά παραθέτει τις λεπτομέρειές της: «Μία φωτογραφία ενός ανθρώπου που μοιάζει με τον Πούτιν, με μάτια και χείλη βαμμένα, με ένα σύνθημα κατά της κοινότητας των γκέι και με μία λεζάντα που αμφισβητεί τον σεξουαλικό προσανατολισμό του προέδρου». 

Ασφαλώς τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν εντοπίσει ποια είναι η αμφιλεγόμενη εικόνα που έχει εκνευρίσει τον Πούτιν. Στην εικόνα εμφανίζεται ο ρώσος πρόεδρος βαμμένος με έντονα χρώματα που παραπέμπουν σε κλόουν. «Φοράει» μπλε σκιά στα βλέφαρα, μάσκαρα στις βλεφαρίδες και έντονο κόκκινο κραγιόν. Σε μία από τις παραλλαγές της εικόνας εμφανίζεται το ίδιο πρόσωπο με φόντο τα χρώματα του ουράνιου τόξου, σημαίας του αγώνα της γκέι κοινότητας και ένα σύνθημα κατά της ομοφοβίας.

Οι παραλλαγές της φωτογραφίας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2013, όταν η ρωσική κυβέρνηση κήρυξε πόλεμο στην κοινότητα των Λεσβιακών, Γκέι, Bisexual, Transexual, Queer και Intersex ατόμων (ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα), εφαρμόζοντας αυστηρότερη νομοθεσία κατά της γκέι προπαγάνδας και της ελευθερίας έκφρασης.

Εκείνη τη χρονιά, η ρωσική κυβέρνηση πέρασε τους πρώτους νόμους «κατά του εξτρεμισμού στο Διαδίκτυο» το 2013, έναν χρόνο αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέλαβε εκ νέου την προεδρία και άρχισε να εφαρμόζει μέτρα για τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων, όπως σημειώνει η Moscow Times.

Οι πολίτες της Ρωσίας και βασικά οι χρήστες του Διαδικτύου αντέδρασαν αναρτώντας, ανεμπόδιστοι, πειραγμένες φωτογραφίες του Πούτιν στο Διαδίκτυο. Προς το παρόν η ανακοίνωση της απαγόρευσης δεν έχει σταματήσει τους «αντιφρονούντες» ακτιβιστές. Ακόμη και μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης, συνέχιζαν να ανεβάζουν την επίμαχη φωτογραφία στο Twitter. Μάλιστα, τώρα το χαίρονται ακόμη περισσότερο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δει την επίμαχη φωτογραφία. Υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν «είναι αρκετά ανθεκτικός σε χυδαιότητες» τόνισε ότι «η νομοθεσία μας έχει έναν συγκεκριμένο κώδικα υπεράσπισης για την τιμή και αξιοπρέπεια του πολίτη, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου. Κάποιοι δεν συμμορφώνονται με αυτούς τους κανονισμούς, οπότε, δυστυχώς, δεν μπορώ να πω κάτι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...