600
Ο Ιλια Πονομάρεφ μιλά στον τηλεοπτικό σταθμό February Morning, δικής του ιδιοκτησίας | YouTube

Πονομάρεφ: Την Ντούγκινα την ανατίναξαν ρώσοι αντάρτες όχι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2022, 11:57
Ο Ιλια Πονομάρεφ μιλά στον τηλεοπτικό σταθμό February Morning, δικής του ιδιοκτησίας
|YouTube

Πονομάρεφ: Την Ντούγκινα την ανατίναξαν ρώσοι αντάρτες όχι Ουκρανοί

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2022, 11:57

Ρώσοι αντιστασιακοί και όχι το Κίεβο ευθύνονται για τη βομβιστική επίθεση που σκότωσε την κόρη του φίλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, το Σάββατο, στη Μόσχα.

Αυτό εκτιμά ο Ιλια Πονομάρεφ, πρώην βουλευτής της ρωσικής Δούμας και αντίπαλος του ρώσου προέδρου, που του απαγορεύθηκε η επιστροφή στη χώρα του από ταξίδι του στις ΗΠΑ, επειδή ήταν ο μόνος που είχε τολμήσει να ψηφίσει «όχι» στην προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014.

Ο Πονομάρεφ έγινε ουκρανός πολίτης το 2019 και κατέληξε στο Κίεβο, όπου μετά τη ρωσική εισβολή ίδρυσε τον ρωσόφωνο τηλεοπτικό σταθμό February Morning, (από το πρωινό της 24ης Φεβρουαρίου όταν εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία), ο οποίος απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Ρωσίας και ένα κανάλι στο Telegram, το Rozpartisan, με ειδήσεις για αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Ρωσία.

Οπως ανέφερε ο Guardian, ο Πονομάρεφ είπε στην εκπομπή του ότι η επίθεση έγινε από τον «Εθνικό Δημοκρατικό Στρατό» της Ρωσίας, μία ομάδα ανταρτών που έχουν στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο βέβαια, κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση, το οποίο πάντως αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη.

«Για την επίθεση, όπως και για πολλές άλλες σε ρωσικό έδαφος, τους τελευταίους μήνες, ευθύνεται ο Εθνικός Δημοκρατικός Στρατός (ΕΔΣ)», είπε ο Πονομάρεφ στην εκπομπή του, την Κυριακή.

Και συνέχισε: «Ενα σπουδαίο γεγονός σημειώθηκε στη Μόσχα χθες το βράδυ. Αυτή η επίθεση ανοίγει μία νέα σελίδα στη ρωσική αντίσταση στον πουτινισμό. Νέα, αλλά όχι η τελευταία».

Κατά την επίθεση –η οποία εκτιμάται ότι είχε στόχο τον Αλεξάντερ Ντούγκιν, πολιτικό σχολιαστή, ακροδεξιό ιδεολόγο και φίλο του Πούτιν– σκοτώθηκε η 30χρονη κόρη του Ντάρια Ντούγκινα. Πατέρας και κόρη βρίσκονταν τα τελευταία χρόνια στη λίστα με τις κυρώσεις από ΗΠΑ και Βρετανία.

Ο Αλεξάντερ Ντούγκιν σε ομιλία του το 2014- Moscow News Agency/Handout via REUTERS

Σύμφωνα με τον Πονομάρεφ, οι αντάρτες στη Ρωσία είναι έτοιμοι να καταφέρουν νέα χτυπήματα εναντίον «υψηλών» στόχων που συνδέονται με το Κρεμλίνο, όπως αξιωματούχοι, ολιγάρχες και μέλη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο πρώην βουλευτής μάλιστα διάβασε στον αέρα το μανιφέστο, όπως ισχυρίστηκε, του ΕΔΣ: «Ανακηρύσσουμε τον πρόεδρο Πούτιν σφετεριστή της εξουσίας και εγκληματία πολέμου, που τροποποίησε το Σύνταγμα, ξεκίνησε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο ανάμεσα σε σλαβικούς λαούς και έστειλε ρώσους στρατιώτες σε σίγουρο και παράλογο θάνατο.

Φτώχεια και φέρετρα για κάποιους, παλάτια για άλλους -η επιτομή της πολιτικής του. Πιστεύουμε ότι οι απαξιωμένοι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να επαναστατούν εναντίον των τυρράνων τους. Ο Πούτιν θα καθαιρεθεί και θα καταστραφεί από εμάς!».

Ερευνητές του ρωσικού στρατού στο σημείο της έκρηξης στο αυτοκίνητο της Ντούγκινα – Investigative Committee of Russia/Handout via REUTERS

Στο ίδιο μανιφέστο αναφέρεται ότι η ρωσική κυβέρνηση και οι περιφερειακές διοικήσεις είναι συνεργοί του Πούτιν. «Οσοι δεν παραιτούνται από την εξουσία, θα καταστραφούν από εμάς».

Αλλοι στόχοι των ανταρτών, σύμφωνα με τον Πονομάρεφ, είναι διεφθαρμένοι επιχειρηματίες, τα σπίτια και οι περιουσίες όσων δεν καταδικάζουν το Κρεμλίνο και τον πόλεμό του και «εργαζόμενοι σε δομές ισχύος». Στρατιωτικά φορτία όσοι κερδίζουν από αυτά, επίσης θα αποτελέσουν στόχο τους.

Η Ντάρια Ντούγκινα σε πρόσφατη εμφάνισή της σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό – Tsargrad.tv/Handout via REUTERS

Στο μανιφέστο οι αντιστασιακοί δεσμεύονται ότι δεν θα επιτεθούν σε πολίτες, ενώ χαρακτηρίζουν την Ντάρια Ντούγκινα ως πιστή συνεργάτη του πατέρα της, που στήριξε τη γενοκτονία στην Ουκρανία. «Ηταν μία φωνή που καλούσε στη βία και τον φόνο», στης περιοχές της Ουκρανίας υπό ρωσική κατοχή».

Ως αντίποινα στη δολοφονία της Ντούγκινα, ρωσικά «γεράκια» καλούν το Κρεμλίνο να επιτεθεί σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Κίεβο, όπως την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...