270
Ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί | REUTERS

Ροχανί: Ασυγχώρητο λάθος η κατάρριψη του αεροπλάνου – θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 11:44
Ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί
|REUTERS

Ροχανί: Ασυγχώρητο λάθος η κατάρριψη του αεροπλάνου – θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 11:44

Το Ιράν θα τιμωρήσει όλους όσοι ευθύνονται για την κατάρριψη από λάθος του ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου, δήλωσε την Τρίτη ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, σημειώνοντας ότι το «τραγικό περιστατικό» θα ερευνηθεί σε βάθος.

«Ηταν ένα ασυγχώρητο λάθος (…) δεν μπορεί να ευθύνεται ένας μόνον άνθρωπος για την συντριβή του αεροπλάνου», σημείωσε.

«Η παραδοχή από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις του λάθους τους είναι ένα καλό πρώτο βήμα (…) Θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους ανθρώπους ότι δεν θα συμβεί ξανά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του «είναι υπόλογη απέναντι στο ιρανικό και τα άλλα έθνη που έχασαν ζωές στη συντριβή του αεροπλάνου».

«Για τον λαό μας είναι πολύ σημαντικό, όσον αφορά το δυστύχημα αυτό, οποιοσδήποτε σε όλα τα επίπεδα είναι υπαίτιος ή έδειξε αμέλεια να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν, θα τιμωρηθούν».

«Το δικαστικό σύστημα θα συστήσει ειδικό δικαστήριο με υψηλόβαθμους δικαστές και δεκάδες ειδικούς (…) όλος ο κόσμος θα το παρακολουθήσει», τόνισε ο Ροχανί.

Μετά την αρχική διάψευση για την κατάρριψη του αεροπλάνου από ιρανικό πύραυλο, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν το Σάββατο την ευθύνη τους για την τραγωδία αυτή, επικαλούμενες «ανθρώπινο σφάλμα».

Η πλειονότητα των 176 ανθρώπων που επέβαιναν στο αεροπλάνο και έχασαν τη ζωή τους ήταν Ιρανοί και Καναδοί.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε τη Δευτέρα ότι «θα αποδοθεί δικαιοσύνη» και οι χώρες που επλήγησαν από την τραγωδία -Καναδάς, Βρετανία, Ουκρανία, Σουηδία και Αφγανιστάν- ασκούν πιέσεις για τη διεξαγωγή έρευνας από το Ιράν.

Η παραδοχή της ευθύνης από τις ένοπλες δυνάμεις προκάλεσε σοκ στο Ιράν και ένα κύμα αγανάκτησης.

Τη Δευτέρα, Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους για τρίτη συνεχόμενη μέρα φωνάζοντας συνθήματα κατά των αρχών.