504
| INTIMEnews

Rent to own το μοντέλο για φθηνή στέγη

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 11:37
|INTIMEnews

Rent to own το μοντέλο για φθηνή στέγη

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2022, 11:37

Ο άξονας «πρόσβαση στη στέγαση», στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης» που ψηφίστηκε στις 14 Απριλίου στη Βουλή, αφορούσε τον εκσυγχρονισμό – επανεκκίνηση της  -«παγωμένης» εδώ και σχεδόν 10 χρόνια- στεγαστικής πολιτικής.

Μεταξύ άλλων το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει την παραχώρηση, με συμβολικό ενοίκιο και άτοκο δάνειο, κατοικιών σε νέα ζευγάρια που ξεκινούν τη ζωή τους, αλλά και την επιδότηση ενοικίου και τη χορήγηση χαμηλότοκων ή ακόμη και άτοκων δανείων για αγορά η επισκευή κατοικιών. Και όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίασή του, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών στεγαστικής πολιτικής, ο ΟΑΕΔ θα παίξει καθοριστικό ρόλο με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας του πρώην ΟΕΚ (που έχει περιέλθει στον ΟΑΕΔ) και την ανάπτυξη πολιτικών που θα διευκολύνουν τη στέγαση για χιλιάδες εργαζομένους και ιδιαίτερα τους νέους.

Αυτό άλλωστε είχε υπογραμμίσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σχετική αναφορά κατά την ομιλία του στη Βουλή μία ημέρα πριν απο΄την ψήφιση του νομοσχεδίου:

«Ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει πυλώνα για τη στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι έλληνες εργαζόμενοι. Παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματος για έξοδα στέγης. Ένας στους τρεις Ελληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές για την κατοικία. Το πρόβλημα της στέγης είναι ουσιαστικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί, αυξάνει την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες προσφοράς πιο φτηνής στέγης κυρίως στα νέα ζευγάρια».

Για τις δράσεις αυτές θα αξιοποιηθεί το αποθεματικό, ύψους 1 δισ. ευρώ, που έχει συγκεντρωθεί στον ΟΑΕΔ από τους λογαριασμούς του πρώην ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας), του οποίου ο ΟΑΕΔ είναι καθολικός διάδοχος (οι εισφορές δεν έχουν πάψει να εισπράττονται).

Οπως γράφουν «Τα ΝΕΑ» στο σχέδιο επανεκκίνησης της στεγαστικής πολιτικής «περίοπτη θέση» έχει το μοντέλο rent to own (συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης).

Δοκιμασμένο εδώ και καιρό στο εξωτερικό, το rent to own στοχεύει ακριβώς στο να διευκολύνει την αγορά ακινήτου για τους εργαζομένους που δεν μπορούν να καταβάλουν αμέσως ολόκληρο το απαιτούμενο ποσό αγοράς ενός σπιτιού και δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Oι δικαιούχοι καταβάλλουν το ενοίκιο που θα συμφωνήσουν με τον ΟΑΕΔ, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να αγοράσουν το ακίνητο το οποίο νοικιάζουν σε προκαθορισμένο χρόνο και με προνομιακό τίμημα λαμβάνοντας άτοκο δάνειο.

Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι να φτάσει ο ενοικιαστής στην αγορά του ακινήτου καθορίζεται με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει με τον Οργανισμό.

Ειδικότερα, στο νέο πακέτο στεγαστικής πολιτικής ο ΟΑΕΔ θα μπορεί:

να εκμισθώνει οικόπεδά του για ανάπτυξη κατοικιών μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ με ιδιώτες
να αγοράζει κατάλληλα οικόπεδα εντός των οποίων θα αναπτύσσονται ακίνητα
να παραχωρεί σπίτια σε ανέργους ή και νέους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σε μερικά χρόνια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις το σπίτι να περνά στον ενοικιαστή με τη μέθοδο «rent to own» ή και
να προχωρά σε επιδότηση ενοικίου ή και
να προχωρά σε επιδότηση επιτοκίου στεγαστικού δανείου ή και
να επιδοτεί την αγορά πρώτης κατοικίας και
να ανακαινίζει υπάρχοντα κτίρια ώστε αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε εργαζομένους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...