556
| CreativeProtagon/Shutterstock

@realDonaldTrump, σας ομιλεί μέσω Twitter o πρόεδρος των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2019, 23:10
|CreativeProtagon/Shutterstock

@realDonaldTrump, σας ομιλεί μέσω Twitter o πρόεδρος των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2019, 23:10

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τον τρόπο του να αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ακόμη και σε περιόδους χαλαρότητας, όπως ήταν αυτή η εβδομάδα στις ΗΠΑ οπότε εορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών.

Παράδειγμα, το μάλλον προσεγμένο φωτομοντάζ που ανέβασε την Τετάρτη στο Twitter με τον ίδιο ως πυγμάχο, σαν τον Ρόκι, τον οποίο ενσάρκωσε ο Σιλβέστερ Σταλόνε. Λίγο αργότερα έφυγε για το Αφγανιστάν για να περάσει με τους στρατιώτες αυτήν την τόσο αμερικανική γιορτή.

Το tweet δεν είχε άλλα σχόλια. Δεν χρειάζονταν, εξάλλου η εικόνα μιλά από μόνη της.

Ενας άνθρωπος που δεν είναι και τόσο αδύνατος και ούτε βέβαια γυμνασμένος, παρουσιάζεται  σαν μυώδης πυγμάχος – και δεν το κάνει για να αυτοσαρκαστεί. Ηταν (και) μια απάντηση στις φήμες ότι εμφάνισε καρδιακό επεισόδιο.

Η επιλογή του φωτομοντάζ και βέβαια η ίδια η εικόνα μας λένε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ χρησιμοποιεί το Twitter.

Ο Ζιλ Παρί στον Monde τονίζει ότι ο πρόεδρος χρησιμοποιεί το Twitter σαν το δικό του γραφείο Τύπου το οποίο… πίνει το αίμα της εκτελεστικής εξουσίας (γιατί παίρνει τη δουλειά των εντεταλμένων οργάνων) και πολώνει την προσοχή όχι μόνο της κοινής γνώμης αλλά και των ξένων κυβερνήσεων.

Ενδεικτικό ήταν ένα δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου στα τέλη Αυγούστου για έναν ακόμη γύρο δασμών σε κινεζικά προϊόντα, το οποίο αναπαρήγαγε επακριβώς το tweet του προέδρου λίγες ώρες νωρίτερα. Οχι απλά στο περιεχόμενο, αλλά ακόμη και στα κεφαλαία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος!

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ γίνεται όλο και πιο μανιώδης χρήστης του μέσου. Μετρά περίπου 800 tweet και retweet το μήνα, δηλαδή 20-30 την ημέρα, αριθμός που είναι τετραπλάσιος από τον αριθμό τους όταν ανέλαβε την προεδρία στις αρχές του 2017. Πολλά από τα tweet αναπαράγουν περιεχόμενο από το Fox News, το αγαπημένο κανάλι του προέδρου.

Ολη αυτή η υπερδραστηριότητα δεν είναι άσχετη με την παραπομπή του για καθαίρεση, την οποία συζητά η Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά ούτε και με τις εκλογές του 2020 που πλησιάζουν (είναι σε λιγότερο από 12 μήνες).

Ο Ντόναλντ Τραμπ νωρίς το πρωί της 29ης Νοεμβρίου μόλις έχει επιστρέψει από το Αφγανιστάν στη Φλόριντα για το Σαββατοκύριακο (REUTERS/Tom Brenner)

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, ο Τραμπ παίρνει στα χέρια του την διαδικασία προβολής και ενημέρωσης, παρακάμπτοντας τον επίσημο εκπρόσωπό του, και το κάνει με τον τρόπο του, (κυριολεκτικά) όλη την ημέρα, από τα ξημερώματα ως πολύ αργά.

Ο Τζορτζ Λάκοφ, καθηγητής στο Μπέρκλεϊ, εξηγεί ότι τα tweet του Τραμπ μοιάζουν να έχουν τέσσερις λειτουργίες: προκαταλαμβάνουν τη συζήτηση, αλλάζουν θέμα, αποδυναμώνουν τους αντιπάλους, ή, τέλος, δοκιμάζουν τις αντιδράσεις.

Από μια άλλη άποψη,  αυτό δείχνουν και τα στατιστικά των New York Times. Τα μισά μηνύματα του προέδρου Τραμπ συνιστούν επιθέσεις κατά προσώπων ή θεσμών, πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός των επαίνων, ενώ αρκετά είναι αυτά αναφέρονται στον εαυτό του.

Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την ψηφιακή παρουσία παίζει ο Ντον Σκαβίνο, 0 40άρης στενός συνεργάτης του Τραμπ που είναι υπεύθυνος για την ψηφιακή παρουσία. Είναι ο πιο παλιός από τους  συνεργάτες του προέδρου, κάτι που λέει πολλά με δεδομένη την ταχύτητα αλλά και την ευκολία με την οποία ο Τραμπ αλλάζει συνεργάτες.

Ο Σκαβίνο έχει πλέον προνομιακή πρόσβαση στον πρόεδρο και μισθό 183.000 δολαρίων κατ’έτος (166.000 ευρώ) ήτοι επιπέδου συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας. Είναι ο αόρατος συντάκτης πολλών από τα μέιλ που διαβάζουμε στον λογαριασμό του προέδρου. Για τα άλλα, η ευθύνη (και η δόξα) είναι όλη του Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...