906
O Ευκλείδης Τσακαλώτος στην -επίμαχη, όπως αποδείχτηκε- συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών | Nikos Libertas / SOOC

«Δεν φοράς παντελόνια» είπαν στον Τσακαλώτο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2017, 16:44
O Ευκλείδης Τσακαλώτος στην -επίμαχη, όπως αποδείχτηκε- συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών
|Nikos Libertas / SOOC

«Δεν φοράς παντελόνια» είπαν στον Τσακαλώτο

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2017, 16:44

«Δεν φοράτε παντελόνια. Αν φορούσατε, θα είχατε παραιτηθεί». Αυτό το είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και είναι μόνο μία από τις επιθέσεις που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών κατά την οδυνηρή, για τον ίδιο, αλλά και για όλους μας ως προς το αποτέλεσμα, παρουσία του στην κοινοβουλευτική επιτροπή, κατά την οποία συζητείται το νέο πακέτο μέτρων.

Τα περί… παντελονιών ακούστηκαν για πρώτη φορά τη Δευτέρα, από τον Μάκη Βορίδη. Και το θέμα επανήλθε από τον ίδιο τον κ. Τσακαλώτο. «Δεν περίμενα από εσάς κ. Βορίδη να μιλήσετε για παντελονάτους και να πέσετε στο επίπεδο του κ. Λοβέρδου» είπε.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σχολίασε: «Σας ευχαριστώ πολύ που ασχολείστε μαζί μου γιατί έχω τα γενέθλιά μου και θα σας κεράσω γλυκάκι. Όμως, ισχύει ότι δεν φοράτε παντελόνια. Δεν τηρήσατε την δέσμευσή σας και δεν παραιτηθήκατε αν και φέρνετε δύο απανωτές μειώσεις αφορολόγητου».

Και στη συνέχεια ο Μάκης Βορίδης επανήλθε στα περί παραίτησης: «Την δέσμευση περί παραιτήσεων δες σας την επέβαλε κανείς. Εσείς το θέσατε. Εσείς είπατε ότι δεσμεύεστε ότι σε περίπτωση που το αφορολόγητο πέσει κάτω από ένα ύψος θα παραιτηθείτε. Ήταν το δικό σας διαπραγματευτικό σας στοίχημα τον Μάιο. Όταν σας τίθεται ένα πολιτικό ερώτημα που λέει “εφόσον το θέσατε το στοίχημα τι μετεβλήθη;” η απάντηση δεν είναι ότι σας φταίει το δικό μου επίπεδο για την δική σας ασυνέπεια. Φαντάζομαι την σύγκριση με τον κ. Λοβέρδο δεν την κάνατε για να με εξυψώσετε. Το αφορολόγητο πέφτει κάτω από όριο που εσείς θέσατε. Άρα αποτύχατε και ρωτάμε γιατί είστε ασυνεπής και δεν παραιτήστε».

Απαντώντας ο υπουργός επέμενε να υποστηρίζει ότι δεν έχει πει ψέματα και παραμένει συνεπής σε όσα έλεγε και πριν τη συμφωνία: «Τον Μάιο του 2016 αντιμετωπίζαμε τους Θεσμούς που ήθελαν μέτρα κοφτά μέσα σε αυτά και το αφορολόγητο. Δώσαμε μάχη να μην μειωθεί και το καταφέραμε. Το ΔΝΤ ήθελε τελικά να το επιβάλει και εμείς παλέψαμε για αντίμετρα».

Επίθεση και από τους φορείς

Οργή, επικρίσεις, ακόμα και φρασεολογία που ίσως δεν είναι ταιριαστή με το χώρο του Κοινοβουλίου, επιφύλαξαν εκπρόσωποι των επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων για το πολυνομοσχέδιο και το μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα, τα οποία είναι υπό συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων έδωσαν έμφαση στους φόρους και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς κανένας πάντως να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο ενώ έκαναν λόγο για «εξαπάτηση και κοροϊδία».

Ακούστηκαν όμως και βαρύτερες εκφράσεις.

Ο Σταύρος Κουτσιομπέλης της ΑΔΕΔΥ ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθούν τον τότε υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, που δεσμευόταν πέρυσι ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις.

Συνέχισε λέγοντας ότι «θέλετε να παραδώσετε σιδηροδέσμια τη χώρα. Απελευθερώνετε τους πλειστηριασμούς για να παρακάμψετε τις αντιδράσεις στα δικαστήρια. Το σύνθημά σας “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” είναι κενό περιεχομένου. Ξεπουλάτε τα πάντα, αν και στο παρελθόν εσείς φωνάζατε “πουλάτε νερό, πουλάτε λιμάνια, πουλήστε και τη μάνα σας να φύγετε τσογλάνια”».

Η φράση προκάλεσε τις αντιδράσεις της προέδρου της συνεδρίασης Χαράς Καφαντάρη που κάλεσε τον κ. Κουτσιομπέλη να ανακαλέσει, αν και ο ίδιος δεν το έπραξε.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο, ο πρόεδρος των ΑΣΑΜΕΑ Κώστας Γαργάλης που εξήγησε ότι η πολιτική έχει πλήξει τα άτομα με αναπηρίες και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις που φορολογούν τα αναπηρικά επιδόματα.

«Ατύχημα» χαρακτήρισε από την πλευρά του το νομοσχέδιο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, λέγοντας στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς για αυτό. Χαρακτήρισε δε απεχθή τη ρύθμιση επιβολής εισφορών σε έξοδα ή σε ανύπαρκτα εισοδήματα.

Εντός τεσσάρων μηνών από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου «διαπιστώσατε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ρίξατε την ευθύνη των νέων μέτρων στους δανειστές. Η εισφοροεπιδρομή του νέου συστήματος οδήγησε σε διακοπή επαγγέλματος 57.000 ελεύθερους επαγγελματίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα. Από ποια στοιχεία αντλείτε αισιοδοξία ότι θα πληρώσει εκείνος που δεν έχει;», είπε.

Οι βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα «δεν έχουν φιλότιμο, καθώς αναγκάζουν έναν  ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό με φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ να πληρώσει 11.900 σε φόρους και εισφορές και να του μείνουν 114 ευρώ τον μήνα», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Για μέτρα που φέρνουν τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος έκανε λόγο ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ και κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις και διευκολύνει τον χαρακτηρισμό των απεργιών ως παράνομων.

«Φέρνετε περαιτέρω αφαίμαξη εισοδημάτων», πρόσθεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, μιλώντας ακόμη για αντίμετρα που δεν μπορούν να φέρουν το αναγκαίο αντιστάθμισμα.

Εμφαση στα επιδόματα και στις αποζημιώσεις των στρατιωτικών, αλλά και στις περικοπές τους και ιδίως εκείνων που βρίσκονται στην παραμεθόριο έδωσε ο Ανέστης Τσουκαράκης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο έργο των στρατιωτικών που συνέδραμαν, όποτε τους ζητήθηκε, στο Προσφυγικό. «Όποτε και με όποιο τρόπο τους ζητήθηκε να φιλοξενήσουν, ταΐσουν, πλύνουν, ξεσκατίσουν, το έκαναν», προκαλώντας τις παρατηρήσεις του προεδρείου.

«Ντρέπεστε; Κοροϊδέψατε, εξαπατήσατε», είπε σε υψηλούς τόνους ο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρηγόρης Γερακαράκος, ρωτώντας προς την κυβερνητική πλευρά, «έχετε εσείς καμία σχέση με την Αριστερά και τη διαλεκτική;».

Επικριτικοί για την κυβέρνηση και το νομοσχέδιο ήταν ακόμη ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, που μίλησε για την καταλήστευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Υποστήριξε ακόμη ότι τα μέτρα στο πολυνομοσχέδιο υπερβαίνουν κατά 1,36 δισ. ευρώ τα αντίμετρα. «Τρία ζήτησαν οι δανειστές και εσείς τα δώσατε όλα. Αυτό που φέρνετε είναι υπαγόρευση», είπε.

«Εκτελείτε το σχέδιο της κυρίας Λαγκάρντ βήμα-βήμα. Να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου με ποιους είναι για τις Κυριακές. Με την τρόικα του εσωτερικού ή με τους μικρομεσαίους;», ρώτησε εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ ο Γιώργος Καββαθάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...