301
. | REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

Το βάρος στο χρέος και όχι στην αξιολόγηση στις διαβουλεύσεις ενόψει του Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2017, 15:56
.
|REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

Το βάρος στο χρέος και όχι στην αξιολόγηση στις διαβουλεύσεις ενόψει του Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2017, 15:56

Ενώ η ελληνική Βουλή έχει αρχίσει τη συζήτηση για τα μέτρα, τα οποία καλείται να ψηφίσει αργά το βράδυ της Πέμπτης, στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, ενόψει φυσικά και της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Χθες Δευτέρα συνεδρίασε το Euro Working Group για την προετοιμασία της συνόδου των υπουργών.

Κοινοτική πηγή, την οποία επικαλείται η Deutsche Welle, αναφέρει ότι η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και επικεντρώθηκε στο χρέος παρά στην δεύτερη αξιολόγηση, καθώς εξάλλου εκκρεμεί η υιοθέτηση των προαπαιτούμενων στην ελληνική Βουλή.

Σε σχέση με το χρέος παρουσιάστηκαν όλα τα σενάρια από τον ESM, βάσει της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου 2016, που καθόριζε τον οδικό χάρτη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους με βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

To EWG επικεντρώθηκε στα μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, την μετατροπή των κυμαινόμενων σε σταθερά επιτόκια, αλλά και την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν.

Οπως προστίθεται, στην παρούσα φάση θα υπάρξει μια δέσμευση έναντι του ΔΝΤ για τα μέτρα αυτά, ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ενώ η υλοποίησή τους θα γίνει μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, και εφόσον η Ελλάδα έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, με μια τελική συνάντηση τη Δευτέρα, πριν από το Εurogroup, για να διαπιστωθεί αν η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το Eurogroup, στην καθιερωμένη επιστολή του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προς την ολλανδική Βουλή φαίνεται ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα της συνόδου.

Θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τη βελτίωσή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...