671
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Michael A. McCoy

Πυρ κατά Μακρόν από Κίεβο και Γερμανία για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 09:07
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Michael A. McCoy

Πυρ κατά Μακρόν από Κίεβο και Γερμανία για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» της Ρωσίας

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2022, 09:07

Θύελλα επικρίσεων προκάλεσε η πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν να ληφθεί υπόψη η ανάγκη της Ρωσίας να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της εάν βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο από πλευράς Κιέβου όσο και από συμμάχους του στη Βαλτική.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι αυτός που χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας είναι ο υπόλοιπος κόσμος από τη Ρωσία, όχι το αντίστροφο.

«Ο πολιτισμένος κόσμος χρειάζεται “εγγυήσεις ασφαλείας” από τις βάρβαρες προθέσεις της Ρωσίας μετά τον Πούτιν», ανέφερε ο Ποντόλιακ.

Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας, δήλωσε ότι η «αποπυρηνικοποιημένη και αποστρατιωτικοποιημένη» Ρωσία θα ήταν η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά παγκοσμίως. Ποιος θέλει να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας σε ένα κράτος-τρομοκράτη και δολοφόνο;» έγραψε στο Twitter. «Αντί για Νυρεμβέργη να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία και να ανταλλάξει χειραψίες», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δίκες των ναζί εγκληματιών πολέμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μακρόν διευκρίνισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του που προβλήθηκε το Σάββατο, ότι συζήτησε για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη με τον Τζο Μπάιντεν στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

«Ενα από τα βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσουμε –διότι το θέτει πάντα ο πρόεδρος Πούτιν– είναι η ανησυχία του για το ότι το NATO φτάνει στην πόρτα του, ενώ αναπτύσσονται όπλα τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία. Το θέμα αυτό είναι ένας από τους παράγοντες για την ειρήνη και κατά συνέπεια πρέπει να το προετοιμάσουμε: τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς θα προστατεύσουμε τους συμμάχους μας και τις χώρες-μέλη, προσφέροντας παράλληλα εγγυήσεις στη Ρωσία για τη δική της ασφάλεια, την ημέρα που θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Αντιδράσεις από Γερμανία, ΗΠΑ, Βαλτική

Ο Νιλς Σμιτ, ειδικός των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι οι θέσεις του Μακρόν προκαλούν «κατάπληξη», κρίνοντας ότι το NATO «ουδέποτε απείλησε» τη Ρωσία, αντίθετα «δημιούργησε κοινό πλαίσιο για τα ζητήματα ασφαλείας».

Το ζητούμενο τώρα, πρόσθεσε ο Σμιτ, είναι να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια έναντι της Ρωσίας. «Οσο η Ρωσία ασκεί ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική, καμία πανευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας που την συμπεριλαμβάνει δεν είναι εφικτή», δήλωσε.

Ο ειδικός για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Ούλριχ Λέχτε, επεσήμανε ότι «βασικός όρος για τέτοιες διαπραγματεύσεις είναι η βούληση της Ρωσίας και της Ουκρανίας» και ότι ο επιτιθέμενος είναι «η Ρωσία».

Ο Γιούργκεν Τρίτιν των Πρασίνων είπε ότι «οι εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι σημαντικές» αλλά δεν μπορούν να είναι «μονομερείς», επιμένοντας ότι «αυτοί που τις απαιτούν πρέπει πρώτα να δώσουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας».

Ο Γιόχαν Βάντεφουλ των Χριστιανοδημοκρατών χαρακτήρισε από την πλευρά του πολύ «προβληματικές» τις θέσεις του Μακρόν, σχολίασε ότι «αντιστρέφουν την πραγματικότητα», διότι η Ουκρανία είναι αυτή που χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας. Χαρακτήρισε «λυπηρό» το ότι ο Μακρόν αναπαράγει «την προπαγάνδα της Ρωσίας» όταν «παρουσιάζει το NATO ως πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια».

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι η επιμονή του ρώσου προέδρου να αναγνωριστούν οι προσαρτήσεις δείχνει ότι δεν είναι ειλικρινής και σοβαρός όταν μιλάει για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Νταβίντ Αραχάμιγια, βουλευτής και μέλος της ουκρανικής ομάδας των διαπραγματευτών όταν διεξάγονταν συνομιλίες, είπε ότι θα έθετε τέσσερις όρους για να προσφερθούν εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία: «Να φύγει από την επικράτεια της χώρας μας, να πληρώσει αποζημιώσεις, να τιμωρήσει όλους τους εγκληματίες πολέμου και να παραδώσει εθελοντικά τα πυρηνικά όπλα της», ανέφερε μέσω Telegram. «Τότε θα είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι και να μιλήσουμε για εγγυήσεις ασφαλείας».

Οι δηλώσεις του Μακρόν επικρίθηκαν επίσης από κυβερνητικά στελέχη χωρών της Βαλτικής και κρατών που γειτονεύουν με τη Ρωσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, τόνισε ότι διαφωνεί «θεμελιωδώς» με τον πρόεδρο της Γαλλίας. «Η Ρωσία πρέπει πρώτα να εγγυηθεί ότι δεν θα επιτεθεί σε άλλους».

Παρόμοια άποψη εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Λίνας Λινκέβιτσους, κατά τον οποίο πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία μόνο για όσο δεν «επιτίθεται, προσαρτά ή επιβάλλει κατοχή» σε γείτονές της. «Αν θέλει οποιοσδήποτε να δημιουργηθεί νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας που επιτρέπει σε ένα κράτος-τρομοκράτη να συνεχίζει τις μεθόδους εκφοβισμού του, πρέπει να το ξανασκεφτεί, δεν θα λειρουργήσει αυτό», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...