412
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Μακρόν - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη | REUTERS/Jonathan Ernst

Μακρόν: Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας θα πρέπει να προσφέρει εγγυήσεις στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 13:24
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Μακρόν - Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη
|REUTERS/Jonathan Ernst

Μακρόν: Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας θα πρέπει να προσφέρει εγγυήσεις στη Ρωσία

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2022, 13:24

Το μήνυμα ότι η Δύση θα πρέπει να αποκριθεί στο αίτημα της Ρωσίας για εγγυήσεις για την ασφάλειά της, εφόσον ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, έστειλε το Σάββατο ο Εμανουέλ Μακρόν.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και μεταδόθηκε το Σάββατο, ο γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάσει τη μελλοντική της αρχιτεκτονική ασφαλείας.

«Υπάρχει ένα θέμα που εξαρτάται από τους Ουκρανούς, αυτό είναι το ζήτημα των συνόρων. Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να προετοιμάσουμε και αυτό συζητήσαμε με τον (αμερικανό) πρόεδρο (Τζο) Μπάιντεν, η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην οποία θέλουμε να ζούμε αύριο», σημείωσε ο Μακρόν.

«Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσουμε –όπως λέει πάντα ο πρόεδρος Πούτιν– είναι η ανησυχία του ότι το ΝΑΤΟ φτάνει στην πόρτα του, η ανησυχία του για την ανάπτυξη όπλων τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία», εξήγησε.

«Το θέμα αυτό θα είναι ένας από τους παράγοντες για την ειρήνη και κατά συνέπεια πρέπει να το προετοιμάσουμε: τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς θα προστατεύσουμε τους συμμάχους μας και τις χώρες μέλη προσφέροντας παράλληλα εγγυήσεις στη Ρωσία για τη δική της ασφάλεια, την ημέρα που θα έρθει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος προανήγγειλε, λίγη ώρα προτού συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν, ότι θα συνομιλήσει και με τον ρώσο πρόεδρο.

«Αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ: η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία», υπενθύμισε εξάλλου ο ίδιος και διαβεβαίωσε ότι πιστεύει «στην ελευθερία των λαών στην αυτοδιάθεση».

Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει όπλα στην Ουκρανία και να τη στηρίζει. «Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντισταθεί, τους Ουκρανούς να αντέξουν, να εξακολουθήσουμε να τους βοηθάμε στρατιωτικά, να αποφύγουμε την κλιμάκωση και να παρέμβουμε πολύ συγκεκριμένα για να προστατεύσουμε τους πυρηνικούς σταθμούς και να προετοιμάσουμε τον διάλογο για την ημέρα που όλος ο κόσμος θα επιστρέψει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Μακρόν.

Αυτή την εβδομάδα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία δήλωσαν ανοικτές επί της αρχής σε συνομιλίες, αν και ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι θα συνομιλήσει με τον Πούτιν μόνο αν αυτός φανεί να ενδιαφέρεται να τερματίσει τον πόλεμο, μετέδωσε το Reuters.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, έχει υπογραμμίσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι εφικτές μόνο εφόσον η Ρωσία σταματήσει την επίθεσή της και αποσύρει τα στρατεύματά της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News