930
| CreativeProtagon

Ο Ιβάν στην αυλή εκείνου που «δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός»

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 19:45
|CreativeProtagon

Ο Ιβάν στην αυλή εκείνου που «δεν θα γινόταν ποτέ πρωθυπουργός»

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2019, 19:45

Δυόμιση χρόνια μετά την πρόβλεψή του ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ Πρωθυπουργός», η ημέρα έφθασε και ο Ιβάν Σαββίδης έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό το μεγαλεπήβολο project της νέας Τούμπας, τις επενδύσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική και τα άλλα επενδυτικά του σχέδια. Λεπτομέρεια: Πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Η συνάντηση των δύο ανδρών το πρωί της Δευτέρας έσπασε και επισήμως τον πάγο που υπήρχε στις σχέσεις τους μετά τα όσα είχε πει ο κ. Σαββίδης για τον πρόεδρο της ΝΔ στη συνέντευξη – ποταμό που είχε παραχωρήσει τον Μάιο του 2017 στον τότε αρχισυντάκτη του «Πρώτου Θέματος» (και νυν βουλευτή της ΝΔ) Δημήτρη Μαρκόπουλο.

Ο καμβάς για την επίθεση στον κ. Μητσοτάκη ήταν η στήριξη και κάλυψη που είχε προσφέρει στον επιχειρηματία ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των προστίμων της ΣΕΚΑΠ και η σκληρή αντιπαράθεση που είχαν για το θέμα ο τότε πρωθυπουργός με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή των Ελλήνων.

«Ετσι πρέπει να συμπεριφέρονται οι πρωθυπουργοί, προστατεύοντας τον οποιονδήποτε επενδυτή», όπως ο Τσίπρας με τη ΣΕΚΑΠ, είχε δηλώσει χωρίς περιστροφές στη συνέντευξή του ο Ιβάν , συγκρίνοντας μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Τον άκουγα στη Βουλή και ήθελα να τον χειροκροτήσω (…) Τέτοιον πρόεδρο θέλω», έλεγε ξεχειλίζοντας από θαυμασμό για τον τότε πρωθυπουργό.

Στον αντίποδα, η αντιπάθειά του για τον κ. Μητσοτάκη ήταν δεδομένη και δεν περιοριζόταν σε επίπεδο δηλώσεων (πχ. «κάποιοι προβλέπουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, παρόλο που δεν θα γίνει ποτέ του»).

Περίπου δυο μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2017, είχε φθάσει στο σημείο να του αποστείλει ακόμη και εξώδικη διαμαρτυρία -και μάλιστα με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων μηνών- για τον χαρακτηρισμό «λαγός» που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης σε ομιλία του στη Βουλή στις 10 Οκτωβρίου του 2016, με αφορμή τον περίεργο ρόλο του και τις δηλώσεις του κατά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Από τότε -και κατόπιν παρότρυνσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ο Ιβάν Σαββίδης ξόδεψε δεκάδες εκατομμύρια για να μπει και στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, μέσω της εφημερίδας «Εθνος», της εξαγοράς του καναλιού Εpsilon (νυν Οpen) και της συμμετοχής του στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, χωρίς να παραβλέπονται οι επενδύσεις του στην Θεσσαλονίκη (από το «Μακεδονία Παλλάς» μέχρι το λιμάνι).

Την ίδια περίοδο, οργίαζε η φημολογία περί «γενναίων» οικονομικών ενισχύσεων του επιχειρηματία προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει ανοικτά ότι ομογενής επιχειρηματίας «έδινε λεφτά» στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Η Νέα Δημοκρατία είχε απαντήσει στην επίθεση Σαββίδη με επίσημη ανακοίνωση στην οποία τον αποκαλούσε «διαπλεκόμενο ολιγάρχη» και οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν βρεθεί στο ναδίρ.

Ολα αυτά όμως πέρασαν οριστικά στο παρελθόν και μετά την αλλαγή ισορροπιών και το κυβερνητικό «άδειασμα» επί ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ  (περισσότερα ΕΔΩ), η κατάσταση άλλαξε άρδην.

Καθοριστική για την εξέλιξη αυτή ήταν η στάση του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον κ. Σαββίδη μετά το επεισόδιο της ένοπλης εισβολής του στην Τούμπα (στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ).

Από το πρωί κιόλας της επόμενης ημέρα του επεισοδίου (με την εικόνα του οπλοφόρου Σαββίδη στο χορτάρι του γηπέδου να γίνεται πρωτοσέλιδο στον ξένο Τύπο) κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν να αποδοκιμάσουν το αφεντικό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

«Επρεπε να τον είχαν συλλάβει», παραδέχθηκαν ορισμένοι,  διερωτώμενοι γιατί δεν είχε γίνει αμέσως, μέσα στο γήπεδο.

Το κυβερνητικό άδειασμα, σε συνδυασμό με το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, έκαναν έξαλλο τον Ιβάν Σαββίδη που δεν μπορούσε να χωνέψει πώς ένα συναισθηματικό ξέσπασμα (όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος στη δήλωση συγγνώμης του) αποδείχθηκε ικανό να διαγράψει μονομιάς την πολύμηνη (και πολυδάπανη) στήριξη του στην κυβέρνηση.

Η «προδοσία» αυτή δεν θα περάσει έτσι, είχε πει οργισμένος, απειλώντας θεούς και δαίμονες (σ.σ. «αν μιλήσω θα τους κάψω»).

Από τότε μεσολάβησαν η ταραχώδης περίοδος -ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- μέχρι την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών (με τον Ιβάν Σαββίδη να περιγράφεται από τους οπαδούς του «όχι», αλλά χωρίς στέρεες αποδείξεις, ως ο εκτελεστής-προωθητής των ρωσικών επιδιώξεων και συμφερόντων) αλλά και η κατάκτηση του Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδος από τον ΠΑΟΚ που μετέτρεψε τον διοικητικό του αρχηγό σε ήρωα ο οποίος κατάφερε να ισοπεδώσει -μια και καλή- το κατεστημένο της Αθήνας.

Ο Ιβάν Σαββίδης είχε κόψει οριστικά τους δεσμούς – ή μάλλον τη σχέση εξάρτησης με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ- και με δεδομένο ότι οι μιντιακές επενδύσεις του δεν απέδωσαν -ούτε και αποδίδουν- τα προσδοκώμενα, η ανάγκη προσέγγισης του νικητή των εκλογών της 7ης Ιουλίου ήταν προφανής.

Η πρόβλεψη άλλωστε είχε διαψευσθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ποτέ δεν θα γινόταν Πρωθυπουργός, είχε γίνει…

Το ραντεβού κλείστηκε πάνω στην επέτειο των εκατό ημερών της νέας κυβέρνησης και, τελικώς, τη Δευτέρα 21/10 ο Ιβάν Σαββίδης πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου για ένα τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Επί τάπητος, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ καθώς και θέματα όπως αυτά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στον οργανισμό του οποίου είναι εκ των βασικών μετόχων αλλά και της τουριστικής επένδυσης του στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

Η εκπόνηση του σχεδίου για τη «Νέα Τούμπα» έχει πια ολοκληρωθεί και επιθυμία των ανθρώπων του ΠΑΟΚ είναι να ξεπεραστούν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του.

Αναφερόμενος στην ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΔΕΘ, είχε διαβεβαιώσει για την ετοιμότητα της κυβέρνησής του «να τρέξουμε το σχέδιο ανάπλασης των εγκαταστάσεών του και της γύρω περιοχής». Και προς την κατεύθυνση αυτή _ είχε προσθέσει _ «περιμένουμε την ωρίμανση των σχετικών μελετών από τη διοίκηση του ομάδας ως φορέα υλοποίησης του έργου».

Κάπως έτσι η νέα Τούμπα μετατράπηκε σε γέφυρα για να περάσει ο Ιβάν Σαββίδης στην απέναντι όχθη. Ή, μήπως όχι ακόμη;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...