805
Πρίντεζης και Λεντέι απογοητευμένοι. Τι έφταιξε; | ΙΝΤΙΜΕSports

Πώς «την πάτησε» έτσι ο μπασκετικός Ολυμπιακός;

Sportscaster Sportscaster 1 Φεβρουαρίου 2019, 12:55
Πρίντεζης και Λεντέι απογοητευμένοι. Τι έφταιξε;
|ΙΝΤΙΜΕSports

Πώς «την πάτησε» έτσι ο μπασκετικός Ολυμπιακός;

Sportscaster Sportscaster 1 Φεβρουαρίου 2019, 12:55

Αυτή η ήττα «πόνεσε» πολύ. Ετσι όπως είχε διαμορφωθεί η κατάταξη των ομάδων στην Ευρωλίγκα, το ματς με την Μπαρτσελόνα έμοιαζε με σύνορο ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία. Με νίκη, ο Ολυμπιακός θα εξασφάλιζε -εκτός θεαματικού απροόπτου- την τέταρτη (ή την πέμπτη) θέση στην κανονική περίοδο. Θα γλίτωνε, έτσι, τη διασταύρωση με τα «θηρία» (Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας) στα play-offs. Θα πολλαπλασίαζε τις πιθανότητές του να επιστρέψει στο Final-4. Αλλά, σε αυτό το διαβαθμισμένο ως ζωτικής σημασίας παιχνίδι, δεν μπήκε, καν, στο γήπεδο. Το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα, όπως κι εκείνο με τη Φενέρ, το έχασε πριν αρχίσει.

Η επιστήμη των σπορ δεν έχει απαντήσει, ακόμη, πώς γίνεται σε έναν τόσο καθοριστικό αγώνα μια ομάδα να εμφανίζεται νωθρή, άκεφη, χαλαρή σαν να βγαίνει για περίπατο. Ούτε ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε κάποια εξήγηση να δώσει, στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς. Ηταν και ο ίδιος σε κακή βραδιά, ασορτί με τους παίκτες του. Οι εμπνεύσεις του δεν δικαιώθηκαν. Η ομάδα του παρουσιάστηκε τακτικά και ψυχοπνευματικά ανέτοιμη γι’ αυτή τη μάχη. Από το «ερυθρόλευκο ναυάγιο» διασώθηκαν μόνον ο Στρέλνιεκς και ο Μιλουτίνοφ, που έριξε και (κυρίως) έφαγε πολύ «ξύλο».

Οι μόλις έξι πόντοι που πέτυχε ο Ολυμπιακός σε ολόκληρη την πρώτη περίοδο (3/6 δίποντα, 0/2 βολές) δεν είναι… τυπογραφικό λάθος. Είναι η δεύτερη χειρότερή του επίδοση στην επίθεση ανά δεκάλεπτο σε 427 παιχνίδια του στην Ευρωλίγκα. Για έναν πόντο δεν ισοφάρισε το αρνητικό του ρεκόρ, που είναι οι πέντε (πόντοι) του στην τέταρτη περίοδο του εκτός έδρας αγώνα του με την Ταού το 2007-2008. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Μπαρτσελόνα έβαλε 27. Ακολούθησε ένα ξέσπασμα (15-0) των «ερυθρόλευκων» στο δεύτερο δεκάλεπτο – κι αυτό ήταν όλο. Οι Καταλανοί ακόμη δεν το πιστεύουν, πόσο εύκολα κέρδισαν (55-76) στο ΣΕΦ. Πόσο άνετα υπερκάλυψαν τη διαφορά (9 πόντοι) της ήττας τους στη Βαρκελώνη, γεγονός που τους δίνει προβάδισμα και σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον Ολυμπιακό.

«Ισως να μας λείπει ένας παίκτης. Ενας σκόρερ, ή ένας πασέρ. Πρέπει να συζητήσουμε και να σκεφτούμε, θα δούμε», παραδέχτηκε ο Μπλάτ μετά το χθεσινό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός πέρασε με το ζόρι τους 50 πόντους, επειδή είχε έλλειμμα στην περιφέρεια. Το ίδιο συνέβη σε όλες, ανεξαιρέτως, τις ήττες του. Αλλά ο κόουτς, ακόμη μελετά dvd με υποψήφιους! Πότε «θα δούμε», δηλαδή; Εννέα αγωνιστικές πριν από το φινάλε μπορεί, ήδη, να είναι πολύ αργά. Το χρονικό περιθώριο προσαρμογής και ενσωμάτωσης παικτών είναι ελάχιστο. Μπορεί, επίσης, να χρειάζεται κι ένας αθλητικός ψηλός. Τον Μιλουτίνοφ τον έβαλαν, χθες, στη μέση οι «πύργοι» της Μπαρτσελόνα και του έκαναν τη ζωή, Κόλαση. Με 12 παίκτες και τον Αγραβάνη, που δεν έχει παίξει ακόμα, δεν βγαίνει η σεζόν. Αλλά, συμβαίνει συχνά με τους (καλούς) προπονητές: πιστεύουν ότι οι ιδέες τους αρκούν για να θεραπεύσουν πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε κατά κράτος σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες. Είχε 55% στα δίποντα, 17% στα τρίποντα, 59% στις βολές, ενώ υστέρησε και στα ριμπάουντ (29-35), στις ασίστ (11-13), στα κλεψίματα (3-7) και έκανε περισσότερα λάθη (12-7) έναντι των αντιπάλων του. Δράμα! Με την τρίτη του ήττα στους τέσσερις τελευταίους αγώνες του ο Ολυμπιακός έπεσε στην έκτη θέση της βαθμολογίας, με ρεκόρ 12-9. Κι ο Γολγοθάς του συνεχίζεται. Στις πέντε επόμενες αγωνιστικές θα παίξει με τη Μακάμπι (του Γιάννη Σφαιρόπουλου) στο Τελ Αβίβ, με την Αναντολού Εφές στην Πόλη και θα επιστρέψει στο ΣΕΦ την 1η Μαρτίου για τον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ. Θα ακολουθήσουν άλλα δυο εκτός έδρας ματς: στην Ποντγκόριτσα με την Μπουντούτσνοστ (που προσφάτως «σόκαρε» τη Ρεάλ) και στο Μιλάνο με την Αρμάνι (που ενισχύθηκε με τον Νάναλι).

Οι μεταπτώσεις στην απόδοση του Ολυμπιακού ήταν αναμενόμενες και, δυστυχώς, αναπόφευκτες. Επειδή πρόκειται για μια νέα ομάδα, που εδώ και μερικούς μήνες ανακατασκευάζεται εκ θεμελίων. Ο Μπλατ υποσχέθηκε να κάνει πολλά πράγματα ταυτοχρόνως – ήταν εξ’ αρχής δύσκολο: να διδάξει την ομάδα να παίζει επίθεση, να την απογαλακτίσει από τον Σπανούλη, να ανανεώσει το ρόστερ, να μάθει σε δυο «πρωτάρηδες» στην Ευρώπη Αμερικανούς τι εστί Ευρωλίγκα. Ολα αυτά, όμως, απαιτούν χρόνο. Ετσι, το έργο του έμεινε ημιτελές και τώρα ο Ολυμπιακός αναζητεί, όπως παλιά, αυτοθυσίες και «ήρωες» που θα βγουν μπροστά.

Ναι, ήρθε η ώρα που η ομάδα έχει απόλυτη ανάγκη τις υπερβάσεις – σαν αυτές στις οποίες μας έχει συνηθίσει, είτε εφέτος (με τη Ρεάλ στο ΣΕΦ, ή στη Βαρκελώνη), είτε τα προηγούμενα χρόνια. Οχι μόνο για να προλάβει, έστω την πέμπτη θέση, αλλά και για να μην πέσει κάτω από την έκτη (η νίκη της Μπάγερν επί της Φενέρ καθιστά απειλητικούς και τους Γερμανούς). Το πρόβλημα είναι, πως οι ηρωϊσμοί απαιτούν μεγάλο απόθεμα ενέργειας, το οποίο ο σημερινός Ολυμπιακός δεν φαίνεται να διαθέτει.

Μπαρτσελόνα και Αναντολού Εφές έχουν (θεωρητικά) ευκολότερο πρόγραμμα. Στην Ευρωλίγκα, όμως, καμία νίκη και καμία ήττα δεν είναι απίθανη. Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να αγωνίζεται, κι όπου τον βγάλει. Απόψε θα είναι, φυσικά, με τον Παναθηναϊκό, που υποδέχεται στο ΟΑΚΑ (21:30) την Εφές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...