518
Η Ιβάνα Τραμπ σε εκδήλωση το 2016 | EPA/SEBASTIEN NOGIER

Πώς οι Τσεχοσλοβάκοι παρακολουθούσαν τον Τραμπ μέσω της Ιβάνα

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 10:33
Η Ιβάνα Τραμπ σε εκδήλωση το 2016
| EPA/SEBASTIEN NOGIER

Πώς οι Τσεχοσλοβάκοι παρακολουθούσαν τον Τραμπ μέσω της Ιβάνα

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2018, 10:33

Ηταν Ψυχρός Πόλεμος, ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε δύο μπλοκ, δύο υπερδυνάμεις, δύο συστήματα. Και ήταν οι μυστικές υπηρεσίες της Τσεχοσλοβακίας που είχαν βάλει στο στόχαστρό τους τον Ντόναλντ Τραμπ τη δεκαετία του ’80. Οπως αποκαλύπτει το τσέχικο περιοδικό Respekt, ο Τραμπ, τότε ανερχόμενος επιχειρηματίας του real estate αλλά πάντα με βλέψεις για τα κοινά, είχε τεθεί στο μικροσκόπιο της τσεχοσλοβάκικης αντικατασκοπείας λίγο μετά τον γάμο του με την Ιβάνα Ζέλνιτσκοβα –η πρώτη σύζυγος του νυν προέδρου των ΗΠΑ ήταν Τσέχα.

Αυτή η αποκάλυψη αφήνει ανοιχτό ένα ερώτημα αν και κατά πόσο η περιβόητη σοβιετική KGB είχε και αυτή ενδιαφερθεί για τον ταχέως ανερχόμενο αμερικανό επιχειρηματία που τελικά έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το Respekt αναφέρει ότι η κρατική ασφάλεια της Τσεχοσλοβακίας (StB) τηρούσε φάκελο για τον Τραμπ, πληροφορία που επιβεβαίωσε ο Βλαστίμιλ Ντάνεκ, άλλοτε διευθυντής της StB στην πόλη Ζλιν, γενέτειρα της Ιβάνα Τραμπ.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «γνωρίζαμε πως ο Τραμπ διέθετε επιρροή. Δεν έκρυβε ότι ήθελε να γίνει πρόεδρος μια μέρα. Ενδιαφερόμασταν να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι’ αυτόν».

Η StB είχε ανοίξει φάκελο το 1978 για την Ιβάνα Ζέλνιτσκοβα, στον οποίο αργότερα προστέθηκαν στοιχεία για τον σύζυγό της, γράφει το Respekt που δημοσίευσε το άρθρο έπειτα από έρευνα σε συνεργασία με τον Guardian. Ο πατέρας της Ιβάνα ήταν μάλιστα μέχρι την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989 τακτικός πληροφοριοδότης της StB για τα ταξίδια της κόρης του και την καριέρα του Τραμπ.

Η Ζέλνιτσκοβα, η οποία ήταν σκιέρ και μοντέλο, παντρεύτηκε τον Ντόναλντ Τραμπ το 1977 και απέκτησαν τρία παιδιά πριν από το διαζύγιό τους το 1992, τον Ντόναλντ τον νεότερο, την Ιβάνκα και τον Ερικ.

Ο φάκελος του Τραμπ στην τσεχοσλοβακική κρατική ασφάλεια δείχνει ότι είχε αρχίσει να σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία ήδη από το 1986, αλλά τότε είχε εγκαταλείψει την ιδέα, καθώς έκρινε πως θα τον θεωρούσαν υπερβολικά νέο (ήταν 41 ετών τότε).

«Με την υποψηφιότητά του θέλει να αποτελέσει εξαίρεση στην αμερικανική ιστορία. Θέλει να αναδειχθεί στην προεδρία ως μια προσωπικότητα πολιτικά ανεξάρτητη. Δεν είναι μέλος ούτε των Δημοκρατικών, ούτε των Ρεπουμπλικάνων, μολονότι και οι δύο επιδιώκουν να τον προσελκύσουν» στις τάξεις τους, αναφέρει σχετικό σημείωμα. «Παρότι μοιάζει καθαρή φαντασία, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει», προσθέτει.

Οπως και έγινε 30 χρόνια αργότερα, όταν όμως συνοδεύουν την εκλογή του οι υποψίες ότι υποβοηθήθηκε έμμεσα από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Προς το τέλος της δεκαετίας του 1980, μετά τις αμερικανικές εκλογές του 1988,  οι τσεχοσλοβάκοι πράκτορες έκαναν ακόμη πιο στενή την παρακολούθηση του Τραμπ για να αλιεύσουν πληροφορίες για τα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οσο για το αν η StB μοιράστηκε όσα γνώριζε για τον Τραμπ με την KGB, στέλεχος της τσεχοσλοβακικής υπηρεσίας λέει στον Guardian ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και να αρνηθεί, ότι υπήρχε τέτοια ανταλλαγή πληροφοριών.

Γνωρίζουμε πάντως ότι το καλοκαίρι του 1987 ο Τραμπ και η Ιβάνα επισκέφτηκαν τη Μόσχα και το Λένινγκραντ, καλεσμένοι του τότε σοβιετικού πρεσβευτή στις ΗΠΑ και μέσω ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου που ήταν βιτρίνα της KGB. Λίγο μετά το ταξίδι ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να γίνει  πρόεδρος, μια σκέψη που τότε έμεινε απλώς σκέψη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...