438
Ο πρόεδρος Τραμπ κατεβαίνει από το Air Force One σε επίσκεψή του στη Καλιφόρνια | REUTERS/Tom Brenner

Πώς ο Τραμπ πίεσε την Ουκρανία για να βρει σκάνδαλα του Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 20:32
Ο πρόεδρος Τραμπ κατεβαίνει από το Air Force One σε επίσκεψή του στη Καλιφόρνια
|REUTERS/Tom Brenner

Πώς ο Τραμπ πίεσε την Ουκρανία για να βρει σκάνδαλα του Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Σεπτεμβρίου 2019, 20:32

Μια υπόγεια προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να βρει πληροφορίες ώστε να υπονομεύσει έναν από τους πιο ισχυρούς αντιπάλους του για το 2020, τον Τζο Μπάιντεν, αποκαλύφθηκε μετά από ένα γαϊτακάκι ενημερώσεων μεταξύ μελών των μυστικών υπηρεσιών και του Κογκρέσου.

Ο Ρούντι Τζουλιάνι, στενός συνεργάτης και φίλος του προέδρου, παραδέχτηκε ότι ζήτησε από ουκρανούς αξιωματούχους να βρουν πληροφορίες για τον Μπάιντεν – φυσικά πληροφορίες που θα πλήξουν την εικόνα του πρώην αντιπροέδρου και υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Εντυπωσιακή είναι η άμεση και μάλλον κυνική παραδοχή του Τζουλιάνι. «Ζητήσατε από την Ουκρανία να ψάξει τον Τζό Μπάιντεν;» ρωτήθηκε την Πέμπτη από δημοσιογράφο του CNN. Και απάντησε ευθέως: «Φυσικά και το έκανα».

Παράλληλα, όπως γράφει το Politico, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ερευνούν τις καταγγελίες ότι ο Τζουλιάνι (και βέβαια ο Τραμπ) πιέζουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι να ανοίξει μια υπόθεση που αφορά τον γιο του Μπάιντεν.

«Εμαθα για αυτή την εκπληκτική υπόθεση ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε δωροδοκήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας για να αποπέμψει τον εισαγγελέα που ερευνούσε τον γιο του», είπε ο Τζουλιάνι στο CNN που επέρριψε ευθύνες στα ΜΜΕ γιατί θάβουν το θέμα εδώ και μήνες.

Μυστήριο με τον «φιμωμένο» πληροφοριοδότη

Σύμφωνα με την Washington Post, που αποκάλυψε την υπόθεση, στα τέλη Ιουλίου έγινε μια συνομιλία μεταξύ του Τραμπ και κάποιου μη κατονομαζόμενου ξένου ηγέτη –μάθαμε πλέον ότι είναι ο Ζελένσκι.

Στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών κατέθεσε λίγο αργότερα, στις 12 Αυγούστου, αίτημα προστασίας που αφορούσε τον Τραμπ. Αυτό κινητοποίησε τον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Ατκινσον, σύμφωνα με τις διαδικασίες για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers). Πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση, γράφει ο Monde.

Στη διαδικασία παρενέβη ο προσωρινός διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ για να μην φτάσει το θέμα στο Κογκρέσο και να κατευθυνθεί αντίθετα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Παρά ταύτα, ο Ατκινσον ενημέρωσε τον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου.

Η ακριβής φύση του αιτήματος του πληροφοριοδότη παραμένει ασαφής – ούτε τα μέλη του Κογκρέσου δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες. Οι Δημοκρατικοί πιθανολογούν ότι όλα γίνονται για να προστατεύσουν τον πρόεδρο ή ανώτατους αξιωματούχους από κάτι επιλήψιμο.

Υποπτες, λόγω χρονικής μετά το τηλεφώνημα με τον Ζελένσκι, ήταν μια συνάντηση του Τζουλιάνι με άνθρωπο του ουκρανού προέδρου στην Ισπανία, αλλά και ένα μίνι-πακέτο στρατιωτικής ενίσχυσης ύψους 250 εκατ. προς την Ουκρανία.

Τι απαντά σε αυτά ο Τραμπ;

Παρενέβη με τον συνήθη τρόπο του, τα tweet. Σε σειρά μηνυμάτων κατήγγειλε ότι «παρενοχλούν τον πρόεδρο» και ότι όλα αυτά είναι άλλη μία περίπτωση fake news. Κάθε φορά που μιλάω στο τηλέφωνο με ένα ξένο ηγέτη «ακούνε πολλοί» και από τις αμερικανικές και από ξένες υπηρεσίες, έγραψε και πρόσθεσε ότι  θα ήταν ανόητο να πει κάτι που δεν έπρεπε ενώ ακούν τόσοι πολλοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...