375
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στο βήμα της Βουλής | Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ψηφίστηκε από ΝΔ και Λοβέρδο ο νέος Ποινικός Κώδικας

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 18:53
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, στο βήμα της Βουλής
|Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ψηφίστηκε από ΝΔ και Λοβέρδο ο νέος Ποινικός Κώδικας

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2021, 18:53

Η Βουλή ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο επιφέρει αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της Αρχής οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το Κίνημα Αλλαγής  που δήλωσε «παρών».

Αμέσως μετά το τέλος της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημιουργήθηκε σύγχυση ως προς την ψήφο του Κινήματος Αλλαγής, καθώς εμφανιζόταν να ψηφίζει «Ναι» επί της αρχής, ενώ είχε ξεκαθαριστεί στην Ολομέλεια ότι η επίσημη θέση του είναι «Παρών». Λίγο αργότερα διευκρινίστηκε ότι «εκ παραδρομής» ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιώργος Μουλκιώτης, που αντικατέστησε σήμερα στην Ολομέλεια τον Αχμέτ Ιλχάν, είχε πατήσει λάθος κουμπί και αντί για «Παρών» ψήφισε «Ναι», επί της αρχής. Το θέμα έληξε μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Κώστα Σκανδαλίδη.

Οι αλλαγές αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο για σειρά ειδεχθών εγκλημάτων, εισάγουν την έννοια των επιβαρυντικών περιστάσεων και διευρύνουν και το αξιόποινο. Εγκλήματα όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός ή η ληστεία μετά φόνου θα τιμωρούνται αποκλειστικά με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης

Το ποινικό πλαίσιο για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής που τελούνται σε βάρος ανηλίκων γίνεται πιο αυστηρό ενώ η κατασκευή και κατοχή μολότοφ μετατρέπεται σε κακούργημα. Τροποποιείται επιπλέον το πλαίσιο που αφορά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Σε νομοτεχνική βελτίωση για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, προχώρησε εξάλλου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά τη συζήτηση για τον νέο Ποινικό Κώδικα, με την οποία προβλέπεται, «η καθιέρωση του αξιόποινου χαρακτήρα για τη μη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση που επιβάλλει απαγόρευση προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ προσώπων».

Η απαγόρευση προσέγγισης του δράστη με το θύμα είναι η συνηθέστερη απόφαση των δικαστηρίων για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.

«Η παραβίαση της δικαστικής απόφασης, μέχρι σήμερα, βάσει του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα δεν είχε αξιόποινο χαρακτήρα. Το καθιερώσαμε με τη νομοτεχνική βελτίωση ως ένδειξη της ευρύτατης πρωτοβουλίας που ακολουθεί για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων της. Δέσμευση του υπουργείου και της Πολιτείας είναι ότι θα το εξετάσουμε και θα κάνουμε το παν για να αποφευχθούν μελλοντικές γυναικοκτονίες και για να σταματήσει οι γυναίκες να είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...