487
|

Επιτέλους κυρώσεις για τους διασπορείς fake news στα social media

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 14:15

Επιτέλους κυρώσεις για τους διασπορείς fake news στα social media

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 14:15

Την αυστηροποίηση των ποινών για τους αυτόκλητους «καθοδηγητές του Facebook», που χρησιμοποιούν τα social media για να διαδίδουν ανυπόστατες θεωρίες και πάσης φύσεως fake news, υπονομεύοντας τη δημόσια Υγεία ή/και την ασφάλεια της χώρας, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατά την παρουσίαση των τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα στην αρμόδια επιτροπή.

«Αν θέλετε να χάνονται συνάνθρωποί μας χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ούτε επέμβασης ούτε τιμωρίας αυτών που ευθύνονται για την απώλεια της ζωής τους, πρέπει όλοι να τοποθετηθούμε σε αυτό. Δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτό. Δεν γίνεται να χάνονται άδικα άνθρωποι γιατί κάποιοι, είτε στο διαδίκτυο είτε στα μέσα, διαδίδουν όσα διαδίδουν ότι προκαλεί ο εμβολιασμός ή ότι η διασωλήνωση είναι ψεύτικη. Μήπως δεν τα έχετε υπ’ όψιν σας αυτά τα περιστατικά; Δεν ξέρετε ότι έχουν συμβεί;» διερωτήθηκε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός.

«Το θέμα είναι ότι εδώ πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα σε μια κατεύθυνση που θα προστατεύουν το υπέρτατο αγαθό της ζωής. Η ψεύτικη πληροφόρηση που οδηγεί σε τραγικό αποτέλεσμα, είναι παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος» υπογράμμισε ο κ.Τσιάρας, που ξεκαθάρισε ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν κάτι να φοβούνται από τη διάταξη, καθώς επί της ουσίας δεν τους αφορά.

Η διατύπωση της διάταξης έχει ως εξής:

«Οποιος δημόσια ή μέσω του Διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω Διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων».

Γυναικοκτονίες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιστημονικής επιτροπής που θα μελετήσει και θα προτείνει τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, στη σκιά της αύξησης των γυναικοκτονιών στη χώρα μας.

Κατά την επεξεργασία, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου του σχετικά με «τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», ο κ. Τσιάρας, συντάχθηκε με τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων για τις γυναικοκτονίες, αναγνωρίζοντας ότι δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση.

«Το θέμα των γυναικοκτονιών, ένας όρος που και εγώ έχω χρησιμοποιήσει, είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα και μας προβληματίζει ιδιαίτερα η συχνότητά του. Είναι ένα ζήτημα που θέλει ολιστική αντιμετώπιση, γιατί δεν είναι θέμα μόνο ενός Ποινικού Κώδικα αλλά και του πως μπορεί αυτό το φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση, να αντιμετωπιστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε πολύ μικρό διάστημα θα προτείνω τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ενδοοικογενειακή βία που θα προτείνει τροποποιήσεις, οι οποίες θα είναι όμως με ευαισθητοποίηση και στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το απολύτως απαράδεκτο φαινόμενο, που δημιουργεί συνθήκες που μας γυρίζουν πίσω στο παρελθόν. Είναι ένα φαινόμενο απαράδεκτο να συμβαίνει», τόνισε στη σχετική αναφορά του ο κ. Τσιάρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...