487
O Eυκλείδης Τσακαλώτος προτίμησε να απαντήσει εγγράφως στη σχετική ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη... | ΙΝΤΙΜΕnews

Πρώτη φορά Αριστερά: Στην εμπορική αξία οι πλειστηριασμοί των ακινήτων

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2017, 11:58
O Eυκλείδης Τσακαλώτος προτίμησε να απαντήσει εγγράφως στη σχετική ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη...
|ΙΝΤΙΜΕnews

Πρώτη φορά Αριστερά: Στην εμπορική αξία οι πλειστηριασμοί των ακινήτων

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2017, 11:58

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέβη τον Ρουβίκωνα των πλειστηριασμών και μάλιστα στην εμπορική αξία των ακινήτων. Αμεσα θύματα, χιλιάδες οφειλέτες που παρά τις κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, γλίτωναν την εκποίηση της περιουσία τους αφού μέχρι σήμερα οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο κατέληγαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία άγονοι, λόγω του ότι διενεργούνταν στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

Τα… μαντάτα για τους οφειλέτες του Δημοσίου ήρθαν μέσω έγγραφης απάντησης του υπουργείου Οικονομικού σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη, με την οποία επιβεβαιώνεται ότι εφεξής οι  πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και όχι τις αντικειμενικές.

Με δεδομένη όμως την πλήρη κατάρρευση στην αγορά ακινήτων, με το χάσμα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών να διευρύνεται μήνα με τον μήνα, αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι οι εν λόγω οφειλέτες κινδυνεύουν να δουν τα ακίνητά τους να εκπλειστηριάζονται σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ πιο κάτω από την αντικειμενική τους αξία.

Με τη σχετική τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, οι πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο δεν θα κηρύσσονται πια άγονοι, καθώς οι χαμηλότερες τιμές εκκίνησης θα προσελκύσουν δυνητικά περισσότερους πλειοδότες.

Έχει και χειρότερα όμως για τους οφειλέτες, αφού το χαμηλότερο τίμημα του πλειστηριασμού ενδέχεται μην είναι αρκετό για να καλύψει το χρέος τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάσουν το ακίνητό τους αλλά να συνεχίσουν και να οφείλουν.

Το θέμα είχε  τεθεί στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση και κατέληξε σε συγκεκριμένη διάταξη που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο του περασμένου Μαϊου, η οποία ευθυγράμμισε το καθεστώς διενέργειας των πλειστηριασμών για τις απαιτήσεις μεταξύ ιδιωτών με το καθεστώς διενέργειας των πλειστηριασμών για απαιτήσεις του Δημοσίου από ιδιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η προαναφερθείσα τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με την οποία ορίστηκε ρητά ότι η τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών που διενεργεί το Δημόσιο για να εισπράξει απαιτήσεις του από φορολογούμενους θα είναι η εμπορική τιμή και όχι η αντικειμενική.

Η έκδοση της σχετικής απόφασης αναμένεται να επιφέρει ένα κύμα πλειστηριασμών ακινήτων από τη φορολογική διοίκηση,  ενώ μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου έρχονται και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που όπως προσδοκά η ΑΑΔΕ, θα επιταχύνει τη διαδικασία εκπλειστηριασμού κατεσχεμένων ακινήτων, ενισχύοντας σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου.

Αναλυτικά στην έγγραφη απάντηση του υπουργείου Οικονομικών προς τον κ. Κακλαμάνη αναφέρονται τα εξής:

«Με τις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4472/2017 (Α’74) τροποποιήθηκαν οι διατάξεις των άρθρων 36 και 39 του ν.δ. 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναφορικά με τον προσδιορισμό και τον καθορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς για τους διενεργούμενους κατά ΚΕΔΕ πλειστηριασμούς, με στόχο την εναρμόνιση του δικαίου της διοικητικής εκτέλεσης με το δίκαιο της (κοινής) αναγκαστικής εκτέλεσης και ειδικότερα τις διατάξεις των άρθρων 993 και 995 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ως προς τον τρόπο της εκτίμησης της αξίας του κατασχεθέντος ακινήτου, καθώς και ως προς τον ορισμό της τιμής πρώτης προσφοράς του ακινήτου που εκπλειστηριάζεται αντίστοιχα. Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας τροποποιήθηκαν προσφάτως με τις διατάξεις του ν.4335/2015 (Α’87) θεσπίζοντας για τα ανωτέρω ζητήματα την εμπορική αξία των ακινήτων αντί της αντικειμενικής ως ίσχυε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...