403
Ο Τζόνσον μιλά στη σύνοδο των Συντηρητικών | REUTERS/Hannah McKay

Απίστευτος Μπόρις Τζόνσον: Η Σύρτη θα γίνει το νέο Ντουμπάι «αν μαζέψουν τα πτώματα»!

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2017, 08:25
Ο Τζόνσον μιλά στη σύνοδο των Συντηρητικών
|REUTERS/Hannah McKay

Απίστευτος Μπόρις Τζόνσον: Η Σύρτη θα γίνει το νέο Ντουμπάι «αν μαζέψουν τα πτώματα»!

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2017, 08:25

Σάλο και τουλάχιστον αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει το «αστείο» του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για τις δυνατότητες που έχει η Σύρτη της Λιβύης να γίνει διεθνές τουριστικό θέρετρο.

Αρκεί, όπως είπε, να… μαζέψουν τα πτώματα από την ένοπλη αντιπαράθεση με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας την Τρίτη σε μέλη του Συντηρητικού Κόμματος είπε ότι η Σύρτη μπορεί να γίνει προορισμός για τους βρετανούς επενδυτές και τους τουρίστες.

Οι Λίβυοι «έχουν ένα λαμπρό όραμα να μετατρέψουν τη Σύρτη, με τη βοήθεια του δήμου στο νέο Ντουμπάι. Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να απομακρύνουν τα πτώματα και μετά θα πάμε», είπε.

Κάποια μέλη του κόμματος γέλασαν με το αστείο του Τζόνσον πριν το στέλεχος των Τόρις που προέδρευε στη συνάντηση σπεύσει να αλλάξει θέμα, λέγοντας «επόμενη ερώτηση».

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Σύρτη στις αρχές του 2015, μετατρέποντας την πόλη στη σημαντικότερη βάση της εκτός Μέσης Ανατολής και προσελκύοντας χιλιάδες ξένους μαχητές στην πόλη. Η Σύρτη επανακαταλήφθηκε από τους τζιχαντιστές έπειτα από πολύμηνες μάχες με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του για τη Σύρτη επικρίθηκαν έντονα από την Εμιλι Θόρνμπερι, σκιώδη υπουργό Εξωτερικών των Εργατικών.

«Το να μιλάς για τους νεκρούς σαν να επρόκειτο για κάτι αστείο—ως εάν να επρόκειτο για μια ασήμαντη ενόχληση πριν οι βρετανοί επενδυτές μεταμορφώσουν την πόλη σε παραθαλάσσιο θέρετρο—είναι απίστευτα χυδαίο, άκαρδο και σκληρό», δήλωσε η βουλευτής των Εργατικών.

Για ένα «απίστευτα χυδαίο σχόλιο« το οποίο «είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Μπόρις (Τζόνσον) δεν είναι φτιαγμένος για αυτή τη θέση. Η Τερέζα Μέι πρέπει να επαναφέρει την τάξη στην κυβέρνηση και να τον αποπέμψει», έκρινε από την πλευρά της η Τζο Σουίνσον των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Ο Τζόνσον ανταπάντησε μέσω Twitter, καταγγέλλοντας πολιτικούς «χωρίς καμιά γνώση για τη Λιβύη» που «παίζουν πολιτικά παιγνίδια με την τρομερά επικίνδυνη κατάσταση στη Σύρτη».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η απομάκρυνση των πτωμάτων των μαχητών του Daesh (δηλαδή του Ισλαμικού Κράτους) περιπλέκεται από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς», συνέχισε. «Η Μεγάλη Βρετανία διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην ανοικοδόμηση της Λιβύης, όπου πήγα δύο φορές φέτος», συμπλήρωσε σε άλλη ανάρτησή του ο Τζόνσον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζόνσον προκαλεί με απερίσκεπτα ή προκλητικά σχόλια.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, στο τελευταίο από τα πολλά περιστατικά, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μιανμάρ αναγκάστηκε να διακόψει τον Τζόνσον.

Αιτία η «έμπνευση» του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας να απαγγείλει δημόσια ένα απόσπασμα ποιήματος του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ που παρέπεμπε στην αποικιοκρατική εποχή, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον πιο γνωστό χώρο λατρείας των βουδιστών στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...