897
Στο κτίριο της ΓΑΔΑ μεταφέρθηκε το θέατρο των μαχών της Προανακριτικής, με τους βουλευτές να περιμένουν τον «Μάξιμο Σαράφη» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Προανακριτική: Δεν πήγε ο «Σαράφης» να καταθέσει – Αποχή ΣΥΡΙΖΑ λόγω… Πλεύρη

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 15:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/02/2020, 19:15
Στο κτίριο της ΓΑΔΑ μεταφέρθηκε το θέατρο των μαχών της Προανακριτικής, με τους βουλευτές να περιμένουν τον «Μάξιμο Σαράφη»
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Προανακριτική: Δεν πήγε ο «Σαράφης» να καταθέσει – Αποχή ΣΥΡΙΖΑ λόγω… Πλεύρη

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 15:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/02/2020, 19:15

Η Προανακριτική για τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ήταν από την αρχή μια δύσκολη εξίσωση ισορροπιών, αλλά την Τρίτη οι νέες παράμετροι ήταν πάρα πολλές για «να βγει η άσκηση», όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Πρώτον, βουλευτές-μέλη της Επιτροπής πήγαν στη ΓΑΔΑ ώστε να πάρουν κατάθεση από τον προστατευόμενο μάρτυρα της υπόθεσης Novartis, «Μάξιμο Σαράφη».

Δεύτερον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνηγόρησαν υπέρ του αιτήματος της πλευράς του κ. Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση του Θάνου Πλεύρη της ΝΔ, απομονώθηκαν και πάλι και τελικά αποχώρησαν από τη διαδικασία.

Και τρίτον, το κλιμάκιο των βουλευτών που πήγε στη ΓΑΔΑ περίμενε τον «Μάξιμο Σαράφη», αλλά εκείνος δεν πήγε να καταθέσει!

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση να απέχει από τη διαδικασία εξέτασης και των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, την ώρα που η Επιτροπή της Βουλής απέρριπτε κατά πλειοψηφία το αίτημα εξαίρεσης του κ. Πλεύρη, το οποίο είχε υποβάλει νωρίτερα επισήμως ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε σωρεία παραβιάσεων του Κανονισμού της Βουλής, με αιχμή τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η πλειοψηφία της Προανακριτικής την αίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς επίσης μεθοδεύσεις σε σχέση με τον τρόπο που τελικά θα κατέθεταν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Η πρώτη κατάθεση (αυτή του «Μαξίμου Σαράφη») από κλιμάκιο της Προανακριτικής ήταν προγραμματισμένη για τις 16.00 στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Σε μια εξέλιξη, όμως, που αποδείκνυε το οριακό της κατάστασης, ο μάρτυρας αρνήθηκε να προσέλθει και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του! Σχεδόν δύο ώρες μετά προγραμματισμένο της κατάθεσης, οι βουλευτές ήταν ακόμα στη ΓΑΔΑ αλλά ο μάρτυρας «αναζητείτο». Τελικά οι βουλευτές αποχώρησαν λίγο μετά τις 7 μ.μ…

«Μπορεί να μην εμφανίστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας, όμως αποκαλύφτηκαν οι προστάτες του. Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μια επιτροπή βουλευτών, κινδυνεύει από αυτούς που θέλουν να ελέγξουν κάθε θεσμό, κάθε “αρμό” όπως λένε», είπε με νόημα αποχωρώντας από τη ΓΑΔΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, παραπέμποντας στη γνωστή έκφραση (εδώ) του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είχε φροντίσει να παρέμβει υπέρ των προστατευόμενων μαρτύρων με ανάρτησή του στα social media και καταγγέλλοντας θεσμική εκτροπή (εδώ) στον τρόπο που θα τους οδηγούσαν στη ΓΑΔΑ για κατάθεσε.

To πώς θα κατέθετε ο «Μάξιμος Σαράφης» αλλά και η «Αικατερίνη Κελέση» ήταν ένα άλλο πρόβλημα που προκαλούσε αναταραχή στην όλη διαδικασία.

Σε σχετικό έγγραφό της η ΓΑΔΑ πρότεινε κατάθεση μόνο με ήχο και κάλυψη των χαρακτηριστικών των μαρτύρων.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο που εστάλη στην Επιτροπή αναφέρονται τα εξής:

«Με σκοπό την υλοποίηση του αιτήματός σας για εξέταση των ανωτέρω μαρτύρων με τη διασφάλιση της μυστικότητας των καταθέσεων και της ταυτότητάς τους, η Υπηρεσία μας προτείνει αυτή να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που πραγματοποιείται η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων κατά την επ’ ακροατηρίω διαδικασία, δηλαδή με την κατάθεση μαρτύρων από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της υπηρεσίας μας και τη μετάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα, που συνεδριάζει η Επιτροπή με αλλοίωση φωνής. Μοναδική προϋπόθεση για την υλοποίηση της διαδικασίας είναι η ύπαρξη αίθουσας με υποδομή επίγειας γραμμής Διαδικτύου».

«Η ανωτέρω διαδικασία είναι η μόνη που δύναται να εξασφαλίσει τη μυστικότητα της ταυτότητας των μαρτύρων» τονίζει και προσθέτει ότι «σε περίπτωση που επιθυμείτε τη διά ζώσης εξέτασή τους, ως αίθουσα για τη διεξαγωγή της εξέτασης προτείνεται αυτή της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος».

Ως προς το αίτημα Παπαγγελλόπουλου για την εξαίρεσή του, ο κ. Πλεύρης (εισηγητής της ΝΔ στην υπόθεση), φέρεται να υποστήριξε σε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ότι το ζήτημα έχει κριθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση, με τη συναίνεση μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε για «ηθικό όχι όμως νομικό κώλυμα» συμμετοχής του βουλευτή (εξαιτίας της διπλής ιδιότητας ως μέλος της επιτροπής και δικηγόρος του Αντώνη Σαμαρά σε δίκη που αφορά την υπόθεση Novartis).

Η αίτηση εξαίρεσης  Πλεύρη απορρίφθηκε ομόφωνα από τους βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι συντρίβει τον Κανονισμό της Βουλής με σωρεία παραβιάσεων και μεθοδεύσεων.

«Μας κάλεσαν σήμερα στη μία και τέταρτο να εμφανιστούμε σε επιτροπή που συγκαλείται να συνεδριάσει στις δύο το μεσημέρι, με αντικείμενο το αίτημα εξαίρεσης μέλους της Επιτροπής, που κατέθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Η προθεσμία που τάσσει ο Κανονισμός της Βουλής είναι τρεις ημέρες για τη σύγκληση της Επιτροπής και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μόνο δύο ημέρες. Συντρίβουν και κουρελιάζουν για μια ακόμα φορά τον Κανονισμό της Βουλής, κάνοντας ένα δεύτερο πραξικόπημα. Δεν τηρούν τίποτα. Εχουν σχέδιο να τελειώσουν fast track την επιτροπή και να υλοποιήσουν αυτά που έχουν στο μυαλό τους και που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη δικαιοσύνη ούτε με το κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Κρίμα, λυπούμαστε κυρίως για τη χώρα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο έκανε λόγο για «συνεχή και επαναλαμβανόμενα τα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα, σε βάρος της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της χώρας».

«Αυτά όλα που γίνονται, σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες, τα παρακολουθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι αρμόδια για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά και οι άλλες αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πληρώσει μόνο η κυβέρνηση. Αυτό είναι δικό της θέμα. Είναι παράνομες οι πράξεις τους. Θα πληρώσει και η χώρα κάποια στιγμή», υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα παραστούμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων».

«Αντιθεσμική μεθόδευση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», χαρακτήρισε την απόφαση της Προανακριτικής για τους προστατευόμενους μάρτυρες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος κλιμακώνοντας την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι την ευθύνη φέρει ακέραια ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...