852
| Nikos Libertas / SOOC

Παρέμβαση Τσίπρα υπέρ… «Σαράφη» – Καταγγέλλει «θεσμική εκτροπή»

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 19:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/02/2020, 19:51
|Nikos Libertas / SOOC

Παρέμβαση Τσίπρα υπέρ… «Σαράφη» – Καταγγέλλει «θεσμική εκτροπή»

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 19:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/02/2020, 19:51

Μια προσωπική παρέμβαση στις εξελίξεις της καταγγελλόμενης ως «σκευωρίας» της Novartis –και μάλιστα μέσω Facebook– έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Ολα αυτά μάλιστα, την ώρα που ο μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης» είχε αρνηθεί να μεταβεί στη ΓΑΔΑ προκειμένου να καταθέσει στο κλιμάκιο της Προανακριτικής που ερευνά τους χειρισμούς του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και είχε διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του (εδώ).

Βρήκε δε ο κ. Τσίπρας να επανέλθει στην πολυσυζητημένη φράση του (εδώ) περί «αρμών της εξουσίας»!

«Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες, φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι «εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων».

Το πιο σημαντικό, προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι «πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη. Ευθύνες τεράστιες όμως έχει και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, καθώς αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, γίνεται με τη δική του κάλυψη και ανοχή».

Κλείνοντας, προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει τη θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μα πάνω από όλα στον ελληνικό λαό. «Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμαρά, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Ορμπαν. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, μια χώρα δικαιοσύνης».

Πέτσας: Τσίπρας «βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα»

Η ανάρτηση του κ. Τσίπρα προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση τόσο της κυβέρνησης όσο και του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα. Ο τελευταίος υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η εξέταση μαρτύρων δεν συνιστά παρέμβαση στη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης.

«Η Βουλή με απόφασή της, της 9ης Οκτωβρίου 2019, συγκρότησε, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ.4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και επισημαίνει: «Κατόπιν των ανωτέρω, είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα κατηγορώντας τον για ύβρεις και για ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής:

«Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει, όχι μόνο σε ύβρεις, αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής. Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία.

» Με την ανάρτησή του, ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των “αρμών της εξουσίας”, είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν Πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο».

To ενδιαφέρον είναι ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν συνέχεια με καταγγελία στις Βρυξέλλες! Οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Ελενα Κουντουρά και Στέλιος Κούλογλου κατήγγειλαν την «κατάφωρη παραβίαση» του ευρωπαϊκού Δικαίου που επιβάλλει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Οπως ανέφεραν στην κοινή  δήλωσή τους, «κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μετά από τέτοια συμπεριφορά εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο, κανένας πολίτης στο μέλλον δεν πρόκειται να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για πιθανά σκάνδαλα, εφ’ όσον η πρακτική δείχνει ότι στην ουσία δεν είναι προστατευόμενος, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία. Εστω και την ύστατη αυτή ώρα, καλούμε όλες τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές Aρχές να παρέμβουν για την προστασία όλων εκείνων που βάλλονται, μόνο και μόνο διότι υπάκουσαν στην συνείδησή τους και έπραξαν το καθήκον τους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...