674
Σύμφωνα με το νέο διάταγμα του Πούτιν οι πολύτεκνες γυναίκες θα λάβουν το χρυσό μετάλλιο της «Μητέρας Ηρωίδας» που θα φέρει τη ρωσική σημαία και το εθνόσημο της χώρας | Youtube / NTM TIME

Πούτιν: Το βραβείο «Μητέρα Ηρωίδα» και 1 εκατ. ρούβλια στις γυναίκες που έχουν… 10 παιδιά

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2022, 07:12
Σύμφωνα με το νέο διάταγμα του Πούτιν οι πολύτεκνες γυναίκες θα λάβουν το χρυσό μετάλλιο της «Μητέρας Ηρωίδας» που θα φέρει τη ρωσική σημαία και το εθνόσημο της χώρας
|Youtube / NTM TIME

Πούτιν: Το βραβείο «Μητέρα Ηρωίδα» και 1 εκατ. ρούβλια στις γυναίκες που έχουν… 10 παιδιά

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2022, 07:12

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σχεδιάζει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος είχε καθιερώσει το βραβείο «Μητέρα Ηρωίδα» το 1944 για να ενθαρρύνει τις πολύτεκνες οικογένειες, μετά από τον θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων σοβιετικών πολιτών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότερες από 400.000 γυναίκες είχαν λάβει το βραβείο, πριν αυτό καταργηθεί, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991.

 

Το βραβείο «Ηρωίδα Μητέρα» που έδινε ο Στάλιν στις πολύτεκνες γυναίκες / Twitter

Σύμφωνα με το νέο διάταγμα του Πούτιν, οι γυναίκες θα λαμβάνουν εφάπαξ ένα εκατομμύριο ρούβλια (12.756 ευρώ) αφού το δέκατο παιδί τους συμπληρώσει τα πρώτα του γενέθλια, με την προϋπόθεση ότι τα άλλα εννέα παιδιά θα βρίσκονται εν ζωή. Θα λαμβάνουν επίσης το χρυσό μετάλλιο της «Μητέρας Ηρωίδας» που θα φέρει τη ρωσική σημαία και το εθνόσημο της χώρας, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times.

Ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι αποδέκτες του βραβείου «Γονική Δόξα» που θεσπίστηκε το 2008 για οικογένειες με επτά ή περισσότερα παιδιά, θα λάβουν τώρα αυξημένα ποσά, που θα φτάνουν τις 700.000 ρούβλια (9.000 ευρώ).

Ορισμένοι επικριτές του Κρεμλίνου, πάντως, κατηγόρησαν τον Πούτιν ότι με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνει τις γυναίκες να παράγουν «ζωοτροφή (σανό) για όπλα»  – όπως το διατύπωσαν ειρωνικά –  για τον ρωσικό στρατό. «Κατά κανόνα, μπορεί κανείς να βασίζεται σε όσους μεγάλωσαν σε μια μεγάλη οικογένεια. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα απογοητεύσουν έναν φίλο, ούτε συναδέλφους, ούτε την πατρίδα τους», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μικρότερος από τα τρία αδέρφια της οικογένειας του και ο μόνος που επέζησε από την παιδική τους ηλικία. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Αλμπερτ, πέθανε όταν ήταν ακόμη βρέφος, τη δεκαετία του 1930 και ο άλλος αδελφός του, ο Βίκτορ, πέθανε το 1942 από πείνα και διφθερίτιδα, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ.

Ο ρώσος πρόεδρος που έχει παραδεχτεί ότι έχει δύο κόρες με την πρώην σύζυγό του, Λιουντμίλα, πιστεύεται ότι έχει και άλλα παιδιά με την Αλίνα Καμπάεβα, μια πρώην ολυμπιονίκη γυμνάστρια και τη Σβετλάνα Κριβονόγκιτς, μια καθαρίστρια που έγινε ξαφνικά πλούσια όταν έγινε γνωστό ότι είχε σχέση με τον Πούτιν κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος.

Η κίνηση αυτή για το βραβείο στις πολύτεκνες γυναίκες έρχεται αφότου η κρατική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας προειδοποίησε ότι ο πληθυσμός των 144 εκατομμυρίων της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 132 εκατομμύρια τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ανέφερε επίσης, ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στη Ρωσία μειώθηκε κατά 380.000 μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προβλέψει ότι, στο χειρότερο σενάριο, ο πληθυσμός της Ρωσίας θα μπορούσε να φτάσει στα 83 εκατομμύρια ως το 2100.

Δεκάδες χιλιάδες νεαροί Ρώσοι πιστεύεται ότι έχουν πεθάνει στην Ουκρανία από τότε που ο Πούτιν διέταξε την εισβολή τον Φεβρουάριο. Η μέση ηλικία των νεκρών υπολογίζεται ότι είναι μόλις τα εικοσιένα έτη. Εκτός από τις στρατιωτικές απώλειες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και ειδικών της πληροφορικής και της τεχνολογίας έχουν μεταναστεύσει από τη Ρωσία από την αρχή του πολέμου, γράφουν οι Times.

Το διάταγμα του Πούτιν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής του Κρεμλίνου για την προώθηση αυτού που ονομάζεται στη Ρωσία «παραδοσιακές αξίες». Μια ομάδα βουλευτών που τον υποστηρίζει πρότεινε πρόσφατα ένα σχέδιο νόμου που θα απαγόρευε οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για έναν τρόπο ζωής χωρίς παιδιά, κάτι που είπαν ότι θα ήταν τόσο επιβλαβές για το μέλλον της Ρωσίας όσο η κατάχρηση ναρκωτικών, οι αυτοκτονίες και ο πολιτικός εξτρεμισμός. Η νομοθεσία θα απαγόρευε, επίσης, οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για την ομοφυλοφιλία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...