149
| REUTERS/Baz Ratner/File Photo

Επανεκκίνηση διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 14:55
|REUTERS/Baz Ratner/File Photo

Επανεκκίνηση διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 14:55

Στην πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, με αποστολή πρεσβευτών σε Αγκυρα και Ιερουσαλήμ αντίστοιχα, προχώρησαν Ισραήλ και Τουρκία , όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας -Ισραλή διεκόπησαν ουσιαστικά το 2010, όταν ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στο Mavi Marmara, το τουρκικό πλοίο που ηγείτο νηοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια και προορισμό την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Εννέα Τούρκοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην επέμβαση των Ισραηλινών και ένας ακόμη υπέκυψε στα τραύματά του.

Το 2018 η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Ισραήλ αντιδρώντας στο θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ, αλλά και στην απόφαση μετακίνησης της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...