438
| ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/CreativeProtagon

Τι μάθαμε από τη συνέντευξη

|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/CreativeProtagon

Τι μάθαμε από τη συνέντευξη

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη έβγαλε τρεις ειδήσεις: οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, το θέμα Καραμανλή παραμένει ανοιχτό και αν η ΝΔ έχει την κοινοβουλευτική ευχέρεια, θα δρομολογήσει νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα περιλαμβάνει την κατάργηση του άρθρου 16 για τα ΑΕΙ, οδηγώντας στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Ο Μητσοτάκης δεν ρωτήθηκε για το άρθρο 16, το ανέφερε αυτοβούλως, απαντώντας σε μια γενική ερώτηση περί συνταγματικής αναθεώρησης. Σε άλλα χρόνια, η αναφορά στο άρθρο 16 και μάλιστα σε μία αντίστοιχη συγκυρία, θα ήταν απαγορευτική. Δύσκολα θα έβγαινε Πρωθυπουργός να εξαγγείλει την κατάργησή του σε περίοδο έντασης και με ένα κομμάτι της νεολαίας στους δρόμους ή στις καταλήψεις.

Γιατί το έκανε ο Μητσοτάκης; Προφανώς επειδή αποφάσισε να ιεραρχήσει ψηλά στην προγραμματική ατζέντα τη σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις και το «βαθύ κράτος», κατά την έκφραση του συρμού. Δεν εξήγησε, πάντως, πώς ακριβώς θα το κάνει αυτό, άφησε μόνο να εννοηθεί ότι θα προσληφθούν μάνατζερ με μισθούς ιδιωτικού τομέα. Εν ολίγοις, ο Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές ευαγγελιζόμενος τη σύγκρουση με παρωχημένες καταστάσεις, επενδύοντας στη σύγκρισή του με τον Τσίπρα. Κοινώς θεωρεί ότι ο ίδιος παραμένει το ισχυρό χαρτί της παράταξής του και με τη συνέντευξη απευθύνθηκε κατά βάση σε εκείνους που τον ψήφισαν το 2019.

Σε τέτοιες περιπτώσεις οι φωνές στα social είναι αδιάφορες. Οταν υπάρχουν δημοσκοπικές απώλειες και αυταπόδεικτη φθορά, οι πολιτικοί απευθύνονται σε εκείνους που τους ψήφισαν, προσπαθώντας να τους συγκρατήσουν στην κομματική δεξαμενή. Οι εντυπώσεις ψηφοφόρων άλλων κομμάτων τους αφήνουν αδιάφορους. Ηταν βέβαια σε «ασφαλές» περιβάλλον με μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη και χρόνο να προετοιμαστεί για να απαντήσει στα αυτονόητα. Αλλοι ηγέτες, στο εξωτερικό, μπροστά σε τέτοιες κρίσεις παίρνουν το ρίσκο της συνέντευξης Τύπου σε ζωντανή μετάδοση.

Επεισε, λοιπόν, το προσωπικό ακροατήριό του ο Μητσοτάκης; Και ναι και όχι. Εμφανίστηκε με διάθεση αυτοκριτικής, αλλά ίσως όχι στον βαθμό που θα περίμενε ο θυμωμένος ψηφοφόρος. Επίσης άφησε ανοιχτό το θέμα Καραμανλή, επιτρέποντας να σέρνονται οι εικασίες και η κριτική από όσους θεωρούν δεδομένη τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια. Τουλάχιστον διέλυσε τα σενάρια για εκλογές τον Ιούλιο.

Και θύμισε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε να τον συναντήσει, αν και δεν θύμισε και τους λόγους (υποκλοπές) για τους οποίους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρατάει αυτήν την απόσταση. Αλλωστε αυτή είναι μία σχέση που πιθανότατα, αν δεν προκύψει αυτοδυναμία, θα μας απασχολήσει στην αρχή του καλοκαιριού.

Αν ο Ανδρουλάκης δηλώσει ότι συνεργάζεται απαιτώντας την ανάθεση της πρωθυπουργίας σε τρίτο άνθρωπο, τότε λογικά η απάντηση του Μητσοτάκη θα είναι η απειλή για τρίτη κάλπη, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνεται να μην είναι στο Μαξίμου ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος. Αλλά για αυτά έχουμε χρόνο και μάλιστα μήνες ολόκληρους, διάστημα που, για την πολιτική, καμιά φορά αντιστοιχεί σε χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...