509
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην επίσημη κατοικία του πρώτου στην Αγκυρα | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Τα τουρκικά του Πούτιν και ο πυρηνικός «γάμος» με τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2018, 08:41
Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην επίσημη κατοικία του πρώτου στην Αγκυρα
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Τα τουρκικά του Πούτιν και ο πυρηνικός «γάμος» με τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2018, 08:41

Η πυρηνική τεχνολογία, μια τεράστια επένδυση από μόνη της, και η παράδοση ενός προηγμένου οπλικού συστήματος φέρνουν την Τουρκία και τη Ρωσία όλο και πιο κοντά σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, σε πείσμα των αντιρρήσεων της Δύσης.

Αυτό επισφραγίστηκε από την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία τη Μ. Τρίτη.

Μαζί με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο έχουν συναντηθεί και έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά δεκάδες φορές τους τελευταίους μήνες, εγκαινίασαν εξ αποστάσεως (ήταν και οι δύο στην Αγκυρα) το εργοτάξιο κατασκευής του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, απέναντι από την Κύπρο.

2018-04-03T155757Z_1262408249_RC1DF6716880_RTRMADP_3_TURKEY-RUSSIA-NUCLEARPOWER
Οι δύο ηγέτες εγκαινίασαν το έργο από την Αγκυρα (Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Χρόνος ολοκλήρωσης του τεράστιου έργου είναι το 2023, έτος που συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ο Πούτιν στην σύντομη παρέμβασή του ενθουσιώδης: «Δεν εγκαινιάζουμε απλά την κατασκευή του εργοστασίου, ιδρύουμε τον πυρηνικό τομέα της Τουρκίας». Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του μίλησε στα τουρκικά – πολύ σπάνια τον ακούμε να μιλάει κάτι άλλο από ρωσικά.

Αυτό δεν είναι απλά σχήμα λόγου. Η Ρωσία, πέρα από το τεχνικό και οικονομικό σκέλος του έργου, έχει αναλάβει και την εκπαίδευση τούρκων πυρηνικών επιστημόνων που θα αναλάβουν να «τρέξουν» το έργο.

2018-04-03T160124Z_502633252_RC1ADF5F6CD0_RTRMADP_3_TURKEY-RUSSIA-NUCLEARPOWER
Πανηγυρισμοί και στο Ακουγιου την ώρα των εγκαινίων (Depo Photos via REUTERS)

Η άδεια για την Rosatom η οποία θα επιβλέψει την κατασκευή του έργου δόθηκε –πολύ βολικά- τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια. Το κόστος του έργου θα φτάσει τα 20 δισ. δολάρια και θα απορροφήσει περί τους 10.000 εργαζόμενους στην φάση της κατασκευής και πάνω από 3.000 κατά την φάση της λειτουργίας.

Η Rosatom θα κατέχει το 51% του έργου με τις τουρκικές εταιρείες να κατέχουν μειοψηφικό πακέτο. Για την ώρα μόνο η Cengiz απομένει στο σχήμα καθώς η Kolin και η Kalyon έχουν αποχωρήσει επικαλούμενες ασυμφωνία για τους εμπορικούς όρους. Η Rosatom είναι σε συνομιλίες να μπει στο έργο η τουρκική ΔΕΗ.

Επισπεύδονται και οι S-400

Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο πεδίο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Τουρκία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θα επιταχυνθεί η παράδοση των S-400, η οποία αυτή τη στιγμή προσδιορίζεται για το 2020.

Δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης, αν και τουρκικές πηγές μιλούν για παράδοση το καλοκαίρι του 2019.

Στην Αγκυρα, χθες Μ.Τρίτη, ήταν και ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου ο οποίος συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Αντικείμενο των συνομιλιών η σύσφιξη των διμερών σχέσεων και η περαιτέρω συνεργασία σε μέτωπα όπως αυτό της Συρίας.

Παράλληλα όμως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προέβη σε νέα προειδοποίηση σχετικά με την αγορά από την Τουρκία του αντιαεροπορικού συστήματος.

«Είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ενα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών

Η κατασκευάστρια εταιρεία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση την 27η Οκτωβρίου 2017.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...