592
Φλαμίνγκο στον ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή κλειστό χώρο από τους υπεύθυνους για να προστατευθούν από την επέλαση το τυφώνα Ιρμα | REUTERS/Adrees Latif

Πού πάνε τα ζώα όταν έρχεται η Ιρμα

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 13:43
Φλαμίνγκο στον ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή κλειστό χώρο από τους υπεύθυνους για να προστατευθούν από την επέλαση το τυφώνα Ιρμα
|REUTERS/Adrees Latif

Πού πάνε τα ζώα όταν έρχεται η Ιρμα

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 13:43

Η Ιρμα δείχνει την οργή της στις Ανατολικές ακτές της Αμερικής αλλά δεν είναι μόνον οι άνθρωποι που απειλούνται και αναζητούν καταφύγιο από τους δυνατούς ανέμους, τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις φονικές πλημμύρες που αφήνει πίσω της ο τυφώνας. Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και τα ζώα που σε κάποιες περιπτώσεις αναζητούν τη βοήθεια των ανθρώπων.

Η Εθνική Ομοσπονδία Αγριας Ζωής των ΗΠΑ αναφέρει ότι κάποια ζώα ξέρουν πώς να επιβιώσουν μετά το πέρασμα του τυφώνα. Τα ρακούν, για παράδειγμα, σκάβουν για τροφή στις λάσπες και μερικά είδη αρκούδων χρησιμοποιούν τα πεσμένα φύλλα και τα κλαδιά για να προστατευθούν.

2017-09-09T132247Z_1421391356_RC13E1D3ADE0_RTRMADP_3_STORM-IRMA
Φύλακας του ζωολογικού Κήπου του Μαϊάμι μεταφέρει ένα τσιτάχ σε καταφύγιο (REUTERS/Adrees Latif)

Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις τα ζώα κινδυνεύουν και μάλιστα σοβαρά. Τα ψάρια κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία εξαιτίας των πεσμένων από τους ανέμους πυλώνων και καλωδίων μεταφοράς ρεύματος, τα αποδημητικά πουλιά αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να χάσουν τον προσανατολισμό τους.

REUTERSBryan Woolston
Κάτοικοι του Μαϊάμι μεταφέρουν τα κατοικίδιά τους σε ασφαλή χώρο (REUTERS/Bryan Woolston)

Τα ζώα που ζουν στους ζωολογικούς κήπους και στα καταφύγια άγριας ζωής εξαρτώνται από τους ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν τι είναι λιγότερο επικίνδυνο: να αφήσουν τα ζώα στους ανοιχτούς χώρους που ήδη διαμένουν και να περιμένουν εκεί τον τυφώνα ή να επιχειρήσουν μία δύσκολη «μετακόμιση» σε κλειστούς και προστατευμένους χώρους οι οποίοι όμως είναι δεν είναι καθόλου ευχάριστοι για τα ζώα.

2017-09-08T172741Z_1804077946_RC12CCB80F00_RTRMADP_3_STORM-IRMA-CUBA
Κούβα: Ενα γουρουνάκι 13 ημερών λαμβάνει την τροφή του προτού μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία (REUTERS/Alexandre Meneghini)

Για έξι δελφίνια στην Κούβα η απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Οι υπεύθυνοι του δελφινάριου στο Κάγιο Γκιγιέρμο, ένα νησί στην Κούβα αποφάσισαν να τα μεταφέρουν με ελικόπτερο σε ασφαλέστερο χώρο. Η επιχείρηση δεν ήταν καθόλου εύκολη. Οι υπεύθυνοι κάλυψαν τα θαλάσσια θηλαστικά με υγρά υφάσματα, ενώ παράλληλα τους έκαναν ελαφρό μασάζ στο κεφάλι για να μειώσουν την αίσθηση άγχους και φόβου και εν συνεχεία τα μετέφεραν σε ασφαλές σημείο περίπου 150 χιλιόμετρα μακριά.

2017-09-09T200458Z_989971240_RC141AF42D00_RTRMADP_3_STORM-IRMA-MIAMI-ZOO
Καφέ πελεκάνοι και ένας λευκός άσπρος πελεκάνος σε καταφύγιο στον ζωολογικό κήπο του Μαϊάμι (REUTERS/Adrees Latif)

Στη Φλόριντα οι κάτοικοι που έχουν κατοικίδια έπρεπε να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για το τι να κάνουν με τα ζώα τους. Οι Αρχές του Μαϊάμι έχουν αναρτήσει καταφύγια και χώρους προστασίας που είναι ανοιχτά και για ανθρώπους και για τα ζώα. Σε αυτά τα καταφύγια κατέφυγαν χιλιάδες άνθρωποι και εκατοντάδες ζώα την περασμένη Παρασκευή όπως ανέφερε η εφημερίδα The Miami Herald. Αλλά καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι χώροι δεν επαρκούν: ιδιοκτήτες και ζώα δεν μπορούν πάντα να βρίσκονται μαζί στο ίδιο καταφύγιο.

Στην Αϊτή πολλοί κάτοικοι είχαν την πρωτοβουλία να μεταφέρουν τα ζώα τους σε προστατευμένα σημεία καθώς οι αναμνήσεις των καταστροφών που προκάλεσε πέρυσι ο τυφώνας Μάθιου είναι νωπές.

2017-09-09T210518Z_1823443586_RC1857287690_RTRMADP_3_STORM-IRMA-CUBA
Κούβα: Ενα άλογο παραμένει δεμένο σε ανοιχτό χώρο λίγο μετά το χτύπημα του τυφώνα Ιρμα (REUTERS/Alexandre Meneghini)

Καθώς μεγάλες περιοχές στην Πολιτεία της Φλόριντα εκκενώνονται πολλοί ιδιοκτήτες αναζητούν βοήθεια από όπου μπορούν. Η Γκρέτσεν Λιβάιν, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος διαμονής ζώων στη Φλόριντα δήλωσε ότι φιλοξενεί στο σπίτι της 24 σκύλους, 21 γάτες και ένα κουνέλι, καθώς πολλοί από τους πελάτες της την παρακάλεσαν να τους βοηθήσει ενώ εκείνοι εγκατέλειπαν την περιοχή. Μάλιστα η ίδια δηλώνει αισιόδοξη καθώς οι προγνώσεις δείχνουν ότι η περιοχή στην οποία διαμένει θα γλυτώσει από το πιο ισχυρό κομμάτι του τυφώνα.  Οργανώσεις ζώων δέχονται προσφορές για τη διάσωση των ζώων καθώς η Ιρμα προελαύνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...