488
Μητέρα συνοδεύει την κόρη της σε σχολείο του Λος Αντζελες | REUTERS/Lucy Nicholson

ΠΟΥ και Unicef: Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2021, 10:12
Μητέρα συνοδεύει την κόρη της σε σχολείο του Λος Αντζελες
|REUTERS/Lucy Nicholson

ΠΟΥ και Unicef: Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2021, 10:12

Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολικών ιδρυμάτων θα πρέπει να είναι μεταξύ των πρώτων ομάδων που εμβολιάζονται, ανακοίνωσαν την Δευτέρα οι ευρωπαϊκές διευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF.

Θα πρέπει «να προταθούν εμβόλια κατά της Covid-19 στους εκπαιδευτικούς και στα άλλα μέλη του σχολικού προσωπικού ως ομάδα-στόχο των εθνικών σχεδίων εμβολιασμού», ανέφεραν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή τους, καλώντας τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν μια εμβολιαστική στρατηγική που να είναι προσανατολισμένη στην εκπαίδευση με παρουσία των μαθητών στα σχολεία.

Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά γιατί τα προβλήματα που προκαλεί η παρατεταμένη τηλεκπαίδευση στα μικρά παιδιά και τους έφηβους από την απουσία κοινωνικοποίησης, είναι έντονα και μπορεί να γίνουν μακροχρόνια, έχουν πει κατ’επανάληψη τον τελευταίο χρόνο, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό με ασφάλεια, για μικρούς και μεγάλους, είναι απαραίτητο να είναι εμβολιασμένο το εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό στα σχολεία, που έρχονται καθημερινά και για πολλές ώρες, σε επαφή με τους μαθητές.

Η προτεραιότητα αυτή, η οποία είχε ήδη αναφερθεί το Νοέμβριο 2020 από μια ομάδα ειδικών (την SAGE) του ΠΟΥ, πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων, διευκρίνισαν.

Την ώρα που οι ευρωπαίοι μαθητές επιστρέφουν από τις θερινές διακοπές, είναι «ζωτικής σημασίας» τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά παρά την επικράτηση της περισσότερο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα.

«Αυτο έχει κεφαλαιώδη σημασία για την εκπαίδευση, την ψυχικ;h υγεία και τις σχολικές ικανότητες των παιδιών, ώστε τα σχολεία να συμβάλουν στο να δώσουν στα παιδιά μας τα μέσα για να είναι ευτυχισμένα και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας», αναφέρει στην ανακοίνωση ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

«Η πανδημία έχει προκαλέσει την πιο καταστροφική διαταραχή στην ιστορία της εκπαίδευσης», υπογράμμισε.

Για να επιτραπεί στα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά, ο ΠΟΥ Ευρώπης και το γραφείο της UNICEF για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία καλούν να διασφαλιστεί ο εμβολιασμός των παιδιών άνω των 12 ετών με συννοσηρότητες και να βελτιωθεί το σχολικό περιβάλλον (εξαερισμός, φυσική απόσταση, τακτικά διαγνωστικά τεστ των μαθητών και του προσωπικού που τους πλαισιώνει).

Σύμφωνα με τις συστάσεις που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές Ιουλίου, τα τεστ «θα πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνονται σε παιδιά με συμπτώματα» όταν αυτά ανήκουν σε ομάδα κινδύνου.

ΟΛΜΕ: Ξεπερνούν το 80% οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Θεόδωρος Τσούχλο, οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό που ξεπερνά το 8ο%.

«Η ΟΛΜΕ έχει πράξει το καθήκον της από τον Γενάρη, που ζητούσαμε την προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών. Φτάσαμε σε ένα ποσοστό στη Δευτεροβάθμια που υπερβαίνει το 80%. Έχουμε υπερβεί το 85%, γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν νοσήσει», είπε σε δηλώσεις του στο Μega, για να συμπληρωσει: «Είμαστε υπέρ του μαζικού, καθολικού εμβολιασμού χωρίς αστερίσκους. Εκεί που υπάρχει η διαφωνία της ΟΛΜΕ είναι η έννοια της υποχρεωτικότητας, της επιβολής, της ποινής, της διαθεσιμότητας και γενικότερα του εκφοβισμού».

«Η θέση της ΟΛΜΕ είναι το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας να περνάει αυτά τα self tests. Ο στόχος δεν είναι μόνο το 10%, να ελέγχεται το 100%»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...