463
Ο Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ κρατά ένα διάγραμμα στη συνέντευξη Τύπου | REUTERS/Aly Song

ΠΟΥ: «Δεν βρήκαμε ενδείξεις ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο της Γουχάν»

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2021, 13:59
Ο Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ κρατά ένα διάγραμμα στη συνέντευξη Τύπου
|REUTERS/Aly Song

ΠΟΥ: «Δεν βρήκαμε ενδείξεις ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο της Γουχάν»

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2021, 13:59

Επειτα από έναν μήνα ερευνών στη Γουχάν, στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ερευνών της, χωρίς όμως να ρίξει φως στα σκοτεινά σημεία της προέλευσης του κορονοϊού.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ομάδα στη Γουχάν, το μεσημέρι της Τρίτης, ο επικεφαλής της, Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, ανέφερε ότι τα στοιχεία που συνέλεξαν δεν αλλάζουν δραματικά τη μέχρι τώρα εικόνα που είχε σχηματισθεί στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Είπε συγκεκριμένα ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία ευρείας μετάδοσης του κορονοϊού στην περιοχή πριν από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά ο ιός κυκλοφορούσε γύρω από την περιβόητη αγορά Χουανάν της πόλης.

Την ίδια στιγμή, ενημέρωσε ότι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το ζώο που πιθανολογείται ότι «παρέλαβε» τον ιό από τη νυχτερίδα και τον μετέδωσε στον άνθρωπο.

Δήλωσε επίσης ότι μια πιθανότητα είναι ο κορονοϊός να μεταδόθηκε μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας και δεσμεύτηκε για περαιτέρω διερεύνηση.

Ο όρος «ψυχρή αλυσίδα» αναφέρεται στην μεταφορά και στο εμπόριο κατεψυγμένων τροφίμων και είναι κάτι στο οποίο έχουν αναφερθεί οι Κινέζοι ως πιθανή πρώτη μετάδοση.

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες που συναντώνται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατεψυγμένους χώρους, αλλά δεν καταλαβαίνουμε αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο» ή κάτω από ποιές συνθήκες, είπε ο Εμπάρεκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα άξιζε να διερευνηθεί αν ένα κατεψυγμένο άγριο ζώο σε μια αγορά με κατάλληλες συνθήκες θα μπορούσε να συμβάλει στη γρήγορη εξάπλωση του ιού.

Ο Εμπάρεκ είπε ακόμα,  ότι το έργο για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού παραπέμπει σε μια δεξαμενή μόλυνσης νυχτερίδων, αλλά είναι απίθανο αυτές να βρίσκονταν στην Γουχάν.

«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις… για να διαπιστωθεί αν ο SARS-CoV-2 είχε διαδοθεί στη Γουχάν πριν από τον Δεκέμβριο 2019», δήλωσε από την πλευρά του, ο Λιανγκ Γουανιάν, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε από κοινού με κινέζους ειδικούς

Οι επιστήμονες, που επισκέφθηκαν και το επίμαχο Ινστιτούτο Ιολογίας στην περιοχή, είπαν ότι δεν βρήκαν ενδείξεις ότι ο ιός «ξέφυγε» στην κοινότητα από το εργαστήριο.

Στιγμιότυπο από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας των κινεζικών αρχών κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων του ΠΟΥ στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν

Πάντως, η έρευνα των επιστημόνων συνάντησε σημαντικά εμπόδια στο έργο της, καθώς για πολύ καιρό οι κινεζικές αρχές υπήρξαν εξαιρετικά απρόθυμες να επιτρέψουν την έλευση διεθνών εμπειρογνωμόνων στη χώρα. Οταν τελικά δέχθηκαν, οι Κινέζοι καθυστέρησαν το ταξίδι των ειδικών με πρόφαση γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ όλο αυτό το διάστημα, ήταν υπό στενή παρακολούθηση. Ναι μεν οι επιστήμονες του ΠΟΥ μπόρεσαν να επισκεφθούν τους χώρους που ήθελαν στη Γουχάν, όμως ήταν πάντα παρουσία ντόπιων αξιωματούχων, οι οποίοι βρίσκονταν μπροστά σε όλες τις συζητήσεις των ξένων επιστημόνων με κινέζους πολίτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...