517
Κάτοικοι της Σεούλ χαλαρώνουν σε εμπορικό κέντρο, την Τετάρτη | REUTERS/Heo Ran

Πότε πρέπει να τελειώσει το lockdown; Τι απαντούν ειδικοί από Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 11:33
Κάτοικοι της Σεούλ χαλαρώνουν σε εμπορικό κέντρο, την Τετάρτη
|REUTERS/Heo Ran

Πότε πρέπει να τελειώσει το lockdown; Τι απαντούν ειδικοί από Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 11:33

Μόνο όταν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού σε μία χώρα έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 50 την ημέρα για δύο εβδομάδες, μπορούν να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με νοτιοκορεάτη επιδημιολόγο.

Αυτό ανακοίνωσε σε ενημέρωση δημοσιογράφων, όπως αναφέρει η Telegraph, ο καθηγητής επιδημιολογίας Σουνγκ-Ιλ Τσο, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, την ώρα που Αυστρία και Νορβηγία ετοιμάζονται να χαλαρώσουν κατά πολύ τα μέτρα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόωρη άρση τους.

Το είχε πει και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της ελληνικής κυβέρνησης για τον κορονοϊό, ότι «η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι μαραθώνιος».

Μέχρι το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), η Νότια Κορέα είχε καταγράψει συνολικά 10.423 κρούσματα και μόνο 204 θανάτους, ενώ την τελευταία ημέρα ανέφερε μόλις 39 νέα ημερήσια κρούσματα.

Η χώρα είχε φθάσει στην κορύφωση των ημερήσιων νέων κρουσμάτων της στις 29 Φεβρουαρίου και έκτοτε κινείται πτωτικά, όμως ακόμη δεν έχει πετύχει κάτω από 50 κρούσματα την ημέρα σε συνεχόμενη βάση επί δύο εβδομάδες.

Γι’ αυτό, όπως είπε ο καθηγητής επιδημιολογίας Σουνγκ-Ιλ Τσο, «προκειμένου να πετύχουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να επιμείνουμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση και αυτό είναι μία πρόκληση, καθώς οι άνθρωποι ήδη έχουν κουραστεί και ο αριθμός των παραβιάσεων των μέτρων αυξάνεται».

Η Νότια Κορέα αποτελεί υπόδειγμα αντιμετώπισης του κορονοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο συνδυασμός των επιθετικών μέτρων που πήρε από πολύ νωρίς έχει καταφέρει να κρατήσει την αναλογία κρουσμάτων – θανάτων σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Μέτρα μέχρι να βρεθεί εμβόλιο

Εξάλλου, μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεφ Γου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, συμπέρανε ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι δυνατό να τερματισθούν οριστικά και πλήρως, έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός δεύτερου επιδημικού κύματος.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αναφέρουν ότι οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τα νέα κρούσματα και να αναπροσαρμόζουν τα μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις.

«Χωρίς ανοσία αγέλης έναντι της Covid-19, είναι εύκολο τα κρούσματα να αυξηθούν ξανά, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα σχολεία σταδιακά θα ανοίξουν ξανά και οι κοινωνικές επαφές θα αυξηθούν, ενώ θα αυξηθεί και ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων από άλλες χώρες», προειδοποίησε ο Γου, σύμφωνα με την Guardian.

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι ο «πολλαπλασιαστής» (δείκτης Ro) της πανδημίας, δηλαδή πόσους ανθρώπους μολύνει κάθε φορέας του ιού, θα αυξηθεί ξανά, όταν αρθούν ορισμένα μέτρα. Η Κίνα έχει μειώσει αυτό τον αριθμό σε κάτω από ένα, από δύο έως τρία άτομα προηγουμένως, αλλά οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο περιμένουν να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια, μετά και την άρση των μέτρων στο επίκεντρο της Γουχάν.

«Μολονότι οι πολιτικές ελέγχου, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι αλλαγές στη συμπεριφορά, πιθανώς θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, η ενεργητική επιδίωξη μιας ισορροπίας ανάμεσα στην επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων και στη διατήρηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού κάτω από το ένα, είναι πιθανό ότι αποτελεί την καλύτερη στρατηγική, έως ότου υπάρξουν ευρέως διαθέσιμα εμβόλια», εκτίμησε ο Γου.